VR saanut kaukojuniinsa lisää matkustajia – teki ison tulosparannuksen

Yhtiön kaukojunissa tehtiin tammi-kesäkuussa lähes 10 prosenttia enemmän matkoja kuin vuotta aiemmin.

VR-Yhtymä
VR:n lippuautomaatti
VR kertoo kotimaan kaukoliikenteen matkamäärien kasvaneen. Antti Kolppo / Yle

VR Groupin tammi−kesäkuun liikevoitto oli 36,8 miljoonaa euroa ja se parani edellisvuoden 1,2 miljoonan euron tasosta, yhtiö kertoo. Konsernin liikevaihto oli 601,4 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua viime vuodesta 6,9 prosenttia.

Yhtiön mukaan kaukoliikenteen matkustajamäärät jatkoivat kasvua, jota kertyi 9,5 prosenttia. Markkinaehtoisessa liikenteessä matkamäärät kasvoivat yli 11 prosenttia. Kaukoliikenteessä tehtiin tammi-kesäkuussa 6,3 miljoonaa matkaa.

Yhtiö kertoo markkinaehtoisen liikenteen täyttöasteen olleen 43,3 prosenttia, kun se vuosi sitten oli 38,0. Täyttöasteeseen vaikuttaa kaukojunissa olevien vaunujen määrä.

Matkustajaliikenteen liikevaihto oli 271,2 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 243,0 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi tammi−kesäkuussa 11,6 prosenttia. Liikevaihdon kasvuun vaikutti yhtiön mukaan etenkin kotimaan kaukoliikenteen kasvaneet matkustajamäärät.

Matkustajaliikenteen katsauskauden liikevoitto oli 25,7 miljoonaa euroa ja se parani merkittävästi vertailukauden -1,2 miljoonasta.

– Matkustajaliikennettä siivittivät kaukojunien kasvanut matkamäärä ja linja-autoliikenteen HSL-liikenteen lisäys. Tämän tarkemmin emme julkaise tietoja, kerrotaan yhtiön viestinnästä tulosparannuksen syistä.

Konsernin henkilöstön määrä pieneni 4,8 prosenttia vuoden takaisesta. Eniten väheni kunnossapidon henkilöstö.

Ennustaa kasvun jatkuvan

VR Transpointin kuljetusmäärät nousivat 5,3 prosenttia vertailukaudesta ja olivat 21,5 miljoonaa tonnia.

– Kotimaan teollisuustuotannon elpyminen ja yleinen Suomen ja Venäjän talouskehitys ovat omalta osaltaan vaikuttaneet positiivisesti kuljetusmäärien kehitykseen alkuvuonna, tulostiedotteessa todetaan.

VR Trackin liikevaihto kasvoi vertailukaudesta 5,5 prosenttia ja oli 131,3 miljoonaa euroa. Merkittävimpinä rakentamishankkeina käynnistyivät Tampereen raitiotieallianssi ja Riihimäki-Tampere rataosan turvalaitteiden uusimisprojekti.

Yhtiö ennustaa koko vuoden liikevaihdon ja liiketuloksen paranevan merkittävästi edellisvuodesta. Kasvua tuovat etenkin matkustajaliikenteen kotimaan kaukoliikenne sekä VR Transpointin rautatielogistiikka.

*Lue myös *

Yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu jättää VR:n

VR myy pääkonttorinsa Helsingin päärautatieasemalta – tilalle tulee Scandic-hotelli

Matkustajaliikenteen kilpailu raiteilla myöhässä – linjaukset yhä pahasti levällään