Donald Trump aloittaa kesälomansa omalla golfklubillaan – Näin Yhdysvaltain presidentit ovat rentoutuneet

Presidentti Donald Trump lähtee tänään 17 päivää kestävälle lomalle.

presidentit
Donald Trump golffaa Aberdeenshiressä Skotlannissa 2011.
Donald Trump golffaa Aberdeenshiressä Skotlannissa 2011.Danny Lawson / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aloittaa tänään kesälomansa. Trump aikoo viettää 17 päivää yksityisellä golfkerhollaan New Jerseyn Bedminsterissä, kertoo uutistoimisto Reuters. (siirryt toiseen palveluun)

Amerikkalaisittain pitkää lomaa selittävät lainsäädäntötyön pysäyttävä kongressin istuntotauko sekä Valkoisen talon ilmastointiremontti, kertoo sanomalehti The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Presidentin hallinto ei ole kertonut tarkemmin Trumpin lomasuunnitelmista. Oletettavasti hän ainakin harrastaa golfia ja tekee töitä. Presidenttien mukana on yleensä matkustanut noin 200 hengen seurue avustajia ja turvamiehiä.

Myös monille Trumpin edeltäjille golf on ollut rakas harrastus. Myös kalastus ja ulkoilu ovat olleet suosittuja.

Obama pyöräili ja golffasi

Barack Obama ja hänen tyttärensä Malia Obama pyöräilemässä Martha's Vineyardilla 2013.
Barack Obama ja hänen tyttärensä Malia Obama pyöräilemässä Martha's Vineyardilla 2013.Rick Friedman / EPA

Yhdysvaltojen edellinen presidentti Barack Obama vietti seitsemän kahdeksasta kesälomastaan Martha's Vineyardin saarella Massachusettsin edustalla. Sanomalehti Boston Globen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Obamat palaavat saarelle myös tänä kesänä.

Barack Obaman lomaharrastuksiin kuuluu etenkin golf. Massachusettsin ohella Obamat viettivät lomiaan myös Havaijilla presidentin lapsuuden maisemissa.

Donald Trump haukkui toistuvasti Obamaa tiheästä lomailusta ja väitti, ettei itse ehtisi presidenttinä pelata golfia. Presidenttinä Trump on kuitenkin viettänyt jo 13 viikonloppua poissa Washingtonista, enimmäkseen omilla golfkerhoillaan.

George W. Bush lomaili paljon

George W. Bush kalastamassa Prairie Chapel Ranchissa Crawfordissa v. 2008.
George W. Bush kalasti tiluksillaan Crawfordissa vuonna 2008.EPA

Presidentti George W. Bush kävi presidenttikausiensa aikana peräti 77 kertaa karjatilallaan Crawfordissa Texasissa. Bushia arvosteltiin ahkerasta lomailusta: hän piti peräti 879 lomapäivää.

Bushille Crawfordin tila oli kuitenkin myös tärkeä neuvottelupaikka, jossa valtionpäämiesten oli mahdollista keskustella rennommassa ympäristössä. Bush kutsui osan vieraistaan pyöräretkille tai kalastamaan laajoilla tiluksillan, kertoo Architecture Digest -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Presidentit George W. Bush (vas.) ja hänen isänsä presidentti George H. W. Bush Kennebunkportissa, Mainessa vuonna 2007.
Presidentit George W. Bush (vas.) ja hänen isänsä presidentti George H. W. Bush Kennebunkportissa, Mainessa vuonna 2007.CJ Gunther / EPA

Geroge W. Bushin isä, presidentti George H.W. Bush oli puolestaan intohimoinen kalastaja.

Bill Clinton inhosi retkeilyä

Bill Clinton ja Vernon Jordan golffaamassa vuonna 1993.
Kansalaisoikeusaktivisti Vernon Jordan oil Bill Clintonin avustaja politiikassa ja pelitoveri golfkentällä. Kuva on vuodelta 1993.AOP

Obaman tapaan myös Bill Clintonilla oli tapana lomailla perheineen useimmiten Martha's Vineyardin saarella, jossa presidentti Clinton harrasti innokkaasti golfia.

Martha's Vineyardilla on maine elitistisenä lomanviettopaikkana. Vuonna 2014 saari oli Trip Advisor -matkailusivuston (siirryt toiseen palveluun) listaamista suosituista kesälomakohteista kallein.

Vuosina 1995 ja 1996 Clintonit lomailivatkin Grand Tetonin kansallispuistossa Wyomingissa, vaikka presidentti inhosi telttailua ja kalastusta. Hän halusi kuitenkin välittää itsestään maanläheisen kuvan.

Ronald Reagan ratsasti Kalifornian kukkuloilla

Presidentti Ronald ja Nancy Reagan, Santa Barbarassa, Californiassa vuonna 1983.
Presidentti Ronald Reagan ja Nancy Reagan kotikulmillaan Kalifornian Santa Barbarassa vuonna 1983.AOP

Ronald Reagan lomaili usein maatilallaan Kalifornian Santa Ynezissa. Reaganit antoivat vuoristossa sijaitsevalle tilalle nimen Rancho del Cielo, Taivaan maatila.

Reaganit harrastivat maatilallaan muun muassa ratsastusta.

Jimmy Carter ei juuri lomaillut

Presidentti Jimmy Carter ja hänen vaimonsa Rosalynn Carter rentoutuvat jokilaivalla Dubuquessa.
Presidentti Jimmy Carter ja hänen vaimonsa Rosalynn Carter ehtivät rentoua jokilaivalla Iowan Dubuquessa vuonna 1979.AOP

Presidentti Jimmy Carter ehti lomailla nykypresidenteistä vähiten, vain 79 päivää nelivuotisen kautensa aikana. Hän kalasti mielellään presidentin virallisella Camp Davidin kesäasunnolla Marylandissä.

Camp Davidissä tehtiin myös politiikkaa. Carter johti siellä neuvotteluja, joiden tuloksena Egypti ja Israel solmivat rauhansopimuksen vuonna 1978.

Richard Nixon eristäytyi kartanoihinsa

Richard Nixon ja Pat Nixon San Clementen kodissaan 1960-luvulla.
Richard Nixon ja Pat Nixon San Clementen kartanossa Kaliforniassa 1960-luvulla.Everett / AOP

Presidentti Richard Nixon vietti lomiaan Floridassa ja Kaliforniassa sijaitsevilla kartanoillaan. Kun Watergate-skandaali syveni Nixonin presidenttikauden lopussa, hän pysytteli toisinaan eristyksissä loma-asunnoissaan.

Lyndon B. Johnson viihtyi kotitilallaan

Lyndon B. Johnson perheineen LBJ Ranchissa 1968.
Lyndon B. Johnson perheineen presidentin tilalla Texasissa vuonna 1968.CSU Archives / AOP

Presidentti Lyndon B. Johnson vietti aikaa Texasissa sijaitsevalla maatilallaan, jossa hän oli syntynyt ja jonne hänet lopulta haudattiin.

John F. Kennedy lomaili vaimonsa kotona

John F. Kennedy perheineen Hyannisportissa 1963.
John F. Kennedy perheineen Hyannisportissa 1963.AOP / White house

Presidentti John F. Kennedy esitteli perhettään julkisuudessa edeltäjiään enemmän. Kennedyt lomailivat Jacqueline Kennedyn lapsuudenkodissa Rhode Islandissa. Hammersmith Farmin kartanossa on 28 huonetta.

Lähteinä on käytetty verkkosivusto Business Insiderin (siirryt toiseen palveluun) sekä The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) ja Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) artikkeleita.