SDP:n presidenttiehdokaskisa starttasi – viisi nostoa keskustelusta

Sosiaalidemokraattien presidenttiehdokkaat keskustelivat sopuisasti Helsingissä.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paater
Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero SDP:n presidenttiehdokaskiertueen ensimmäisessä ehdokaspaneelissa Helsingissä torstaina.Mikko Stig / Lehtikuva

Helsingin työväentalon kolmanneksi suurin sali oli melkein täynnä, kun sosiaalidemokraattien presidenttiehdokkaaksi halukkaat ottivat yhteen. Kansanedustajat Tuula Haatainen, Maarit Feldt-Ranta ja Sirpa Paatero keskustelivat sopuisasti puolitoista tuntia, eikä suuria eroja tullut esiin.

Venäjä puhutti pitkään

Kaikki painottivat, että Suomella pitää olla hyvät suhteet Venäjään. Samalla ehdokkaat nostivat myös esiin, että Venäjän kehitys on monella tapaa ollut huonoa.

Sirpa Paatero sanoi ymmärtävänsä Venäjään kohdistetut pakotteet. Hän kaipasi kuitenkin keskustelua myös viisumivapaudesta Venäjän kanssa. Paatero kaipasi Suomelle luontevia suhteita niin itään kuin länteen.

Tuula Haatainen näki Suomelle mahdollisuus toimia sillanrakentajana idän ja lännen välissä. Hänen mielestään Suomella tulee olla luontevat keskusteluvälit Venäjän kanssa. Hän halusi korostaa, että Suomi kuuluu EU:hun ja on asemoitunut länteen. Venäjän hän näki hakevan takaisin vanhaa suurvalta-asemaansa.

Maarit Feldt-Ranta aloitti vastauksensa lainaamalla edesmennyttä presidenttiä Mauno Koivistoa. Suomen maantieteellinen asema ei muutu, vaikka maailma muuttuu. Hänen mukaansa on Suomen etu, että Venäjä ja Suomi ovat hyvässä vuorovaikutuksessa toisetensa kanssa. Vuorovaikutukseen kuuluu niin kauppa kuin ongelmistakin puhuminen. Venäjän kehitys on monessa suhteessa ollut ei-toivottavaa, Feldt-Ranta sanoi.

Vladimir Putin

Sirpa Paatero erottui eniten, kun puheeksi tuli Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hän kuvaili Putinia taitavaksi poliitikoksi, josta saa itsevaltiaan mielikuvan. Hänen mukaansa Putinia kohtaan esitetty kritiikki on aika maltillista. Putin on varmasti parantanut venäläisten elämää, muuten häntä vastustettaisiin enemmän, Paatero sanoi.

Feldt-Ranta sanoi, että 18 vuotta on näyttänyt, millainen johtaja Putin on. Kymmenen viime vuotta on kuljettu muuhun kuin demokraattiseen suuntaan, hän sanoi. Feldt-Ranta sanoi uskovansa, että muutos tulee Venäjällä tapahtumaan Putinin jälkeen.

Tuula Haatainen kuvaili Putinia poliitikoksi, josta on vaikea saada selvyyttä pidättyväisyyden vuoksi. Putin pyrkii palauttamaan Venäjän suurvalta-aseman, mutta taloudellisesti Venäjä ei ole noussut niin kuin piti. Putinin aikakaudella myös Venäjän demokratiassa on ongelmia.

Kukaan ehdokkaista ei ollut valmis lähtemään purkamaan EU:n Venäjälle asettamia pakotteita.

Nato

Asennoituminen sotilasliitto Natoon oli hyvin yhtenäistä. Kukaan ei liputtanut jäsenyyden puolesta, mutta kukaan ei myöskään sanonut kategorisesti ei jäsenyydelle.

Haatainen nosti esiin Suomen oman puolustuksen ja yhteistyön Ruotsin kanssa.

Feldt-Ranta peräänkuulutti keskustelua, mitä Nato-jäsenyys merkitsisi. Hän huomautti, että virolaisia sotilaita on kuollut yli kymmenen Naton kriisinhallintaoperaatioissa.

Myös Paatero puhui Suomen ja Ruotsin syventyneestä turvallisuusyhteistyöstä. Hän kaipasi myös keskustelua, mihin suuntaan Nato on kääntymässä.

USA

Maarit Feldt-Ranta sanoi olevansa huolissaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ajamasta Amerikka ensin -politiikasta. Suomen ei tulisikaan ripustautua minkään suurvallan varaan, vaan Suomen referenssinä ovat Pohjoismaat, EU ja YK.

Tuula Haatainen sanoi pelkäävänsä, että Eurooppa saattaa alkaa näyttää toissijaiselta Yhdysvalloista. Hänen mukaansa Suomen tulee tiivistää yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa.

Sirpa Paatero kuvaili Suomen ja Yhdysvaltain suhteita, joita on rakennettu pitkään, hyviksi. Hän nosti esiin vapaakauppasopimus TTIP:n, jonka eteneminen on tosin pysähtynyt. Suomi on USA:n mukana ollut valmistelemassa Euroopan ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimusta.

Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sai ehdokkailta huutia muun muassa puheistaan turvapaikanhakijoista, joissa Niinistö otti esiin kaksi ääripäätä. Feldt-Ranta näki myös, että Niinistö ei ole puuttunut tarpeeksi kasvavaan eriarvoistumiseen.

Haatainen toivoi, että Niinistö olisi ollut aktiivisempi YK:ssa.

Paatero puolestaan huomautti, että Niinistö alkoi puhua syrjäytymisestä, mutta sen jälkeen siitä ei kuulunut enää mitään.