Joensuussa ruokittu supikoiria – haitallinen vieraslaji jopa kesyyntynyt

Supikoirat levittävät tauteja ja lisääntyvät tehokkaasti. Vieraslajia ei pitäisi ruokkia ja siten kesyttää.

Kuva: Esko Keränen

Supikoira on tullut ongelmaksi Joensuun kantakaupungissa. Suomen Riistakeskuksen riistasuunnittelija Reijo Kotilainen kertoo, että ihmiset ovat syöttäneet supikoiria ja siten otukset ovat kesyyntyneet.

Ongelma-alueita ovat kaupunginosista ainakin Hukanhauta ja Niinivaara. Höytiäisen kanavan läheisyydestä runsaslukuista supikoirakantaa yritettiin jo vähentää.

Kun toinen naapuri pitää kasvimaata, toinen syöttää supikoiria.

Reijo Kotilainen

Ruokkijat eivät tule ajatelleeksi, että haitallinen vieraslaji levittää tauteja. Supikoira voi kantaa koiraeläimen ohutsuolessa elävää heisimatoa, myyräekinokokkia sekä rabiesta eli vesikauhua. Lisäksi niillä esiintyy myös kapia, joka on syyhypunkin aiheuttama eläintauti.

– Samaan aikaan, kun toinen naapuri pitää kasvimaata, toinen syöttää supikoiria, riistasuunnittelija Reijo Kotilainen harmittelee tilannetta.

Tavoitteena enää kannan rajoittaminen

Kotilainen kertoo, että supikoira on jo juurtunut Pohjois-Karjalaan ja sen hävittäminen on lähes mahdotonta.

Tehokkaasti lisääntyvää lajia pyydystävät vain muutamat metsästäjät.

Luonnonvarakeskuksen mukaan supikoiria pyydetettiin viime vuonna ennätysmäärä, 212 500 yksilöä.

Kattavaa menetelmää kanta-arvion tekemiseen ei ole.

Reijo Kotilainen

– Arviota supikoirien määrästä on vaikea sanoa, sillä kattavaa menetelmää kanta-arvion tekemiseen ei ole, Kotilainen toteaa.

Euroopan Unioni lisäsi supikoiran torjuttavien haitallisten vieraslajien listalle kesäkuussa.

Rääkkyläläinen kansanedustaja Kari Kulmala (UV) on kertonut blogissaan, että supikoiralle aiotaan tehdä vuoteen 2019 mennessä hallintasuunnitelma. Tarkoituksena on löytää alueet, joilla lajia tulee erityisesti vähentää tai sen levinneisyyttä rajoittaa.

Lajin leviämistä Ruotsiin ja Norjaan yritetään estää entisen Oulun läänin ja Lapin läänin alueilla monen vuoden mittaisilla tehopyynneillä. Supikoirille on muun muassa laitettu seurantapantoja, jolloin niiden pesät ovat paljastuneet metsästäjille.

Muokattu 7.8.2017 klo 13:51: Tieto supikoirien viime vuoden pyyntimäärästä.