1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Vakavaa vessahuumoria – Englantilaisnäyttelijä haluaa, että nainen voi puhua kakasta kiusaantumatta

Liz Richardson tekee Gutted-esityksessään suolistosairauden kanssa elämisestä vessateatteria.

Liz Richardson luo humoristisen katsauksen suoliston toimintaan . Kuva: Chris Payne / The Conker Group

Miten suolistosi toimii?

Harva ihminen puhuu mielellään omista ruumintoiminnoistaan. Niihin liittyvät ongelmat ovat vielä sitäkin arempi aihe.

Englantilainen näyttelijä Liz Richardson tekee suolistosairauden kanssa elämisestä vessahuumorilla höystettyä teatteria. Hän kritisoi ihmisten kykenemättömyyttä puhua asiasta, vaikka sairaus voi koskettaa monia.

Gutted-esityksessään (suom. Suolistettu) Richardson luo humoristisen katsauksen suoliston toimintaan ja lukittuihin vesiklosetteihin. Lavalla näyttelijän lisäksi on myös kolme vessanpönttöä.

Huumorilla häpeää vastaan

Parikymppisenä Liz Richardsonilla todettiin krooninen suolistosairaus, joka sai nuoren naisen elämän pyörimään vessanpöntön ympärillä. Tauti aiheutti myös kovaa kipua.

The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa Richardson kertoo käsittelevänsä vakavaa aihetta huumorin keinoin. Esityksellään hän haluaa hälventää häpeäntunnetta, joka aiheen ympärillä leijuu.

Hänen mielestään nuoren naisen pitäisi voida puhua suolisto-ongelmistaan ilman, että se herättää muissa ihmisissä kiusaantuneisuutta.

– Ihmiset eivät puhu siitä, koska kaikki sairauteen liittyvä koetaan kiusalliseksi, hän sanoo The Guardianille.

Esityksessään Richardson puhuu esimerkiksi siitä, millaista on kuulla rakon vaurioituneen leikkauksessa ja pelätä joutuvansa elämään katetrin kanssa koko loppuelämänsä. Hän kertoo kuitenkin myös siitä, miltä tuntuu pelätä kertoa poikaystävälle suoliongelmista, koska haluaisi näyttäytyä seksikkäänä.

Esitys perustuu Richardsonin omiin kokemuksiin, miten nuoren naisen elämä sairauden vuoksi muuttui. Juhlissa juokseminen vaihtui jatkuviin sairaalakäynteihin ja voimakkaaseen lääkitykseen.

Puhumattakaan vessassa ravaamisesta.

Sairaalapäiväkirjat muuttuivat esitykseksi

Richardsonin sairastama haavainen paksusuolitulehdus on usein nuorella aikuisiällä alkava sairaus, jota Suomessa sairastaa noin 5 henkilöä tuhannesta.

Näyttelijä kertoo sairauden hallineen hänen elämäänsä 11 vuoden ajan, kunnes häneltä poistettiin tulehtunut suoli. Sairaalassa ollessaan Richardson alkoi kirjoittaa muistiin kokemuksiaan.

Ajatus Gutted-esityksen tekemistä syntyi vasta myöhemmin muistiinpanojen pohjalta.

Esityksessään Richardson ei esitä itseään, vaan hän marssittaa lavalle 15 henkilön kavalkadin niistä ihmisistä, jotka ovat olleet läsnä hänen sairautensa aikana. Tällaisia hahmoja ovat esimerkiksi sairaalahenkilökunnan hoitaja Whale sekä tohtori Goodhand. Yksi hahmoista on myös ex-poikaystävä, jolle Richardsonin sairastamisen seuraaminen sivusta oli liikaa.

Richardson haluaa painottaa esityksessään, ettei sairauden kanssa elävät ihmiset ole ainoastaan surullisia ja onnettomia potilaita. Siksi hän esittää lavalla humoristisia tapahtumia oman sairastamisensa ajalta.

Fringe-festivaalilla myös suomalaisesiintyjiä

Richardsonin Gutted on osa Fringen ohjelmistoa.

Kaikkiaan 25 päivää kestävä tapahtuma on Skotlannissa järjestettävä maailman suurin taidefestivaali. Elokuun aikana Edinburgh täytyy kymmenillä tuhansilla esityksillä, joita ovat nähtävissä sadoilla näyttämöillä.

Myös suomalaisväriä on esillä. From Start to Finnish -teatteriryhmä matkaa neljän esityksen voimin Edinburghiin.

Lisäksi Maailman hauskin ihminen -kilpailussa vuonna 2016 kilpaillut stand up-koomikko Harri Soinila esiintyy festivaalilla.