Torille lähdetään käteistä taskussa – kortti kelpaisi yhä useammalla kojulla

Vaikka useilla myyntikojuilla voi jo maksaa pankkikortilla, asiakkaat varautuvat tori- ja markkinahulinoihin edelleen setelinipulla.

torikauppa
ihmisiä mansikkakojulla
Mansikat ja käteinen vaihtavat omistajaa Joensuun torilla. Arkistokuva.Riikka Heikkilä / Yle

Vaikka käteisen käytön väheneminen on näkynyt useilla paikkakunnilla muun muassa pankkiautomaattien vähenemisenä katukuvasta, käteinen on toreilla ja markkinoilla selvästi suositumpi maksuväline kuin maksukortit.

– Toreilla, markkinoilla ja tapahtumissa tehtävistä ostoksista vain noin 20 prosenttia maksetaan kortilla, kertoo Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen toiminnanjohtaja Ari Kallas.

Kyllä se kuitenkin vie asiakkaita, jos pankkikortti ei käy.

Niina Pajula

Myös marjoja ja vihanneksia Joensuussa myyvä Niina Pajula kertoo, että suurin osa kaupoista tehdään edelleen käteisellä.

– Asiakkaat varautuvat siihen, että torilla voi maksaa pelkästään käteisellä, mutta kyllä se korttikin käy, Pajula toteaa.

Käteiskauppa tottumiskysymys

Joensuun torilla tehty kierros paljastaa, että kortti tosiaan käy maksuvälineeksi jokaisella noin kahdellakymmenellä myyntipisteellä - yhtä jäätelökioskia lukuunottamatta.

Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen toiminnanjohtaja Ari Kallas kertoo, että korttimaksujen määrä tori- ja markkinakaupassa on kasvanut koko maassa vuodesta toiseen. Yhä useampi yrittäjä ottaa käyttöönsä maksupäätteen.

Kortillahan minä maksaisin, mutta olen tottunut siihen, ettei kortti käy.

Terhi Svärd

Korttimaksujen määrät vaihtelevat kuitenkin suuresti eri paikkakunnilla. Ainakin Joensuussa asiakkaiden mieleen on iskostunut ajatus siitä, ettei torille kannata lähteä ilman käteistä.

– Kortillahan minä maksaisin, mutta olen tottunut siihen, ettei kortti käy. Olen maksanut torilla aina käteisellä, Joensuun torilla kesäpäivää viettänyt Terhi Svärd kertoo.

Mansikkaostoksille tullut Tauno Härkönen puolestaan sanoo maksavansa aina käteisellä. Härkönen ei edes kaipaa korttimaksumahdollisuutta.

Kulut pienempi paha kuin menetetyt asiakkaat

Kolme vuotta torimyyntiä Pohjois-Karjalassa tehnyt Niina Pajula kertoo, että pelkkä käteiskauppa ei ollut hänelle missään vaiheessa vaihtoehto.

– Kyllä se kuitenkin vie asiakkaita, jos pankkikortti ei käy. Monet haluavat maksaa kortilla ja se tuntuu syrjäyttävän käteismaksuja koko ajan enemmän, torikauppias tietää.

Yleisin syy siihen, ettei maksupäätettä hankita, vaikuttaa torikauppiailla olevan lukulaitteesta syntyvät kustannukset. Etenkin pelkästään kesäkautena myyntiä tekeville kauppiaille kustannukset voivat tuntua liian suurilta.

Mitä enemmän maksutapahtumia tulee, sitä pienempi provisio on.

Niina Pajula

Niina Pajulalla on käytössään mobiilisovellukseen liitetty maksupääte. Laitteen aiheuttamat kulut ovat Pajulalle pienempi paha kuin menetetyt asiakkaat.

– Laite maksoi uutena noin 80 euroa. Lisäksi korttimaksuista menee kuukausittain muutaman prosentin provisio palvelun tarjoajalle. Mitä enemmän maksutapahtumia tulee, sitä pienempi provisio on, Pajula selvittää.