Mustamaalausta ja psykologista sotaa – Etelä-Korean tiedustelupäällikköä syytetään trolliarmeijan käyttämisestä valtion varoilla

Syytösten mukaan tiedustelupäällikkö johti jopa 3000 ihmisen vaikuttamisryhmää, jonka toiminta rahoitettiin valtion kassasta.

vaalit
Lee Myung-bak
Etelä-Korean entinen presidentti Lee Myung-bak sai kovan vankeustuomion korruptiosta.Juan Manuel Barrero Bueno / EPA

Etelä-Koreassa epäillään, että maan konservatiivit käyttivät trolliarmeijaa vaikuttaakseen presidentinvaalien tulokseen.

Etelä-Korean entisen tiedustelupäällikön Won Se-hoonin epäillään johtaneen mustamaalauskampanjaa vuoden 2012 presidentinvaalien alla, kertoo eteläkorealainen sanomalehti JoongAng Daily.

Silloin konservatiivien ehdokas presidentti Park Geun-hye tuli valituksi niukalla marginaalilla ohi vasemmistoliberaalien ehdokkaan Moon Jae-inin.

Won se-hooniin liittyvistä epäilyistä ilmoitti Korean tiedustelupalvelu NIS, jonka sisälle on hiljattain perustettu uusi tutkimusryhmä perehtymään mahdollisiin väärinkäytöksiin.

Etelä-Koreassa tiedustelupalvelulla on vahva asema erityisesti Pohjois-Korean vuoksi. Tiedustelupalvelua pidetään konservatiivisena elimenä. Toisaalta tapana on, että uusi hallinto julkaisee mielellään tietoja edellisen hallinnon rikkeistä.

NIS: mustamaalausta valtion varoilla

Tiedustelupalvelun mukaan Won johti jopa muutamasta tuhannesta siviilistä kostuvaa ryhmää presidentti Lee Myung-bakin aikana 2009-2012. Ryhmää määrättiin muun muassa lähettämään sovittuja, liberaaleja ehdokkaita haukkuvia kommentteja eri verkkosivuille.

Lisäksi heitä kehotettiin vastaavasti julkaisemaan oikeistomyönteisiä tekstejä.

Ryhmän jäseniä käskettiin myös tutkimaan eri hakukoneita ja selvittämään esimerkiksi Pohjois-Korean verkkovaikuttamisyrityksiä.

NIS:n mukaan ryhmän toiminta rahoitettiin valtion varoista.

Kehotti jatkamaan "psykologisia sotatoimia" eteläkorealaista yleisöä vastaan

Vaikuttamisryhmään kerättiin jäseniä eri puolilta maata. Mukana oli ihmisiä eri yhteiskuntaluokista ja ammattiryhmistä; toimitusjohtajia, opiskelijoita, toimistotyöntekijöitä ja siivoojia.

Vuoden 2012 presidentinvaalien alla ryhmässä olisi ollut jo 3500 jäsentä.

NIS:n haltuunsa saamien dokumenttien mukaan Won oli kehottanut ryhmänsä "jatkamaan psykologisia sotatoimia" eteläkorealaista yleisöä vastaan. Hän olisi myös kehottanut tiedustelupalvelua "ryhtymään toimiin, jotta vasemmisto lakkaisi sekaantumasta valtion asioihin."

Vielä on epäselvää, vaatiiko NIS, että Wonia vastaan nostetaan virallinen syyte.

Konservatiivipuolue pitää tutkimusta kostona

Entisen presidentin Lee Myung-bakin hallinto ei ole kommentoinut syytöksiä, jotka liittyvät hänen virkakautensa tapahtumiin.

Oppositiossa oleva konservatiivipuolue syyttää NIS:ää poliittisen koston yrityksestä.

– Tämä tutkimusryhmä perustettiin selvittämään tiedusteluviranomaisten rikkomuksia. Nyt se kuitenkin keskittyy vain Lee Myung-bakin ja Park Geun-hyen [konservatiivi]hallintoihin, puolueen edustaja Jun Hee-kyung sanoi JoongAng Dailylle.

Entisen presidentin Park Geun-hyenin asemaan paljastus ei vaikuta. Perustuslakituomioistuin suisti hänet vallasta tänä keväänä korruptioskandaalin seurauksena.

Nyt Etelä-Koreassa valtaa pitävät liberaalit, presidentti Moon Jae-inin johdolla.