1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Brasilian poliisi pidätti Rion olympialaisten rakennuspomon epäiltynä lahjusten otosta

Rion olympialaisiin kytkeytyvät korruptiotutkimukset ovat laajentuneet myös Ranskaan, jossa tutkitaan jaettiinko KOK:n jäsenille rahaa vuonna 2009 äänestäessään Rio de Janeiroa 2016 olympia-isännäksi.

Kuva: AOP

Brasilian liittovaltion poliisi on pidättänyt 2016 Rion olympialaisten tie- ja liikenneverkoston rakentamisprojekteista vastuussa olleen johtajan Alexandre Pinton.

Samalla poliisi avasi uuden haaran olympialaisiin liittyvissä korruptiotutkimuksissa.

Poliisin ja syyttäjien mukaan yhtiöt maksoivat lahjuksia saamistaan rakennustöistä, jotka koskivat yhtä hyvin nopeaa bussilinjaverkostoa lentokentän ja olympia-alueen välillä kuin jätevesien saastuttaman vesistön puhdistamista olympiakylän läheisyydessä.

Liittovaltion syyttäjät kertoivat, että rakennusyhtiöiden OAS SA ja Carioca Engenharia johtama liittouma maksoi lahjuksia kaupungin virkamiehille.

Poliisi ja liittovaltion syyttäjät laskevat yhtiöiden maksaneen kaikkiaan 11,4 miljoonan dollarin lahjuksia olympialaisten infrastruktuuriin kuuluneista rakennustöistä.

Lahjustutkimukset ulottuvat myös 2014 jalkapallon MM-kisoihin

Poliisi epäilee myös Alexandre Pinton esimiestä, entistä pormestari Eduardo Paesta lahjusten vastaanottamisesta. Paes valvoi valtaosaa Rion olympialaisiin liittyneistä rakennustöistä.

Brasilian korkein oikeus aloitti huhtikuussa tutkimukset Paesin olympia-sopimusten miljoonalahjuksista.

Paes itse kiistää kaikenlaiset väärinkäytökset.

Brasiliassa tutkintaa on laajennettu 2014 jalkapallon MM-kisojen stadioneihin ja niiden rakentamiseen.  Brasliaan rakennettin 2016 MM-kisojen alla kuusi jalkapallostadionia, mukaan lukien Rion kuuluisa Maracana.

Stadioneiden rakennusurakat voittaneiden yhtiöiden epäillään maksaneen lahjuksia viranomaisille.

Lähde Reuters