New Yorkissa tuhottiin kahdeksan miljoonan euron edestä norsunluuta – Video

Yhden yksittäisen veistoksen takia on saattanut kuolla useita norsuja. Eläinsuojelujärjestö halusi kiinnittää huomiota laittomaan norsunluukauppaan.

norsut
New Yorkissa tuhottiin laitonta norsunluuta
New Yorkissa tuhottiin laitonta norsunluuta liki kaksi tonnia

New Yorkin keskuspuistossa järjestettiin eilen tempaus, joka saattaa hirvittää koriste-esineiden ja käsityön ystäviä. Luonnonystäville se oli tärkeä symbolinen tapahtuma.

Jopa kahden tuhannen kilon edestä käsinkaiverrettua norsunluuta silputtiin hitusiksi Wildlife Conservation Societyn tempauksessa, jolla haluttiin kiinnittää huomiota norsunluukaupan laittomuuteen. Esineet oli kerätty kolmen vuoden aikana poliisin takavarikoissa.

Norsunluun vienti kiellettiin maailmanlaajuisesti jo vuonna 1989, ainoastaan joillakin Afrikan mailla on poikkeuslupa pienimuotoiselle myynnille.

– Katso vaikkapa tätä veistosta tässä. Tätä yhtä veistosta. Sen tekemiseksi tapettiin viisi nuorta norsua. Tänään murskaamme noin sadan elefantin jäännökset. Suurin piirtein sen verran tapetaan joka päivä Afrikassa, kertoi WCS:n tiedottaja John Calvelli.

Newyorkilainen kongressiedustaja Dan Donovan kertoo, että esimerkiksi vuosina 2010-2012 maailmassa tapettiin sata tuhatta norsua:

– Ihan vain, jotta joku voisi pitää jotakin tällaista olohuoneessaan. Se ällöttää minua.

Maailman luonnonsäätiö WWF arvioi, että 1900-luvun alussa esimerkiksi afrikannorsuja oli vielä 3-5 miljoonaa, nyt niitä on jäljellä noin 415 000.

Lähteet: AFP, Reuters