Kasvisruuan suosio kasvaa – ennätyksellisestä lihavuodesta huolimatta

Kasvisruuan myynti on kasvussa, vaikka Suomessa tuotettiin viime vuonna ennätykselliset 404 miljoona kiloa lihaa.

kasvisruoat
Nyhtökauraa.
Nyhtökauran suosio kasvaa edelleen.Jari Kovalainen / Yle

Kasvisruuan suosio jatkuu vahvana ruokakaupoissa. Sekä K-ryhmä että S-ryhmä ovat lanseeranneet ahkerasti erillisiä kasviruokahyllyjä kauppoihin.

Kauppiaiden mielestä syy suosioon on se, että kuluttajat haluavat syödä terveellisesti. Asiakkaat ovat myös tulleet rohkeammiksi kokeilemaan uusia tuotteita, sanoo toimialajohtaja Mikko Rauhanen Turun Osuuskaupasta.

– Myös hedelmien ja vihannesten myynti on kasvussa kasvisruokabuumin myötä, Rauhanen toteaa.

En näe, että se kysyy ikää tai koulutustaustaa. Ihmiset itse tietävät, minkälaisesta ruuasta tulee itselle hyvä olo.

Maria Puhakka

Joidenkin tuotteiden menekissä on kasvua toistakymmentä prosenttia. Jotkut tuotteet myydään ajoittain loppuun, sillä niitä tuotetaan vain pieniä määriä, kerrotaan S-ryhmästä.

Nyhtökaura ja härkäpapu käyvät kaupaksi

Kasvipohjaisten tuotteiden myynti K-ruokakaupoissa on ollut voimakkaassa kasvussa viimeisten vuosien aikana.

Esimerkiksi kasviproteiinipohjaisten tuotteiden, kuten nyhtökauran ja härkäpavun, myynti on noussut arviolta puolella viimeisen kahden vuoden aikana, Kesko kertoo verkkosivuillaan.

S-ryhmän ruokakaupoissa puolestaan myytiin vuonna 2016 lähes 280 miljoonaa kiloa hedelmiä ja vihanneksia. Myynti kasvoi melkein kahdeksalla miljoonalla kilolla edellisestä vuodesta.

Lihavalmistehyllyn kasviproteiinituotteiden myynti kasvoi vuonna 2016 lähes seitsenkertaiseksi edellisvuodesta, selviää S-ryhmän vuosikatsauksesta.

Johanna Mattila tutkii kasvistuotteita ruokahyllyllä.
Kauppojen hyllyistä löytyy yhä enemmän kasvisruokatuotteita.Minna Rosvall / Yle

Uusia kasvistuotteita kehitetään koko ajan

K-kauppias Maria Puhakan mukaan kasvisruuan kysynnästä kertoo se, että uusia tuotteita on yhä tulossa lisää. Esimerkiksi tänä syksynä kauppoihin saapuu herneproteiinista valmistettu pastakastike.

–Tuotteita kehitetään koko ajan, ja niitä tuodaan Euroopasta, jossa kasvisruuat ovat olleet esillä vähän isommin jo pitkään, Puhakka sanoo.

Meillä ainakin kasvisruuan suosio kasvaa koko ajan. Olemme tietysti yliopiston ja tällaisten valveutuneiden ihmisten keskuudessa.

Maria Puhakka

Turun yliopiston lähellä kauppaansa pitävä Maria Puhakka kertoo, että kasvisruuan suosio on nousussa kaikenlaisten asiakkaiden keskuudessa.

Monet haluavat vaihtaa ainakin yhden aterian viikossa kasvisvaihtoehdoksi, hän arvelee.

– En näe, että se kysyy ikää tai koulutustaustaa. Ihmiset itse tietävät, minkälaisesta ruuasta tulee itselle hyvä olo.

Lihantuotannossa ennätysvuosi

Tilastot kuitenkin kertovat, että lihansyönti on pitänyt pintansa. Vuonna 2016 Suomessa tuotettiin enemmän lihaa kuin koskaan.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa tuotettiin viime vuonna lihaa yli 400 miljoonaa kiloa. Tuotanto kasvoi noin kaksi prosenttia vuodesta 2015.

Kauppias Maria Puhakka ei allekirjoita väitettä siitä, että nykyinen kasvisruokabuumi olisi osaltaan onnistuneen markkinoinnin tulosta.

– Meillä ainakin kasvisruuan suosio kasvaa koko ajan. Olemme tietysti yliopiston ja tällaisten valveutuneiden ihmisten keskuudessa. Monet trendit näkyvät ehkä meillä ennen kuin valtakunnan tasolla.