Aulavan Viidakkodisko on enää ränsistynyt muisto – Alavuden legendaarinen tanssipaikka huutokaupataan

Alavuden Aulava on ollut vuosikymmeniä pohjalaisnuorten kesäinen tanssi- ja bilepaikka. Nyt vasaran alle joutuneen huvikeskuksen saa ostaa itselleen runsaalla sadallatuhannella eurolla.

tanssilavat
Aulavan Viidakkodiskon lattialla on vesi.
Aulavan Viidakkodiskon lattialla on vesi. Veikko Lehtovaara muistelee näin käyneen myös joskus, kun tanssilattialla oli liikaa väkeä.Anne Elhaimer / Yle

Alavuden Aulava on kasvattanut ympärilleen korkeita lehtipuita ja ryteikköä. Puut ovat paljon suurempia kuin 70-luvulla, joilloin tukholmalainen Seppo Mäkelä vietti kesänsä Alavudella.

Hän oli paikalla myös silloin, kun Danny ja Armi saapuivat Aulavalle vesitasollaan.

Paikka pullisteli, sillä Danny oli sen ajan kuumin julkkis ja Armi Aavikko missiksikin valittu. Tahdon olla sulle hellä, soi radiossa.

– Se on jäänyt muistiin yhtenä niistä monista tilaisuuksista, jolloin täällä olin, Mäkelä miettii.

Kohtalona pakkohuutokauppa

Nyt Aulavan suuruuden päivät ovat ohi. Lippuluukku ja portti on suljettu, kyltti usuttaa pysymään poissa.

Ulosottovelkojen kattamiseksi tanssikeskus on pistetty myyntiin huutokauppasivustolle. Korkein tarjous on tähän mennessä hieman yli satatatuhatta euroa ja tarjousaikaa on elokuun puoliväliin asti.

– Ei taida olla semmoisia rahoja minulla. Mutta oli kiva tulla kuitenkin katsomaan. – Onhan tämä muuttunut, ei olisi tunnistanut. Mutta tuo kyltti tuolla tien vieressä muistutti Aulavasta.

Pinta-alaa kauppaan kuuluisi yli seitsemän hehtaaria, mukana myös vähän metsää. Tanssilavan lisänä tulisivat ravintolarakennus, muutamia majoitusmökkejä ja huoltorakennuksia. Ja Natura-alueeseen kuuluvan tummavetisen järven rantaa.

Uriah Heep ja pitkä tukka

Aulava avattiin Alavuden urheilijoiden kökkävoimin vuonna 1967. Vapun avajaisissa esiintyivät Markus Allan ja Simo Salminen.

Alavutelainen Veikko Lehtovaara muistelee, että vuosien saatossa järjestäjien oli keksittävä kaikenlaista. Esimerkiksi valtion perimää huviveroa kierrettiin rakentamalla grillin katolle esiintymislava. Sinne kipusivat esimerkiksi Tauno Palo ja taikuri Al Dante.

– Lavashow oli silloin vielä vähän rauhallisempi, Lehtovaara myhäilee.

Punainen tanssilava on katettu ja Edesjärven rannassa.
Punainen tanssilava on katettu ja Edesjärven rannassa.Anne Elhaimer / Yle

Aulavan hevivieraisiin lukeutuivat esimerkiksi Uriah Heep ja HIM. Lehtovaara pääsi tapaamaan monet bändit henkilökohtaisesti, sillä hän oli vuosikaudet Aulavalla järjestysmiehenä ja vastasi myös tekniikasta.

– Mick Boxin ja muiden kanssa pyörittiin, ja käytiin Sapsalammen leirintäalueella kahvilla. Vähän oli tietysti se kielimuuri, kun ne puhui jotain Walesin murretta, mutta toimeen tultiin.

Tukkaakin piti sen jälkeen kasvattaa.

– Kyllä sitä yritettiin epätoivoisesti 80-luvulla pitää. Mutta sitten tulivat perinnöllisyystekijät ja alkoi harventua, Lehtovaara virnistää.

Viidakkodiskoon nousi vesi

1980- ja 90-luvun tanssihuumassa Aulavalle perustettiin myös styroxi-ponttonien päälle Viidakkodisko, jossa levyjä pyöritti myös muuan Pertti Salovaara. Ensin disko oli avonainen ja vasta myöhemmin sen päälle rakennettiin oikea katto.

Paikasta haluttiin mahdollisimman pimeä, jotta diskovalot näkyisivät kesäyössä.

– Välillä oli vähän ongelmia sen pinnalla pysymisen kanssa, kun väkeä oli paljon, Lehtovaara huokaa.

Ponttonien päälle rakennettu viidakkodisco oli Aulavan erikoisuus.
Ponttonien päälle rakennettu viidakkodisco oli Aulavan erikoisuus.Anne Elhaimer / Yle

Diskoa ympäröi tummavetinen Edesjärvi, järvi täynnä lasinsiruja. Sinne rocklavalla esiintyvät artistit saattoivat joskus hypätä jopa kesken keikan.

– Kyllä mekin aina esiintyjiä varoiteltiin, kun oli vielä niitä oikeita juhannuksia ja oli tosi lämmin. Bussin oven kun avasi, höyry nousi ja ne yrittivät juosta suoraa järveen.

Nyt disko on enää pelkkä purkukunnossa oleva lato ja vesi pyrkii tanssilattialle ilman tanssijoitakin.

Vielä 90-luvulla Aulavalla soitettiin Suomirockia ja väkeä oli mukavasti. Parhaiten järjestäjän kukkaroa kartuttivat esimerkiksi Yö ja Hausmylly, jotka vetivät väkeä, mutta joiden keikkapalkkiot olivat kohtuullisia.

Sitten tuli euro ja nuorisolta loppuivat rahat.

– Ne tulivat kyllä paikalle, mutta eivät ostaneet enää lippua, Lehtovaara suree.

Alavuden Aulava on myynnissä 14.8 saakka julkisella pakkohuutokaupalla. Tanssikeskusta myydään Huutokaupat.com -sivustolla.