Krista Kososen vartaloa katsoo toinen nainen – Miami-elokuvassa valta on naisilla

Yökerhojen kulisseihin sijoittuvassa Miami-elokuvassa etsitään kauan sitten kadonneen siskon läheisyyttä.

kulttuuri
Angela (Krista Kosonen) elokuvassa MIAMI.
Tähtihetkessä puhuttiin Miami-elokuvasta, jonka toisessa pääosassa nähdään Krista Kosonen.

Skavabölen pojat -elokuvalla läpilyönyt ohjaaja Zaida Bergroth jatkaa uudessa Miami-elokuvassaan perhesuhteiden parissa. Elokuvassa siskopuolet tutustuvat toisiinsa aikuisiällä yökerhotanssijoina. Pikkusisko janoaa esikuvaa ja läheisyyttä isosiskoltaan, joka kamppailee monenlaisten ongelmien kanssa. Bergroth kirjoitti elokuvan yhdessä tutun työparinsa Jan Forsströmmin kanssa.

– Nyt tuntui hyvältä käsitellä kahden aikuisen naisen suhdetta, kun aiemmin olen pitänyt keskiössä lapsia ja vanhempia. Perhe on kiinnostava yksikkö. Se on pieni maailma, jossa on hauska käsitellä monimutkaisia ihmisten välisiä suhteita, kertoo Bergroth Ylen aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Miamissa perhedraamaan yhdistellään rikosjuonta ja matkakuvausta. Krista Kososella on elokuvan näyttävin ja monimutkaisin rooli räväkkänä isosisko Angelana, joka on tottunut pitämään itsestään huolta kovassa maailmassa.

– Rooli oli äärettömän kiinnostava ja herkullinen. Minulla oli pelkoja ennen kuvauksia, että klubeilla tanssiva nainen lipsahtaisi helposti kliseeksi. Mutta se henkilö on vaikeasta määriteltävä. Angela on kova, pehmeä, aggressiivinen ja herkkä – ja kaikkea sitä vielä aika nopeassa tempossa. Niinhän me naiset olemme, tässä sai vapauden olla kaikkea, sanoo Kosonen.

Pitkät treenit ja pitkät hiukset valmistivat rooliin

Elokuvaa valmisteltiin huolella ohjaajan ja päänäyttelijöiden voimin. Bergroth, Kosonen ja tuore näyttelijätulokas Sonja Kuittinen viettivät runsaasti aikaa kolmistaan. Kosonen pääsi sisälle rooliinsa yhteispelillä.

– Olen kutsunut sitä käsikirjoituksen hypistelyä pitsinnypläykseksi. Sitten alkoivat myös tanssitreenit ja minulle lisättiin hiukset ja tekokynnet. Silloin Angela ilmestyi minulle, että moro!

Kososta hymyilyttää kimaltava ja leopardinnahkaan puettu roolihahmo.

– Yleensä kotimaisessa elokuvassa nimenomaan rumennetaan. Laitetaan lähinnä mustat silmänalukset ja muut. Olihan se ihana olla glittereissä välillä, nauraa Kosonen.

Bergroth kiittää näyttelijöitään, joiden kanssa näkemys rooleista löytyi kitkatta kolmikon pitkien treenien kautta.

Miami kertoo näistä kahdesta naisesta. Elokuva lepää Kristan ja Sonjan harteilla. Joillekin näyttelijöille voi olla hankalaa sellainen kaiken läpi puhuminen, mutta me löysimme yhteisen sävelen.

Miami-elokuvan pressikuva
Krista Kososen rinnalla toista pääosaa esittää näyttelijätulokas Sonja Kuittinen. Angela (Krista Kosonen ja Anna (Sonja Kuittinen) elokuvassa MIAMI.

Naisvartalo naisen silmin

Miami kulkee vähemmän loistokkaiden baarien takahuoneissa ja parkkipaikoilla, joissa nähdään karua ja rikollista maailmaa. Lavalle tanssimaan noustessaan naiset kuitenkin unohtavat todellisuuden ja vetävät showta yhtä köyttä.

– Tanssikohtauksia on paljon. Mietimme paljon, miten ne kuvataan. Yritin saada kaikkiin tanssikohtauksiin ihmisten välisiä suhteita. Joku on sanonut kohtauksista, että niissä näkee naisten katseen naisiin, sanoo Bergroth.

Kosonen korostaa, että elokuvassa naiset pitävät itse vallan omasta kehostaan.

– Kyllä näyttelijäkin käyttää omaa vartaloaan, se on työväline. Tämän elokuvan tanssijanaisten suhteen olisi ihan väärä ajatus, että naiset olisivat uhreja. He tekevät itse päätökset, se on tärkeä pointti siinä.