Mitä tuhkarokosta pitää tietää? 10 vastausta herkästi tarttuvasta infektiosta

Suomessa on tämän vuoden aikana tavattu yhdeksän tuhkarokkotartuntaa. Kysyimme THL:n asiantuntijalta, mitä taudista on hyvä tietää. Juttu on julkaistu elokuussa 2017.

tuhkarokko
Tuhkarokko-rokote.
Reuters

Tuhkarokko otettiin rokoteohjelmaan vuonna 1975. Vuonna 1982 aloitettiin MPR-rokotukset, jotka suojaavat tuhkarokon lisäksi sikotaudilta ja vihurirokolta. Rokotusten avulla kotoperäiset taudit saatiin kitkettyä Suomesta. Vielä 1960-luvulla tuhkarokko oli Suomessa hyvin yleinen ja 1990-luvulle saakka oli laajempia epidemioita.

Tänä vuonna Suomessa on todettu yhteensä yhdeksän tartuntaa. Pirkanmaalla on sairastunut neljä rokotettua aikuista ja Savonlinnan seudulla on todettu tänä kesänä viisi tuhkarokkotapausta. Tartuntojen lähteet liittyvät molemmissa tapauksissa Italian tuhkarokkoepidemiaan.

Kokosimme 10 kysymystä ja vastausta tuhkarokosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Mia Kontion avustuksella.

1. Miten tuhkarokko tarttuu?

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama ja se tarttuu herkästi kosketuksessa tai pisaratartuntana ilmateitse. Itämisaika tartunnasta ensioireiden alkuun vaihtelee 7-21 vuorokauteen. Yleisin itämisiaka on noin 10 päivää.

2 Mitkä ovat tuhkarokon oireet?

Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet, kuten yskä. Silmät ovat usein valonarat. Oireet ovat aluksi tyypillisen flunssan kaltaisia, ihottuma nousee 3-5 vuorokauden kuluttua kuumeen alkamisesta.

3. Mitä pitää tehdä jos epäilee sairastuneensa tuhkarokkoon?

Tuhkarokko tarttuu niin helposti, että ensin pitää ottaa yhteyttä puhelimitse terveyskeskukseen. Sieltä ohjataan näytteenottoon paikkaan, jossa ei ole vaaraa tartuttaa muita.

4. Miten tauti todetaan?

Varsinainen virus todetaan nielunäytteestä. Potilaalta otetaan myös verinäyte, josta määritetyistä vasta-aineista voidaan todeta, onko henkilöllä tuhkarokko, mutta myös onko hänellä aiemmin sairastetun taudin tai rokotuksen antamaa suojaa.

5. Kuinka poikkeuksellista on, että asianmukaisesti rokotetut sairastuvat?

Se on harvinaista, mutta ei erityisen poikkeuksellista. Rokotettujen taudinkuva on yleensä helpompi ja tauti lievempi kuin rokottamattomilla, ja vakavia jälkitauteja ei ole raportoitu. Ihmiset, jotka ovat sairastaneet tuhkarokon, eivät yleensä sairastu uudelleen.

6. Euroopassa tuhkarokkoepidemioita on monissa maissa. Uskaltaako maihin matkustaa?

Kyllä uskaltaa, kunhan varmistaa rokotussuojansa. THL suosittelee välttämään matkustamista epidemia-alueelle, mikäli oma rokotussuoja ei ole kunnossa tai lapsi on rokottamaton.

7. Onko ryhmiä, joiden erityisesti kannattaa tarkistaa rokotussuojansa?

Todennäköisemmin ilman tautisuojaa ovat 1960-luvun lopussa ja 70-luvun alussa syntyneet. He eivät välttämättä ole sairastaneet tautia, mutta eivät ole myöskään saaneet rokotetta, joka otettiin rokotusohjelmaan vasta vuonna 1975.

Omat rokotustiedot löytyvät rokotuskortista tai jos sitä ei ole, niitä voi etsiä arkistosta siitä kunnasta, missä on lapsena asunut. Jos ei ole varmuutta rokotussuojasta, rokotteen ottaminen uudelleen ei ole vaarallista.

8. Nyt Pirkanmaalla sairastuneista sanotaan, että heidän sairautensa ei todennäköisesti tartuta – mistä tämä tiedetään?

He olivat saaneet asiaankuuluvat rokotukset. Virusmäärä heillä on hyvin alhainen verrattuna siihen, millainen se olisi rokottamattomilla sairastuneilla. Lisäksi ei ole näyttöä siitä, että rokotetut olisivat tartuttaneet tuhkarokkoa edelleen.

9. Miksi tuhkarokkoa pidetään vaarallisena? Moni keski-ikäinen muistaa sairastaneensa taudin lapsena ilman isoja ongelmia.

Kyllä aikanaan tuhkarokosta aiheutui ongelmia, oli kuolemantapauksia ja vaikeita jälkitauteja. Ne hävisivät, kun rokotukset aloitettiin. Nykyään uutisoidaan yksittäisiä tautitapauksia eri tavalla kuin silloin.

10. Italiassa tuhkarokko on aiheuttanut epidemian – onko Suomessa syytä pelätä epidemiaa?

En uskoisi näin, koska rokotuskattavuus meillä on hyvä ja se antaa laumasuojaa. Tämä nähtiin esimerkiksi vuonna 2011, jolloin viimeksi oli laaja epidemia Euroopassa ja Suomessakin oli 27 tautitapausta. Ne eivät kuitenkaan lähteneet suuremmin leviämään.

Paikallinen epidemia toki voi syntyä, jos sattuu tartuttava henkilö paikalle, jossa on paljon rokottamattomia henkilöitä.

Lue myös: THL: Tuhkarokkoepidemia ei estä Italiaan matkustamista – "Rokotetun sairastuminen on harvinaista"