Trump soitti Australian pääministerille pakolaisista – "Putinin kanssa oli mukava keskustelu, tämä on naurettavaa"

Washington Post julkaisi kokonaisuudessaan puhelun, jossa Trump sättii Australian kanssa tehtyä pakolaissopimusta. Australiassa oppositio vaatii nyt sopimusta päivänvaloon.

maahanmuuttopolitiikka
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu puhelimessa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui Australian pääministerin Malcolm Turnbullin kanssa tammikuun 28. päivänä 2017. Pete Marovich / EPA

Australiassa pääministeri Malcolm Turnbull on joutunut puolustuskannalle sen jälkeen, kun mediassa julkaistiin hänen keskustelunsa Yhdysvaltain presidentin kanssa maiden pakolaissopimuksesta.

Sanomalehti Washington Post julkaisi (siirryt toiseen palveluun)torstaina haltuunsa saaman litteroinnin tammikuussa käydystä puhelusta. Tietoja siitä oli vuotanut julkisuuteen heti tuoreeltaan, mutta uudet paljastukset näyttävät entistä tarkemmin, kuinka turhautunut presidentti Donald Trump oli Australian kanssa tehtyyn sopimukseen.

Puhelu käytiin pian Trumpin virkaanastujaisten jälkeen. Keskustelussa Trump sätti edeltäjänsä Barack Obaman aikana sovittua järjestelyä, jonka mukaan Yhdysvallat ottaisi vastaan noin tuhat turvapaikanhakijaa, joita Australia ei ole suostunut päästämään maahan. Australia on sijoittanut heidät lähialueelleen Papua-Uuteen-Guineaan ja Nauruun.

Tiukemman maahanmuuttolinjan Trumpille tämä ei kuitenkaan käynyt varsinkaan, kun hän oli juuri itse asettanut maahantulokieltoja useiden maiden kansalaisille.

– Voi pojat, se [Australia-sopimus] saa meidät näyttämään tosi pahalta, Trump valittaa puhelun puhtaaksikirjoituksen mukaan.

"Vakuutan sinulle, että he ovat pahoja"

Puhelun aikana Trump epäilee, että hänet tullaan näkemään heikkona ja tehottomana johtajana heti ensimmäisellä viikollaan virassa.

– Tässä minä ajan kieltoa, joka ei päästä ketään sisään, mutta me otamme kaksi tuhatta ihmistä – – joita Australia ei halua, Trump sanoo.

– Vakuutan sinulle, että he [turvapaikanhakijat] ovat pahoja. Siksi he ovat nyt vankilassa. He eivät ole mitään ihania ihmisiä, jotka menevät töihin paikalliselle maitotilalle.

Australian lähisaarilleen asuttamat turvapaikanhakijat eivät tosiasiassa ole vankilassa, vaan heidät on sijoitettu pidätyskeskuksiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Australian pääministeri Malcolm Turnbull.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Australian pääministeri Malcolm Turnbull keskustelivat Saksan G20-kokouksessa heinäkuussa 2017.EPA / Daniel Kopatsch

Australian pääministeri korostaa puhelussa, ettei Yhdysvallat ole luvannut hyväksyä tulijoita suoralta kädeltä, vaan tutkia heidän taustansa ja päättää vasta sitten. Hän koettaa vedota Trumpin bisnes- ja tv-taustaan:

– Kyseessä on tärkeä diili, ja minusta meidän pitäisi kunnioittaa diilejä, Turnbull sanoo.

Presidentti ei ole samaa mieltä, vaan sanoo sopimusta typeräksi. Turnbull tarjoaa neuvoa:

– Voithan sanoa, että itse et olisi tehnyt tällaista sopimusta, mutta aiot pitää siitä kiinni, hän ehdottaa.

Trump päättää lopulta puhelun tokaisemalla:

– Tämä riitti. Olen hoitanut puheluita koko päivän, ja tämä on niistä kaikkein epämiellyttävin. [Venäjän presidentin Vladimir] Putinin kanssa oli mukava keskustelu. Tämä on naurettavaa.

Australian oppositio vaatii sopimusta julki

Australian hallitus ei ole kiistänyt Washington Postin tietoja, vaikka vielä keväällä pääministeri Turnbull oli Trumpin kanssa samaa mieltä siitä, että kyse oli "valeuutisista".

Perjantaina Turnbull kuvasi suhdettaan Trumpiin lämpimäksi ja kiitti presidenttiä siitä, että tämä on pitänyt kiinni pakolaissopimuksesta.

Oppositio ja pakolaisjärjestöt sen sijaan kävivät pääministerin kimppuun, sillä tämän puheet Trumpille ovat osin ristiriidassa sen kanssa, mitä hallitus on kertonut sopimuksesta julkisesti. Oppositiossa oleva työväenpuolue vaati hallitusta julkistamaan heti kaikki sopimuksen yksityiskohdat.

Pääministeri esimerkiksi vaikuttaa rauhoittelevan puhelussaan Trumpia, ettei yhtäkään turvapaikanhakijaa Australiasta ole pakko ottaa vastaan. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Law Centren mukaan on selvää, että sopimus vuotaa kuin seula ja pääministeri yrittää lähinnä pitää yllä kulisseja.

– Sopimuksesta kerrottiin kahdeksan kuukautta sitten, mutta toistaiseksi yksikään pakolainen ei ole päässyt turvaan Manusin ja Naurun saarilta, sanoo järjestön edustaja Daniel Webb Australian yleisradioyhtiön ABC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Australian maahanmuuttoviranomaiset kuljettavat pakolaisia veneen kannella.
Australian maahanmuuttoviranomaiset etsivät pakolaisia veneellä ja estävät heidän pääsynsä Australiaan.EPA

Pääministeri Turnbullin mukaan tarkoitus on koko ajan ollut, että Yhdysvallat saa tutkia turvapaikanhakijoiden taustat ja hylätä tulijat halutessaan.

– Se on aina ollut osa järjestelyä, ja [Yhdysvaltain] sisäisen turvallisuuden ministeriön käsittelyt ovat parhaillaan meneillään, Turnbull sanoi.

Australia on myös sopinut ottavansa Yhdysvalloista vastaan Väli-Amerikasta tulleita pakolaisia. Hallitus on väittänyt, ettei tätä tehdä kiitokseksi pakolaissopimuksesta.

Puhelussaan Trumpin kanssa Turnbull kuitenkin sanoo, että Australia ottaa "kenet tahansa", josta halutaan päästä eroon, jos Yhdysvallat kunnioittaa sopimusta.

– Otamme mielummin jonkun vähemmän viehättävän kaverin, jonka poistuminen hyödyttää teitä, kuin rauhannobelistin, joka tulee veneellä, pääministeri muotoili Washington Postin mukaan.

Trump: "Sinähän olet pahempi kuin minä"

Australialla on ollut jo vuosia erittäin tiukka linja veneillä saapuviin turvapaikanhakijoihin. Kukaan meritse maahan tuleva ei saa oikeutta jäädä Australiaan, vaan heidät on viety lähisaarten pidätyskeskuksiin.

Perustelu on, että näin sekä tulijoille että ihmissalakuljettajille lähetetään viesti, ettei vaaralliselle merimatkalle kannata lähteä. Käytäntöön ryhdyttiin sen jälkeen kun veneellä saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä oli noussut rajusti.

Yhdysvaltain presidentti Trump kehaisi puhelussaan Turnbullin kanssa Australian kovaa linjaa.

– Sinähän olet pahempi kuin minä, Trump sanoi.

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät Naurun ja Papua-Uuden-Guinean pidätyskeskusten oloja ala-arvoisina.

Australialla on ollut kova tarve löytää turvapaikanhakijoille uusia sijoituspaikkoja, ja se on neuvotellut asiasta useiden Kaakkois-Aasian maiden kanssa. Yksi niistä on ollut Kambodža, johon kuitenkin on suostunut lähtemään vain muutamia ihmisiä.

Myös puhelu Meksikon presidentille julki

Samana tammikuun päivänä, jona presidentti Donald Trump kävi keskustelunsa Australian pääministerin kanssa, hän puhui useiden muidenkin valtionjohtajien kanssa.

Washington Post julkaisi litteroinnin myös Trumpin ja Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton puhelusta.

Puhelussa Trump toivoi, ettei Meksikon presidentti enää sano maansa kieltäytyvän maksamasta Yhdysvaltain rajamuuria. Miehet sopivat, ettei aiheesta keskustella julkisuudessa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP