Kaupan liitto: Itsepalvelukassat aiheuttaneet vihapurskahduksia – kohteina myyjät

Kauppa kasvaa kuluvana vuonna mutta kasvu ei näy työpaikoissa.

vähittäiskauppa
Itsepalvelukassa Prismassa

Kauppa käy, mutta työt vähenevät.

Kaupan liitto ennustaa vähittäiskaupalle lähes kahden prosentin kasvua kuluvan vuoden aikana. Kasvu ei kuitenkaan näy työpaikoissa, joita on alkuvuoden aikana hävinnyt vähittäiskaupasta tuhansia.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoi Ylen aamu-tv:ssä, että kaupassa on meneillään muutosvoimia, jotka vaikuttavat työllisyyteen.

Esimerkiksi kaupungistuminen aiheuttaa Kurjenojan mukaan sen, että kasvukeskuksissa työllisyys kasvaa ja työpaikat lisääntyvät mutta muualla kasvua ei tapahdu.

– Jatkuva kilpailu tekee sen, että tehottomimmat yksiköt putoavat pois ja vahvimmat säilyvät.

Pelkoa kassoja kohtaan

Kuluvan vuoden aikana kauppoihin on ilmestynyt itsepalvelukassoja. Muutaman vuoden sisällä itsepalvelukassoja ilmestyy yhä enemmän.

Kurjenojan mukaan kuluttajien asenne kassoja kohtaan riippuu siitä, missä itsepalvelukassa on. Kaupunkien keskustoissa tai paikkakunnilla, joissa on paljon nuoria käyttäjiä, halutaan mennä itsepalvelukassoille.

– Meidän kyselyssä tuli kyllä aika surullisiakin vastauksia, että joissakin paikoissa on otettu todella vihamielisesti vastaan ja vihamielisyys on tietysti kanavoitu myyjäparkoja kohtaan.

Kurjenojan mukaan jäsenkyselyssä kukaan ei kuitenkaan sanonut, että katuisi itsepalvelukassojen hankkimista, vaikka alku olisi ollut hankala. Kurjenoja sanoo, että vihamielisyys johtuu muutosvastarinnasta ja siitä, että kassan käytöstä ei ole saanut tarpeeksi opastusta.

– Lopulta sitä aina jotenkin pelättiin.

Kurjenojan mukaan itsepalvelukassat eivät ole vielä vaikuttaneet myyjien määrään.

– Meidän jäsenet sanovat, että itsepalvelukassoja ei ole otettu käyttöön työvoiman määrän takia vaan nimenomaan asiakaspalvelun takia. Esimerkiksi ruuhka-aikoina saadaan ruuhkahuippuja hoidettua ja työvuoroja saadaan joustavoitettua.

Kurjenoja uskoo, että itsepalvelukassat vaikuttavat tulevaisuudessa myyjien määrään.

"Jänniä asioita tapahtumassa"

Suomessa on kokeilussa myös automaattikauppoja, joka saattaa olla vastaus syrjäseutujen harvenevaan kauppaverkostoon. Kaupan liitolla ei ole vielä tietoa siitä, millainen käyttäjien kokemus automaattikaupoista on.

Myös kauppojen rekrytoinnit ovat muuttuneet. Kurjenojan mukaan kauppoihin haetaan yhä enemmän ihmisiä asiantuntijatehtäviin. Myös myyjien tehtäviin haetaan ihmisiä, joilla on syvällistä asiantuntemusta.

– Esimerkkinä vaikka kangasmyyjät, joiden täytyy olla asiantuntijoita sisustuksessa tai yleensä tekstiileissä ja vaatesuunnittelussa.

Digitalisaatio muuttaa kaupan alkaa kuten myös monia muitakin aloja ja se liittyy toiminnan tehostumiseen. Vanhoja ammatteja kuten varastomiehen hommaa, ei enää tarvita samalla, kun varastot automatisoituvat.

– Haetaan sitten enemmän vaikka asiakasdatan hallintaa ja siihen asiantuntemusta.

Kurjenojan mukaan kaupan alan digitalisaatiosta ollaan vasta nähty pieni osa.

– Tulee tapahtumaan jänniä asioita asiakastarkkailussa, asiakaspalvelussa, mainonnassa, markkinoinnissa, maksamisessa.

*Lue myös *

Vähittäiskauppa työllistää aiempaa vähemmän, ennustaa Kaupan liitto

Kuluttajat luottavat edelleen talouden kohenemiseen, yrityksilläkin valoisat näkymät