Perhe pelastettiin veneen upottua kovassa aallokossa Porkkalan edustalla – "Mieletön säkä"

Pelastusliivit olivat avainasemassa perheen pelastumisessa.

vesiliikenneonnettomuudet
Porkkalan kartta.
Nelihenkinen perhe joutui veden varaan Porkkalanselällä torstaina, kun moottorivene upposi. Tuuli oli alueella navakkaa ja aallokko reilua.Yle Uutisgrafiikka

Suomenlahden merivartiosto sai puhelun tänään neljän jälkeen iltapäivällä veneilevältä perheeltä. Nelihenkisen perheen moottorivene ajelehti Porkkalan edustalla eikä toiminut normaalisti, joten he kaipasivat apua. Tilanne äityi todella vakavaksi nopeasti, kun vene alkoi ottaa vettä sisäänsä.

– Vene upposi puolisen tuntia alkuilmoituksesta. Se oli todella nopea tapahtuma, kertoo meripelastusjohtaja, kapteeniluutnantti Aki Salomaa.

Pelastustehtävässä oli kaksi venepartiota ja yksi meripelastushelikopteri. Tuuli oli alueella navakka ja aallokko reilua. Venepartiot eivät enää nähneet venettä saapuessaan ilmoituspaikan lähelle.

– Tilanne oli todella haastava. Keliä oli kohtuudella, eikä kohdetta nähty enää kunnolla. Saimme sitten tutkajäljen ja ohjasimme partion paikalle. Ihmiset löytyivät uppoamispaikalta kellumassa ryhmänä, Salomaa sanoo.

Meripelastusjohtaja arvioi perheen olleen veden varassa reilussa aallokossa noin kymmenen minuuttia. Isä, äiti ja kaksi lasta pelastettiin venepartion toimesta ja toimitettiin fyysisesti loukkaantumattomina kotiin. Kapteeniluutnantin mukaan ainekset surullisempaan lopputulemaan oli olemassa.

– Perhe on onnensa käyttänyt, mieletön säkä, Salomaa kuvailee tilanteen vakavuutta ja perheen selviämistä vammoitta.

Hänen mukaan avainasemassa oli perheen käyttämät pelastusliivit.

– Ne olivat paukkuliivit, jotka täyttyvät todella isoksi ja kannattelevat hyvin. Nämä todella hyvät pelastusliivit olivat ihan avainasemassa.

Suomenlahden merivartiosto haluaakin muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä, sillä merellä tilanne voi muuttua nopeasti.

Alkoholilla ei ollut osuutta tapahtumaan.