Espoon Vermo isännöi vihdoin Kuninkuusraveja – Tässä kolmen ammattilaisen suosikit

Vuoden suurin ravijuhla nähdään 25 vuoden tauon jälkeen Suomen pääradalla. Yle kysyi ohjastaja Mika Forssin, valmentaja Tuomo Ojanperän ja ammattipelaaja Antti Peltolan viime hetken suosikit kuninkaaksi ja kuningattareksi.

hevosurheilu
Mikkelissä juostiin Kuninkuusravit vuonna 2012.
Petri Vironen / Yle

Suomen ravikansa kokoontuu viikonlopuksi Espoon Leppävaaraan. Maan parhaat kylmäveriravurit taistelevat maineesta, kunniasta ja kymmenien tuhansien eurojen rahapalkinnoista lauantaina ja sunnuntaina.

Oriit kilpailevat kuninkuudesta ja tammat kuningattaren tittelistä ravaamalla kahden päivän aikana kolme matkaa. Lauantaina juostaan 2100 metriä, sunnuntaina maili ja raskas päätösmatka 3100 metriä, jossa mitalisijat voidaan jakaa vielä täysin uusiksi.

– Näihin karkeloihin tarvitaan rutiinia, jota ei voi harjoitella missään muualla. Joku voi mennä kahtena päivänä perättäin hyvin, mutta kolmas matka on suuri arvoitus, Suomen ykkösohjastajiin kuuluva Mika Forss muistuttaa. Tänä vuonna Forss osallistuu ainoastaan kuningatarkilpaan, sillä viime vuoden kuningas Vitter on sivussa tämän vuoden kilvasta.

Yleensä halutaan, että ihmiset tulevat meidän luo. Nyt viedään tapahtuma sinne, missä on valmiiksi paljon ihmisiä

Tuomo Ojanperä

Kuninkuusravien vuonna 1924 käynnistynyt historia on täynnä sankaritarinoita, huimia venymisiä, traagisia laukkoja ja täydellisiä simahtamisia päätösmatkalla.

– Oripuolella viikonlopun ensimmäinen lähtö antaa ensimmäiset sävelet, mutta tammapuolella pitää ajaa kaikki matkat ennen kuin voi tuulettaa. 3100 metriä on etenkin tammapuolella aina se ratkaiseva, Forss muistuttaa.

Kuninkuusravitapahtuma kiertää eri puolella Suomea ja vetää joka kesä 50 000 - 60 000 katsojaa. Edellisen kerran seppeleistä kilpailtiin Vermossa vuonna 1992.

Vermo harvoin näyttämönä

Espoon Leppävaarassa sijaitseva Vermo on harvoin Kuninkuusravien näyttämönä. Suurtapahtuma kiertää useimmiten maakuntaratoja, ja tapahtuman avulla moni rata on turvannut taloutensa useiksi vuosiksi.

Vermon valinta kisapaikaksi on herättänyt keskustelua tälläkin kertaa. Vermossa juostaan joka keskiviikko viikon toiseksi suurin ravikilpailu.

– Minusta Vermo on oikein hyvä valinta. Yleensä halutaan, että ihmiset tulevat meidän luo. Nyt viedään tapahtuma sinne, missä on valmiiksi paljon ihmisiä, Suomen Ravivalmentajat ry:n puheenjohtaja, Porin ratavalmentaja Tuomo Ojanperä sanoo.

Myös ohjastaja Mika Forss näyttää vihreää valoa Vermon Kuninkuusraveille.

– Olen pohtinut joskus, että kannattaisiko tapahtuma keskittää muutamaan suurempaan kaupunkiin, jossa olisi paljon muutakin tarjontaa. Mutta sitten jossakin Rovaniemellä kilpaillessa tuntuu siltä, että täällähän pitäisi järjestää kunkkarit joka vuosi, Forss pohtii.

Yle kysyi kolmelta ammattilaiselta viikonlopun suurimpia suosikkeja. Mika Forss ajaa kuningatar-kilpailussa Vieskerin Virvaa, Tuomo Ojanperä kuningaskilvassa Veeran Turoa, Antti Peltola tienaa elantonsa pelaamalla.

Saaga S 2015.
Saaga S taustajoukkoineen.AOP/ Ismo Pekkarinen

Mika Forss, huippuohjastaja:

Kuningaskisa:

Suosikki: Minun suosikki on niukasti Jokivarren Kunkku. Huippuhyvät taustajoukot kärryillä ja hevosen takana sekä hevosen ihan selkeä nousuvire. Sen kunnonajoitus näyttäisi osuvan näihin kisoihin ihan nappiin.

Haastaja: Välähdys ja Costello ovat heti kielen päällä. Ei yllätys vaikka jompikumpi näistä olisi kuningas.

Ylättäjä: Kolmikko Jokivarren Kunkku-Välähdys-Costella on selkeästi edellä muita. Metkutus ja Köppinen suorittavat kolme matkaa hyvin, mutta tittelin osalta muut ovat kaukana.

Kuningatarkisa:

Suosikki ja haastaja: Akaasia ja Saaga S on selvä pari. Aika iso yllätys on jos joku muu voittaa. Ehkä Saaga S nousee hiuksen hienosti ykköseksi, sillä se on voittanut seppeleen jo kahdesti.

Yllättäjä: Oma ajokkia (Vieskerin Virva) pitää ruveta tähän kohtaan kauppaamaan. Muitakin ensikertalaisia on mielenkiintoista nähdä.

Välähdys, ori, Ville Korjus, Kotka, Kuninkuusravit
Ville Korjus ja Välähdys.Maija Tuunila / Yle

Tuomo Ojanperä, Ravivalmentajat ry:n puheenjohtaja

Kuningaskisa:

Suosikki: Välähdys on tänä vuonna esittänyt sellaista varmuutta, menee kaikki matkat ja on nopea lähtijä. Sillä on hyvät lähtöpaikat kahdelle ensimmäiselle matkalle.

*Ykköshaastaja: *Costello, tämän vuoden hallitsija, mutta jää haastajaksi. Sillä on huonompi lähtöpaikka ja se on hitaampi lähtijä. Välähdyksestä on vaikea mennä ohi. Sen kausi on näyttänyt.

Yllättäjät: Jokivarren Kunkku on kova hevonen näihin ympyröihin, mutta sillä on rikkonainen tausta. Ei yllättäjä, mutta kova haastaja.

Kuningatarkisa:

Suosikki: Akaasia, nousi viime vuonna tälle tasolle ja on säilyttänyt tänä vuonna tasonsa. Esiintynyt varmasti. Voittaa seppeleen.

Ykköshaastaja: Saaga S on ehdottomasti ykköshaastaja. Aiempi kuningatar, mutta ei ole saavuttanut ihan parasta tasoaan vielä. Voi yhtä hyvin olla kuningatar, jos löytää tasonsa.

Yllättäjät: Topmar on noussut tammahuipulle ihan kesän aikana ja esittänyt sellaisia otteita, että voi olla yllättävän korkealla.

Jokivarren Kunkku
Ilkka Nisula

Antti Peltola, ammattipelaaja:

Kuningaskisa:

Suosikki: Jokivarren Kunkku on hevonen minun makuuni. Nopeus riittää mailille ja täydelle matkalle. Saa lähtönopeutensa takia hyvät juoksut Välähdystä mitenkään väheksymättä.

Haastaja: Välähdys.

Yllättäjä: En usko muihin.

Kuningatarkisa:

Suosikki: Saaga S ja Akaasia ovat tasaisia, mutta minulla on sellainen fiilis, että Saaga S on edellä.

*Haastaja: * Akaasia.

Yllättäjä: Kolmen osamatkan kilpailu ei jätä yllätyksille juuri sijaa, mutta tietysti eläinten kanssa kaikki on mahdollista. Ilman epäonnea seppeleet menevät tälle nelikolle.

Otsikkoa ja tekstiä korjattu klo 16.15: Vermo on Espoossa.