Hyppää sisältöön

Evira: Hollannin myrkkymunia ei pitäisi olla Suomessa – "Selvitetään, mihin kaikkialle kananmunia on päätynyt"

Eviran mukaan on mahdotonta sanoa, onko hollantilaisia myrkkymunia päätynyt Suomeen jossain vaiheessa.

Kananmunia tuhotaan fipronilin takia Ontsweddessa, Hollannissa 3. elokuuta. Kuva: Patrick Huisman / EPA

Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa vedettiiin myynnistä miljoonia kananmunia sen jälkeen, kun hollantilaisista kananmunista löydettiin hyönteismyrkky fiproniiliä.

Eviran mukaan fiproniiliä ei käytetä Suomessa, vaan kanapunkkeja torjutaan toisella aineella.

Eviran mukaan on mahdotonta sanoa varmuudella, onko hollantilaisia myrkkymunia päätynyt Suomeen jossain vaiheessa.

– Mutta ainakaan Euroopan unionin hälytysjärjestelmän (RASFF) kautta tulleen tiedon mukaan, ei pitäisi näitä nimenomaisia kananmunia olla Suomessa, sanoo Eviran yksikönjohtaja Thimjos Ninios.

– Suomeen ei kohdistu minkäänlaista takaisinvetoa.

Viranomaiset selvittävät tilannetta

Tällä hetkellä ei myöskään ole täyttä varmuutta, onko joihinkin myynnissä oleviin ruokavalmisteisiin päätynyt myrkyllistä kananmunaa.

– Sitä on mahdoton sanoa tällä hetkellä. Hollannin, Saksan ja Belgian viranomaiset selvittävät tällä hetkellä, minne kaikkialle kananmunaa on päätynyt.

– Juuri tällä hetkellä meillä ei ole minkäänlaista sellaista tietoa, mistä syntyisi takaisinveto. Juuri tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa minkäänlaista riskiä suomalaiselle kuluttajalle.

Ninioksen mukaan todennäköisyys sille, että Suomessa tapahtuisi vastaavaa kuin Hollannissa on pieni, sillä lääkkeiden käyttö on hyvin valvottua.

– Jotta jokin lääke tulee jonkin eläimen hoitoon, niin siihen edellytetään eläinlääkärin resepti. Ja kyllä on aika hyvin valvottua tämä reseptin kirjoittaminen ja lääkkeiden käyttö Suomessa.

STT:n mukaan Elintarviketeollisuus kertoo selvittävänsä, onko Suomeen tuotu kananmunavalmisteita Hollannista. Elintarviketeollisuuden mukaan kyse olisi kananmunamassoista tai -jauheista, joita käytetään erilaisten elintarvikkeiden valmistuksessa.

Elintarviketeollisuus huomauttaa, että Suomessa on myös omaa kananmunamassan tuotantoa.

Juttua muokattu 4.8. kello 11:33: Lisätty STT:n tiedot.

.
.