1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Taidekeskus Salmela

Arvokas taideteos nurin Mäntyharjussa – Nuoret auttoivat selvittämään tihutyön tekijät

Mäntyharjussa kaadettiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä Pekka Kauhasen veistos Velj'Puolj', joka tunnetaan myös Taidepoliisina.

Taidekeskus Salmela
Kaadettu teos
Mäntyharjun kunta

Mäntyharjun keskustan kiertoliittymä ammotti torstaiaamuna tyhjyyttään. Sivullinen oli nostanut talteen yöllä kaltoinkohdellun patsaan, joka on kesän ajan ohjannut liikennettä taidekuntana tunnetun Mäntyharjun raitilla.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä kaksi paikkakuntalaista miestä oli kaatanut patsaan, ja siltä oli irronnut pää ja sormi. Sivulliset paikalle osuneet tallensivat teon sosiaaliseen mediaan videona. Miehet on tunnistettu yleisövihjeiden perusteella ja poliisi on aloittanut tapauksesta esitutkinnan.

"Kiitoksia nuorille"

Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala ei muista, että vastaavaa ilkivaltaa olisi tehty taideteoksille Mäntyharjussa aiemmin.

– Kyllä tämä surulliselta tuntuu, sillä olemme tähän saakka saaneet olla rauhassa, ettei ole ollut mitään ongelmia. En uskokaan, että tämä on ollut provokaatiota taidetta kohtaan, vaan aikuiset ihmiset eivät ole olleet tolpillaan. Kiitoksia mäntyharjulaisille nuorille, jotka ovat olleet apuna asian selvittämisessä, sanoo Hoikkala.

Hoikkala on ollut yhteydessä kuvanveistäjä Pekka Kauhaseen, joka arvioi näkemiensä kuvien perusteella, että rikkoutunut teos pystytään korjaamaan. Korjauksen hinnasta ei ole arviota. Kauhanen on tulossa arvioimaan teoksen lähiaikoina. Veistos on taiteilijan itsensä omistuksessa ja se on ollut kiertoliittymässä lainassa. Teos on tehty pronssista, alumiinista ja teräksestä.

Kaadetun teoksen seuraajasta kaavaillaan järeämpää

Tarkoituksena on ollut, että jatkossakin kunnan keskustassa olevaan kiertoliittymään tuodaan uusia teoksia kaikkien nähtäville.

– Nyt kun tekijät on tiedossa, eiköhän tämä tilanne tästä rauhoitu. Laitetaan seuraava teos vahvemmasta materiaalista. Tuossa oli puhetta kunnanjohtajan kanssa, että tehdään ratakiskotyyppisestä materiaalista seuraava teos, toteaa Hoikkala.

Uudesta teoksesta on jo neuvoteltu mahdollisen tekijän kanssa.