Varsabuumi odotettavissa ensi kesäksi – Veikkauksen tuotosta neljä prosenttia hevosalan edistämiseen

Vielä reilu vuosi sitten puhuttiin hevosalan näivettymisestä, sanoo Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen.

hevosurheilu
Suomenhevostamma Pirttilän Helmi orivarsakaksosten kanssa
Suomenhevostamma Pirttilän Helmi synnytti kesällä Kerimäellä orivarsakaksoset.Tanja Perkkiö / Yle

Suomessa syntyy ensi keväänä jopa kymmenen prosenttia enemmän varsoja kuin viime vuonna, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen sanoo. Viime vuonna varsoja syntyi tavallista vähemmän, 2  700. Aiempina vuosina määrä on pysytellyt pitkälle 3 000:n yläpuolella.

Mäkisen mukaan nyt voidaan puhua varsabuumista.

– Meille putkahtaa pitkästä aikaa isompi ikäluokka.

Vähentynyt varsojen määrä on vaikuttanut myös kilpailevien hevosten määrään. Suomalaisilla raviradoilla juoksee useimmiten Suomessa syntynyt hevonen.

Hyvään vireeseen vaikuttaa Mäkisen mukaan eniten se, että alalla tulevaisuus nähdään nyt aiempaa valoisampana. Vielä reilu vuosi sitten puhuttiin hevosalan näivettymisestä.

Ravikilpailujen palkintosummat kasvussa

Vuoden alussa astui voimaan muutos, jossa hevospelaaminen siirtyi Veikkaukselle. Se muutti Hippoksen roolin edunsaajaksi. Aiemmin Hippos omisti Fintoton, jonka kautta toto-pelejä pelattiin.

Veikkauksen tuotosta käytetään neljä prosenttia vuosittain hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen. Se tarkoittaa noin 40 miljoonaa euroa vuodessa. Mäkisen mukaan selvää on, että hevosalaa pystytään nyt kehittämään pitkäjänteisemmin. Ala työllistää Suomessa noin 15 000 ihmistä.

Samalla ravikilpailuista saatavia palkintosummia on pystytty kasvattamaan. Tämä taas lisää kilpailujen kiinnostavuutta ja omistajien mielenkiintoa suunnitella hevosperheenlisäystä.

Toissa vuonna palkintoja maksettiin noin 17 miljoonan edestä. Tänä vuonna summa noussee 23 miljoonaan.

–  Se on iso harppaus ja alkaa näkyä positiivisesti ihan kaikessa, Mäkinen tuumaa.