Nuori oppositiopoliitikko Moskovassa: Maamme on menossa valtavin askelin kohti diktatuuria

Verkkovalvonnan kiristyminen Venäjällä on vain yksi osa suurta kuviota, jota me oppositiopoliitikot emme ole osanneet nostaa näkyviin, sanoo Parnas-puolueen Emil Halikov.

Venäjä
Projektipäällikkö Emil Halikov
Projektipäällikkö Emil Halikov pyytää viranomaisia pitämään sormensa erossa nettikäyttäjistä.Kerstin Kronvall / Yle

MOSKOVA Oppositiopuolue Parnaksen toimisto sijaitsee vilkkaan Pjatnitskaja-kadun varrella Moskovan keskustassa. Oven lähellä seisoo kolme nuorta miestä keskustelemassa eloisasti.

Vahtimestari ei avaa ovea ovikelloa soittavalle toimittajalle vaan kehottaa kääntymään ympäri.

– Siellä Emil seisoo, vahtimestari nauraa.

Emil Halikov, 20, on Parnas-puolueen projektipäällikkö ja yksi puolueen nuorista aktivisteista.

Vahvasti Putin-kriittisen Parnas-puolueen nimi on lyhennys sanoista Partija narodnoi svobodi, eli Kansan vapauden puolue. Puoluetta johtaa entinen pääministeri Mihail Kasjanov ja sen iskulause on "Venäjä ilman laittomuutta ja korruptiota".

Nuoren projektipäällikön seuraava iso projekti on elokuun lopulla järjestettävä mielenosoitus valtiollista verkkovalvontaa vastaan. Parnasin puolesta mielenosoitusta puuhaava Halikov on tyytyväinen, koska mielenosoitusta järjestää yhdessä laaja kirjo poliittisia puolueita ja ryhmiä.

Yhä enemmmän valvontaa

Verkkovalvonta on Halikovin mukaan lisääntynyt huomattavasti viime vuosina ja estettyjä verkkosivuja on jo satoja tuhansia.

– Maamme on menossa valtavin askelin kohti diktatuuria, jossa kielletään vasemmalle ja oikealle kaikkea, mitä voi kieltää, Halikov sanoo.

Viimeisin kielto koskee vpn-yhteyksiä, joilla voi suojata verkossa liikkumista. Niiden käyttö estetään uudella lailla, joka astuu voimaan 1. marraskuuta. Tämä on Halikovin mielestä absurdia, ei kieltämällä voi estää internetin käyttöä.

– Verkko toimii kuin myyttinen Hydra, kun leikkaat häneltä yhden pään, tilalle kasvaa kaksi.

Internetin käyttö ei ole mikään sukupolvikysymys, sitä käyttävät päivittäin niin nuoret kuin vanhat. Siksi valvonta ja rajoitukset koskevat kaikkia, Emil Halikov sanoo. Hän pitää isoisäänsä hyvänä esimerkkinä.

– Hän on jo 80-vuotias, eikä hän enää katso televisiota vaan lukee uutisia vapaista lähteistä netissä.

Halikov rinnastaa internetin jääkaappiin. Ne ovat kummatkin arjessa äärimmäisen tärkeitä. Jääkaappi on vielä ykkössijalla, mutta verkon merkitys kasvaa koko ajan.

– Internet on niin paljon muuta kuin peukuttelu Facebookissa, sillä ohjataan jo suurta osaa sekä kodin että yhteiskunnan toiminnoista.

Internetistä etsitään tietoa vaikkapa käydessään vieraalla paikkakunnalla.
Internetistä etsitään tietoa vaikkapa käydessään vieraalla paikkakunnalla.Kerstin Kronvall / Yle

On olemassa hyödyllistäkin valvontaa

Emil Halikov ei vähättele tarvetta valvoa ja lopettaa esimerkiksi lapsipornon levittämistä tai estää muuta laitonta toimintaa netissä.

– Mutta meillä tarve rikollisten valvontaan netissä käytetään syynä valvoa poliittista oppositiota, hän sanoo.

Vaikka mielenosoituksesta ei tulisikaan kovin iso, Halikov on tyytyväinen, että se järjestetään. Tieto leviää verkossa myös sen jälkeen ja tavoittaa suuren määrän ihmisiä.

Kokonaiskuva puuttuu

Sitä, että ihmiset osallistuvat poliittiseen toimintaan tai mielenosoituksiin vain yhden asian takia Halikov ei pidä hyvänä.

Poliittinen oppositio on hänestä epäonnistunut, kun ihmiset eivät näe kokonaiskuvaa yhteiskunnan kehittymisestä vaan juoksevat yksittäisten kysymysten perässä. Jos on huonot tiet, syytetään paikallisjohtoa, ja kun verkkosivulle pääsy estetään, syytetään valvontaviranomaista.

– Meidän poliitikkojen olisi osoitettava, että kaikki on yhteydessä kaikkeen, Halikov sanoo.

Venäjällä on aikaisemmin tänä vuonna järjestetty isoja mielenosoituksia mm. korruptiota ja Moskovan asunto-ohjelmaa vastaan. Varsinkin korruption vastaiseen mielenoisoitukseen osallistui huomattavan paljon nuoria, jopa sellaisia, joilla ei vielä ole äänioikeutta.