Asiantuntijat: Yksikin tuhkarokkotapaus voisi aiheuttaa Pietarsaaren seudulla epidemian

Tuhkarokkoepidemian uhka on leijunut jo pitkään alueella erityisen huonon rokotuskattavuuden takia.

tuhkarokko
Lastentautien erikoislääkäri Markus Granholm
Pietarsaaren Malmin sairaalan lastentautien ylilääkäri Markus GranholmKalle Niskala / Yle

Pietarsaaren seudulla yksittäiset tuhkarokkotapaukset voisivat aiheuttaa laajankin epidemian, sanoo Malmin sairaalan lastentautien ylilääkäri Markus Granholm. THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek jakaa näkemyksen.

Pirkanmaalla on tällä viikolla havaittu useampi tuhkarokkotapaus, jossa tauti on tuotu maahan Italian-matkalta. Lisäksi Itä-Suomessa on ollut liikkeellä tuhkarokkoa.

Pietarsaaren seudulla on perinteisesti ollut huono rokotuskattavuus. Esimerkiksi vuonna 2014 syntyneistä lapsista vain 86,74 prosenttia on Pietarsaaren seudulla saanut MPR-rokotteen tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan, kun koko Suomessa kattavuusprosentti on 94,51.

Pietarsaaren seudulla on paljon myös rokottamattomia aikuisia, sillä rokotevastaisuutta on ollut alueella pitkään.

Sairaanhoitaja antaa MPR-rokotuksen reiteen vuoden ikäiselle vauvalle.
David Gee / AOP

Ylilääkäri Markus Granholm arvioikin, että Pietarsaaren ja Kokkolan lähistöllä Pirkanmaan kaltaiset löydöt voisivat saada aikaan epidemian. Saman vahvistaa myös THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Pienellä alueella, jolla on paljon vaillinaisesti tai kokonaan rokottamattomia, epidemia lehahtaisi ihan toisella tavalla kuin Savossa tai Pirkanmaalla, missä rokotekattavuus on hyvä, Hanna Nohynek sanoo.

THL on jo talvella varoittanut, että tuhkarokkoepidemian riski on Pietarsaaren seudulla suuri. Suomessa on muitakin alueita, joilla rokottamattomia on paljon, mutta Pietarsaaren seutu on ainoa yksittäinen laaja rokotevastaisuuden alue.

Rokotevalistus on purrut

Sairaalat Kokkolassa ja Pietarsaaressa ovat joutuneet valmistautumaan epidemian syntymiseen. Sairaalat ovat esimerkiksi suunnitelleet, että tiloista löytyy tarvittavat eristyshuoneet tuhkarokkoon sairastuneille.

Jo pitemmän aikaa seudulla on yritetty kampanjoida rokotteiden puolesta. Ylilääkäri Markus Granholm Pietarsaaren Malmin sairaalasta sanoo, että tuloksiakin on saatu. Pari vuotta sitten rokotevastaisuus oli kiihkeimmillään, mutta nykypäivänä suhtautuminen rokotuksiin on muuttunut myönteisemmäksi.

Tuhkarokko aiheuttaa muun muassa korkeaa kuumetta ja hengitystieoireita. Aikuisiällä sairastettuna tauti on on vakavampi, immuunipuutoksista kärsiville se voi olla hengenvaarallinen.