Hyppää sisältöön

Tuhannet suomalaiset elävät polyamorisissa suhteissa – ”Ei aikuisten ihmisten sopimuksissa ole mitään kauhisteltavaa”

Monisuhteisesti elävien määrää Suomessa ei ole tarkasti tilastoitu, mutta polyamorisia perheitä on arviolta satoja. Ylen aamu-tv:ssä keskusteltiin polyamorisista suhteista.

Ylen aamu-tv: Kun rakkaita on monta
Ylen aamu-tv: Kun rakkaita on monta

Polyamoria eli monisuhteisuus herättää uteliaisuutta. Miten usean ihmisen välinen suhde käytännössä toimii? Ylen aamu-tv:n vieraana ollut polyamorisessa suhteessa elävä kolmikko Sofia Huikku, Aleksi Vesala ja Juho Heikkilä kertoi monisuhteisesta arjesta.

Polyamoria tarkoittaa elämäntapaa, jossa ihmisillä voi olla samanaikaisesti useita kumppaneita niin, että kaikki suhteen osapuolet tietävät järjestelystä. Yleensä siitä käytetään suomeksi sanaa monisuhteisuus. Sofia Huikku huomauttaa, että on tärkeää tehdä ero esimerkiksi moniavioisuuteen.

– Yleensä ajatellaan miestä jolla on monta vaimoa, mutta näillä vaimoilla ei voi olla useampaa kumppania. Polyamoriassa taas ei ole niin selkeää määritelmää. Joillain on kolme ihmistä, jotka ovat keskenään uskollisia, tai sitten on monta ihmistä, joilla on suhteita eri suuntiin.

Avoimuutta ja aikataulutusta

Huikku, Vesala ja Heikkilä elävät suhteessa, jossa Heikkilä on keskushenkilö. Hänellä on suhde sekä Huikun että Vesalan kanssa. Sofia Huikku ja Aleksi Vesala taas ovat ystäviä. Kaikki ovat päätyneet polyamoriseen suhteeseen eri reittejä.

Heikkilä totesi, että suhteen alussa tärkeää oli kertoa heti avoimesti se, että on polyamorikko.

– Olihan se alkuun tosi hankalaa sulattaa, että tämmönen juttu, että Juholla onkin toinen kumppani myös mun lisäksi. Mutta yllättävän nopeasti siihen tottui, sanoo Aleksi Vesala.

Me kaikki tunnetaan mustasukkaisuutta ainakin jollain tasolla.

Juho Heikkilä

Kolmikko toteaa, että suhde vaatii avoimuutta ja keskustelua, jotta mustasukkaisuudesta ja omistushalusta pääsee yli.

– Ihmisiähän tässä kaikki ollaan. Me nyt todennetusti kaikki tunnetaan mustasukkaisuutta ainakin jollain tasolla ja se on sitten vaan lähinnä puhumiskysymys ja käsittelykysymys, että kuinka hyvin me pystytään käsittelemään tunteita, Juho Heikkilä kertoo.

Toinen haasteita tuottava asia on aikataulutus, jotta jokaiselle suhteessa riittää tarpeeksi aikaa. Heikkilä naurahtaa, että avuksi tulee tarkka kalenterin käyttö.

– Viikon alussa aina keskustellaan että mites tällä viikolla, miten te haluatte nähdä ja neuvotellaan minä päivinä näen ketäkin. Ja sitten merkkaan itselleni ylös että kenen päivä on tänään.

Uteliaisuutta mutta ei paljoa paheksuntaa

Kaverit ja sukulaiset ovat pääosin suhtautuneet kaikkien kolmen kohdalla kannustavasti suhteeseen, vaikka ihmettelyäkin on herännyt, erityisesti ensireaktiona. Se, kuinka laajasti kukin on suhteesta esimerkiksi sukulaisilleen kertonut, vaihtelee.

– Juuri mietin tuossa, että kuinkakohan moni tukehtuu aamukahviinsa, jos ne sattuu tämän katsomaan, koska en ole puhunut aiheesta, Sofia Huikku nauraa.

Jos paheksuntaa tai ihmettelyä tulee vastaan, Juho Heikkilällä on vastaus valmiina.

– Aikuisia ihmisiä tässä ollaan ja sovitaan keskenämme mitä sovitaan. Toki optimaalitilanne olisi, että ketään ei kiinnostaisi, koska asia olisi niin luonnollinen.

Monisuhteisten määrästä ei tarkkaa kuvaa

Polyamorisissa suhteissa elävien määrää ei ole tarkkaan tilastoitu. Arvio on, että polyamorisia suhteita harrastavia on suomessa useampi tuhat ja polyamorisia perheitä joitain satoja. Vaikka monisuhteisesti elää kaiken ikäisiä ihmisiä, usein erityisesti julkisuudessa ovat nuoremmat polyamoriaa harrastavat.

– Nuoret ehkä keskimäärin on enemmän sellaisessa arvomaailmassa, että tällaisesta voi vähän puhua avoimemmin. Ja ympäristö on vähän vastaanottavaisempi, Juho Heikkilä pohtii.

– Vähän ikävästikin näitä suhteita välillä laitetaan nuoruuden piikkiin.