Sinilevästä vihreä järvi kirkastui yhtäkkiä, eikä kukaan tiedä syytä – Tarkastaja: Varsinainen mysteeri

Oulun Pyykösjärvi on jo aiemmin ollut arvoituksellinen, kun se happamoitui vuonna 2005 eikä syytä vieläkään tiedetä.

levät
Hannu Salmi
Kyllä tässä vedessä uisi, Oulun kaupungin ympäristötoimen ympäristötarkastaja Hannu Salmi toteaa.Marko Siekkinen / Yle

Oulun Pyykösjärvessä on ollut tänä kesänä erittäin runsaasti sinilevää, mutta nyt levät ovat nopeasti kadonneet.

Suomen ympäristökeskuksen uusimman leväkatsauksen (siirryt toiseen palveluun) perusteella järvessä on sinilevää enää vain hieman. Myös torstaina 3.8. tehtyjen havaintojen perusteella järven sinileväkukinto on hävinnyt lähes kokonaan, ja vedessä on Oulun kaupungin ympäristönsuojelun mukaan turvallista uida.

Oulun kaupungin ympäristötoimen ympäristötarkastaja Hannu Salmen mielestä tuore sinilevän katoamistapaus on outo, sillä sääolosuhteet ovat suotuisat sinileväkukinnoille.

– Sama lämmin sää on jatkunut, myrskytuulia eikä rankkasateitakaan ole ollut. Silti lämpimän kauden kesken levä katoaa. En osaa sanoa, mikä on syynä.

Sinilevien katoamisesta uutisoi ensimmäisenä Oulu-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Sinilevien ilmestyminen keskikesällä oli myös pieni yllätys, koska alkukesä oli viileähkö.

Altis kukinnoille

Suomen ympäristökeskuksen mukaan näin voi Pyykösjärven kaltaisissa vesistöissä käydä, jos sinilevän ravinne- ja kasvuolosuhteet muuttuvat nopeasti.

– Aika tyypillinen tilanne on kyseessä. Sinilevän biomassa kasvaa kesän mittaan ja saavuttaa huippunsa, kunnes ravinne- tai kasvuolosuhteiden muuttuessa se nopeasti katoaa, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Marko Järvinen toteaa.

Järvinen toteaa Pyykösjärven olevan monella tapaa altis sinilevien esiintymiselle. Järveen on hänen mukaansa kohdistunut ravinnekuormitusta ympäröivältä valuma-alueelta ja sen matala profiili edesauttaa rehevöitymistä.

Varsinaista yksittäistä kuormittajaa ei järven lähistöllä ole

Hannu Salmi

– Matalassa järvessä helposti pintaan nousevat ravinteet omalta osaltaan ylläpitävät sinileväkukintoa.

Oulun kaupungin ympäristötoimen ympäristötarkastaja Hannu Salmi sanoo, että järven ravinnekuormitus on peräisin normaalista kaupunkimaankäytöstä ja vähäisistä hulevesistä.

– Varsinaista yksittäistä kuormittajaa ei järven lähistöllä ole, hän toteaa.

Oikukas järvi

Hannu Salmi pitää Pyykösjärveä varsinaisena mysteerinä. Ailahtelevana tunnettua järveä on tutkittu usein, mutta sen nopeat muutokset ovat Salmen mukaan edelleen arvoitus.

– Vuonna 2005 järven happamoituskatastrofin aikaan valtakunnasta haalittiin asiantuntijoita selvittämään syitä tilanteeseen, mutta yksiselitteistä vastausta ei löytynyt.