Kaljakellunnan siivous tuonee noin kymppitonnin laskun Vantaalle – myös vapaaehtoisia houkutellaan siivoamaan

Pelastuslaitos sukelsi Keravanjoen pohjasta polkupyöriä ja muuta rojua epävirallisen tapahtuman turvaamiseksi.

Kaljakellunta houkuttelee vuosittain tuhansia kellujia Keravan- tai Vantaanjoelle. Kuvassa tunnelmia Tapaninvainiosta vuodelta 2014. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Jos ennusmerkit pitävät paikkansa, lauantaiaamupäivällä Vantaan Tikkurilassa Heurekan rannassa lipuu vesille satojen kumiveneiden ja tee-se-itse-alusten laivasto.

Kaljakellunta on parikymmentä vuotta jatkunut tapahtuma, jolla ei ole virallista järjestäjää. Tänä vuonna kellujien reitti kulkee pitkin Keravanjokea Heurekalta Helsingin pitäjän kirkonkylään. Reitin kokonaispituus on noin neljä kilometriä.

Joki on kyseisellä reitillä myös kaupunkien raja: Vantaa jää pohjoispuolelle ja Helsinki eteläpuolelle.

Siisteys parantunut viime vuosina

Epämääräisen kellujajoukon jäljiltä joenvarren rannat sekä tapahtuman lähtö- ja loppupiste ovat tavallisesti ruokottomassa kunnossa. Roskia, jätöksiä, hylättyjä kumiveneitä ja muuta muoviroskaa on aiempina vuosina kertynyt kasapäin.

Vantaan kaupungininsinöörin Henry Westlinin mukaan kellujat ovat käyttäytyneet parin viime vuoden aikana hieman edellisiä siistimmin.

– Kun vielä joitain vuosia sitten kulut olivat 30 000–40 000 euroa, viime vuosina ne ovat olleet kymppitonnin luokkaa. Siellä on alettu huolehtia roskista aiempaa enemmän.

Vähintään kymmenen tuhannen euron lasku odottanee Vantaan kaupunkia myös tänä vuonna. Kaupunki toimittaa aiempien vuosien tapaan siirtolavoja reitin lähtö- ja loppupisteeseen.

Suurimmat kulut tulevat itse rakennettujen lauttojen purkamisesta ja lajittelusta, lavojen pois kuljettamisesta sekä henkilöstön palkoista. Westlinin mukaan myös Helsinki osallistuu siivousrumbaan, mutta tarkemmin hän ei naapurikaupungin suunnitelmista tiedä.

Rantojen siivous on tarkoitus saada valmiiksi viikonlopun aikana.

Mukana myös vapaaehtoinen siivousryhmä

Siivoustöitä pyritään vauhdittamaan tänä vuonna myös vapaaehtoisvoimin. Vantaalla asuva 29-vuotias, omasta halustaan anonyymina pysyttelevä nainen perusti Facebookiin Kaljakellunnan siivousryhmän (siirryt toiseen palveluun), jonka kautta hän toivoo vapaaehtoisapua siivoustalkoisiin.

– Tapahtumahan on aivan fantastinen, pääkaupunkiseudun mielenkiintoisimpia. Olen kuitenkin tietoinen, että sen jälkeen syntyy paljon roskaa, ja sille täytyy tehdä jotain, ryhmän perustaja sanoo.

Sieltä nousi polkupyöriä, ostoskärryjä, liikennemerkkejä ja paljon muuta epämääräistä roinaa

Yrjö Jalava

Hän kertoo aiemmin kuuluneensa puistokummitoimintaan Helsingissä ja siivonneensa vapaaehtoisesti muun muassa Vuosaaren rantoja. Kaljakellunnan siivousta hän ei ole sen tarkemmin etukäteen suunnitellut.

– Ei sitä ole millään tavalla organisoitu. Ajattelin mennä paikalle ja tehdä sen mitä voin. Otan roskapihdit ja jätesäkkejä mukaan. Toivottavasti tulee muitakin, jotka tekevät samoin.

Joenpohjasta löytyi polkupyöriä

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikön Yrjö Jalavan mukaan reitin varren rantapenkereet ovat paikoin melko jyrkkiä, jolloin maihin nouseminen saattaa olla vaikeaa, jos alus pääsee kaatumaan.

Koska tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, paikalla ei tapahtuma-aikaan ole pelastuslaitoksen väkeä.

– Me olemme normaalissa valmiudessa, mutta toki vähän sillä silmällä, että tällainen tapahtuma on meneillään.

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat tapahtumaa edeltävällä viikolla sukeltaneet Keravanjoen pohjasta romua vaaratilanteiden välttämiseksi.

– Olemme sukeltaneet kaikki sillanaluset ja muut keskeiset paikat. Sieltä nousi muun muassa polkupyöriä, ostoskärryjä, liikennemerkkejä ja paljon muuta epämääräistä roinaa, Jalava sanoo.