Yhteisö näytti voimansa: 100-vuotias kaupparakennus saa lisäaikaa pikkukunnassa

Enonkoskella on edessä suururakka, jos satavuotias keskustan maamerkki, vanha kauppiastalo pelastetaan jälkipolville.

Vanha kauppiastalo on Enonkosken kirkonkylän keskellä. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Eläköön Enonkoski -yhdistys perustettiin syksyllä 2016 ajatuksella pitää kylää elävänä. Enonkoski on alle 1 500 asukkaan kunta Savonlinnan kainalossa. Tuoreen yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Airi Männynsalo on myös yhdistyksen toimipaikan, vanhan kauppiastalon, omistaja.

– Oikeastaan ostimme tämän, koska olemme yrittäjiä viereisessä talossa ja tässä on rantasauna. Kun emme kauemmaksi ehdi "mökille", niin tämä 20 metrin matka oli kätevä. Rantasaunan saadaksemme jouduimme ottamaan myös ison talon, kertoo Männynsalo.

Airi Männynsalo kauppiastalon ovella. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Männynsalon miehineen ei kuitenkaan tarvinnut miettiä mitä tekisi "ylimääräisellä" talolla, vaan he saivat tuekseen yhteisön, josta syntyi Eläköön Enonkoski ry. Jäseniä on jo yli 70 ja yhdessä on tarkoitus säilyttää vanha talo ja rakentaa siiihen myös uutta toimintaa.

Pankkisalista kahvilaksi

Vanhassa kauppiastalossa on monta historian kerrostumaa. Se on ollut alunperin kauppa, sitten pankki, sitten sähköliike ja sitten koti. Kaikilta talon ajoilta on säilynyt esineistöä, huonekaluja, astioita, jopa entisen asukkaan vaatteita. Esineistö on arvokasta, koska kaikella on yhteys juuri tähän taloon. Ja talon historia on nyt näytillä, kun sisälle astuu.

Vanhaa talosta löytynyttä kaupan esineistöä on laitettu esille. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Todella moni paikallinen on ollut iloinen, että pääsee nyt taloon sisälle. Tämä on niin keskeisellä paikalla ja kaunis talo, vaikka ulkokuori onkin rapistunut, sanoo Männynsalo.

Yhdistys mahdollistaa sen, että talon kunnostamiseen voidaan hakea hankerahoitusta ja niin aiotaan tehdä. Jo nyt talossa on tämän kesän joka päivä avoinna ollut kahvila, näyttelytilaa, myymälä, pieni museohuone ja mahdollisuus paikallisille kokoontua iltaisin.

– Tällainen on kylältä puuttunut, sen huomaa. Ideoita on myös tulevaisuuteen, yläkerrassa voisi majoittua, jos saisimme kunnalta vielä käyttöömme toisen rantasaunan, se voisi olla kyläläisten tai Ulpukka-melontareitiltä tulevien matkailijoiden rantasauna, visioi Männynsalo.

Airi Männynsalo tietää, että Enonkoskella pitää tehdä yhdessä töitä, että elinvoima säilyy. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kookkaan puurakentamisen esimerkkitalon katto näyttää olevan uusimisen tarpeessa, ikkunoita puuttuu ja paikat repsottavat vähän myös sisällä. Remonteeja on tehty monella vuosikymmenellä, eikä aina niin viisaasti. Välillä Airi Männynsalokin miettii mitä tuli tehtyä, mutta yhteisön voima antaa tukea.

– Kun tulee tänne sisälle, aistii sen vanhan elämän, mitä täällä on. Sitten vain istahdan tuoliin ja mietin miten ihana tämä on.