1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

Aikuistumisleirillä ei opeteta mitään – Protu-leirillä on lupa ajatella itse

Nuoret ovat valmiita avoimeen keskusteluun Prometheus-leirillä. Rippileireille vaihtoehdoksi perustetun leirin käy nykyisin noin 1,5 prosenttia ikäluokasta.

Nuoret
Prometheus-leiri Ruokolahdella
Etelä-Karjalan ensimmäinen Protu-leiri järjestettiin Ruokolahdella heinä-elokuun vaihteessa. Etelä-Karjalassa kyseistä leiriä ei ole aiemmin järjestetty, koska osallistujia ei ole ollut tarpeeksi.Tommi Parkkinen / Yle

"Ha, ha, ha, hai, arigato!" Leikin äänet kaikuvat Äitsaaren vanhan kyläkoulun pihamaalla. Siellä eivät leiki enää kyläkoulun lapset vaan aikuistumisleirillä olevat nuoret. Kaikkiaan yhdeksän 14–16-vuotiasta nuorta on löytänyt tiensä Etelä-Karjalassa ensimmäistä kertaa järjestettävälle Prometheus-leirille.

– Me ollaan mietitty moraalia ja käyty tosi syvällisiä keskusteluja. Sitten me leikitään tosi paljon eli käydään pyörähtämässä ulkona leikkimässä ja sitten mennään takaisin sisälle keskustelemaan, 15-vuotias Kaarin Torri ynnää viikon tapahtumia.

Kaarin Torri kertoo olevansa ateisti ja sen takia valinneensa poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattoman leirivaihtoehdon riparin tilalle. Omien sanojensa mukaan häntä eivät jumaluusjutut kiinnosta.

– Mulle mielenkiintoisinta ovat olleet perhekeskustelut. Oli mielenkiintoista kuulla toisten ajatuksia perheesta, mutta toisaalta se oli inhottavaa, nuori nainen huokaa.

Perhekeskustelujen ahdistavuus kumpuaa Kaarin Torrin mukaan hänen taustastaan. Hän on asunut viimeiset kaksi vuotta ryhmäkodissa.

– Leiriohjaajat ymmärtävät tosi hyvin, jos jotakuta ahdistaa jokin keskustelu. Tällöin he eivät käske puhumaan aiheesta, jos ei itse halua, Kaarin Torri kertoo keskusteluhetkistä.

Nuoret osaavat keskustella syvällisesti

Prometheus eli tutummin Protu-leiri on poliittisesti ja uskollisesti sitoutumaton aikuistumisleiri, joka on ollut vaihtoehto myös rippileirille. Toisinaan jotkut nuoret käyvät molemmat leirit.

– Leiri on avoin kaikille riippumatta maailmankatsomuksesta. Me ei opeteta täällä mitään. Se on ehkä isoin ero ripariin. Me pyritään siihen, että nuoret oivaltavat itse asioita. Me tarjotaan vaan välineitä siihen, kertoo leiriohjaaja Noora Kääriäinen.

Leiri kestää viikon ja eri päivinä käsitellään eri aiheita ringissä keskustellen. Keskustelun teemoja ovat esimerkiksi yhteiskunta, vaikuttaminen ihmissuhteet, maailmankatsomukset, taide ja hyvinvointi.

Prometheus-leirien markkinointi on vielä lapsenkengissä, koska markkinoinnin hoitaa lähinnä puskaradio.

– Tämä perustuu niin paljon vapaaehtoistyöhön. Me sanotaan protun käyneille nuorille, että menkää tiedottamaan ja hankkimaan leiriläisiä, kertoo leiriohjaaja Noora Kääriäinen Protun markkinoinnista koululaisille.

Vuosittain leirin käy noin vajaa tuhat nuorta. Kääriäisen mukaan leirin ilmapiiri on ainutlaatuinen.

– Täällä ollaan tosi avoimia ja leiriläiset saavat olla oma itsensä. He pohtivat asioita täällä paljon syvällisemmin ja avoimemmin kuin usein muualla.

"Once in the lifetime"-kokemus

Helsinkiläinen 15-vuotias Akseli Brotherus koki velvollisuudekseen tulla Protu-leirille, koska koulussa hän opiskelee elämänkatsomustietoa.

– Kuulin, et leiri on tällainen "once in the lifetime"-kokemus, siksi mä tulin tänne, naurahtaa Akseli Brotherus.

Syvällisten keskusteleminen käy kuulemma nuorelta mieheltä hyvin, koska kokemusta löytyy koulun et-tunneilta. Mieleen ovat jääneet keskustelut somesta, perhesuhteista ja valinnoista.

– Esimerkiksi sellaisia ollaan keskusteltu, että kumman pelastaisit nuoren naisen vai murhaajamiehen, jos olisi pakko valita. Mä nautin näistä keskusteluista, toteaa nuorimies.

Akselin mielestä kuitenkin mielenkiintoisin keskustelu käytiin uskonnan ja valtion suhteesta eli meneekö uskonto lain edellle jossain maissa. Omien sanojensa hän nauttii leirin syvällisistä keskusteluista, mutta arjessaan Akseli harvoin koulun ja leirin lisäksi ei paljon syvällisiä kerkeä miettimään.

– Kyllä joskus tulee ajateltua syvällisiä, varsinkin öisin, jos ei saa unta, miettii nuorimies.

Leirin myötä Akseli on omien sanojensa mukaan alkanut enemmän miettiä asioita, koska leiriohjaajat ovat nostaneet keskusteluun vaikeitakin aiheita. Tylsiäkin juttuja leirillä on ollut.

–Täällä leirillä joutuu tiskaamaan. Voitko sä kuvitella, että Protu-leirillä joutuu tekemään duuniakin! Sitä mä en yhtään odottanut, enkä pidä siitä, tuhahtaa Akseli Brotherus.

Juttua muokattu 5.8. klo 9.57: Korjattu Akseli Brotheruksen etunimi