Halla-aho: Uuden vaihtoehdon värväystoiminta laajaa – "Muutama loikkareiden nokkamies soittelee ihmisiä läpi"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei näe, että puolueesta eronneella Uusi vaihtoehto -ryhmällä on poliittista tulevaisuutta.

Perussuomalaiset
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tiedotustilaisuudessa eduskunnassa 22. kesäkuuta.
Halla-aho on epäileväinen Uuden vaihtoehdon mahdollisuuksista puolueena.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei usko, että perussuomalaiset ja puolueesta kesäkuussa loikannut Uusi vaihtoehto -ryhmä voisivat palata yhteen.

– Uudella vaihtoehdolla on voimakas halu pitää kiinni ministerin tehtävistä. En näe, että yhteenpaluu olisi mahdollinen, Halla-aho kertoi tänään perjantaina Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Halla-aho kuitenkin sanoo, että jos loikanneet kansanedustajat haluavat keskustella perussuomalaisten kanssa asiasta, puolue kyllä kuuntelee.

– Jos ihmiset haluavat harkita asiaa uudelleen, tervetuloa keskustelemaan. Tällaista viestiä ei ole sieltä suunnalta ainakaan minulle tullut, hän sanoo.

Halla-aho on epäileväinen Uuden vaihtoehdon mahdollisuuksista puolueena.

– En usko, että toisella ryhmällä on poliittista tulevaisuutta. Heillä ei ole muuta agendaa kuin pitää eräät ihmiset kiinni nykyisissä asemissaan. En usko, että ihmiset kokevat agendan kannattamisen arvoiseksi, Halla-aho kertoo.

Halla-aho: Asiamiehet harjoittavat aktiivista värväystä

Jussi Halla-aho kertoo, että perussuomalaisten piirijärjestöissä houkutellaan aktiivisesti uusia loikkareita Uuden vaihtoehdon ryhmään.

– Toiminta on kohtuullisen laajaa, ja siitä tulee jatkuvasti palautetta kentältä. Muutama loikkareiden nokkamies soittelee ihmisiä ahkerasti läpi, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisilla on tällä hetkellä eduskunnassa tiivis ja yhteen hitsautunut ryhmä.

– Henki on erittäin hyvä, ja laadullisesti tilanne on kohentunut. Olemme kokoustaneet piirijohtajien kanssa, ja kenttä on uuden puoluejohdon takana.

Halla-ahon mukaan on valitettavaa, että median selvitysten mukaan kymmenen prosenttia perussuomalaisista harkitsee siirtymistä loikkariryhmä Uuteen vaihtoehtoon. Halla-aho kertoo, että hän on pyrkinyt kesän aikana hälventämään ihmisten perusteettomia huolia.

– Huolia ovat lietsonneet väärät väitteet puoluekokousten tapahtumista.

Yksi esimerkki tapahtumista ovat natsitervehdykset, joita väitettiin tapahtuneen alkukesän puoluekokouksessa.

Halla-ahon mukaan natsitervehdyksiä ei tapahtunut.

– On kummallista, että näin väitetään ilman minkäänlaista näyttöä, hän sanoo.

Sanoutuuko Halla-aho irti tällaisista tapahtumista, avoimen rasistisesta toiminnasta?

– Kyllä ehdottomasti, hän kommentoi.

Kohu paimenkirjeistä

Julkisuudessa on kerrottu, että Halla-aho on lähettänyt paimenkirjeitä useille jäsenille, esimerkiksi Raimo Vistbackan Etelä-Pohjanmaan piirille.

Halla-aho kertoo lähettäneensä kirjeen, jossa hän kehottaa Etelä-Pohjanmaan piiriä kiinnittämään huomiota perussuomalaisten tukisäätiön puheenjohtajan Vistbackan julkisiin sanomisiin puoluekokouksen jälkeen. Halla-ahon mukaan Vistbacka on antanut ymmärtää, että tukisäätiö voisi harkita Uuden vaihtoehdon tukemista perussuomalaisten puoluetuella.

– Hän on myös esittänyt julkisuudessa minun suuntaani erilaisia haistatteluja, joille en ole nähnyt mitään järkevää syytä. Tapahtumat antoivat vakavan aiheen epäillä sitä, onko Vistbacka täysin sitoutunut puolueeseen vai pohtiiko hän jatkamista loikanneessa ryhmässä, Halla-aho sanoo.

– En halua, että piirissä työskenteleville aktiiveille tulee ikäviä yllätyksiä vastaan, jos johdossa tapahtuu yllättäviä liikkeitä, hän jatkaa.

Jussi Halla-aho on ollut nyt parisen kuukautta perussuomalaisten puheenjohtaja. Hän kertoo, että puheenjohtajakausi on sisältänyt sekä pettymyksiä että positiivisia yllätyksiä.

– Kausi on lisännyt skeptisyyttä, mutta olen saanut myös paljon tukea tehtävässä: sekä muulta puoluejohdolta että kentän toimijoilta. Se on tuntunut hyvältä.

Tänään tieto presidenttiehdokkasta?

Perussuomalaiset käsittelee tänään perjantaina puoluehallituksen kokouksessa jäsenasioita. Tänään myös selviää, nimeääkö puolue oman presidenttiehdokkaansa ensi vuoden tammikuussa järjestettäviin presidentinvaaleihin.

Halla-ahon mukaan asiasta lähetettiin muutamalle sadalle paikallisyhdistykselle kysely. Hän kertoo, että suurin osa yhdistyksistä on vastannut kyselyyn.

– Kentällä ollaan tyytyväisiä, kun heiltä kysytään jotain. Se ei ole ollut aikaisemmin tapana puolueessa.

Halla-aho ei ota kantaa siihen, minkälaista ratkaisua puoluehallitus aikoo ehdottaa valtuustolle. Hän kuitenkin kertoo, että kentän mielipiteen perusteella ratkaisun tekeminen on helppoa.

– Vastausten viesti on ollut selkeä, Halla-aho sanoo.

Lue myös:

Jäsenasioista tietoa tänään – iskeekö perussuomalaisiin puhdistus?