1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuka on perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi ehdotettu Laura Huhtasaari?

Nousukiidossa oleva ensimmäisen kauden kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) on ehtinyt moittia istuvaa presidentti Sauli Niinistöä hurskastelusta. Huhtasaari hyppäsi Halla-ahon kelkkaan jo ennen kuin Soini luopui puheenjohtajuudesta.

presidentinvaalit
Laura Huhtasaari
Laura Huhtasaari perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.Mikko Stig / Lehtikuva

Laura Huhtasaaren käyttämä poliittinen retoriikka on kovaa ja ammentaa oppinsa puhdasverisiltä populisteilta. Huhtasaaren motto kuuluu: "Ei teeskentelyä, eikä hurskastelua. Se on ainoa kestävä tie."

Puolueen maahanmuuttovastaisen siiven ehdokkaana eduskuntaan 2015 noussut Laura Huhtasaari on kohonnut viime kuukausina yhdeksi puolueensa näkyvimmistä kansanedustajista.

Tänään perjantaina perussuomalaisten puoluehallitus päätti ehdottaa Laura Huhtasaarta puolueen presidenttiehdokaaksi. Lopullisen päätöksen perussuomalaisten presidenttiehdokkaasta tekee puolueen puoluevaltuusto.

Yhdysvalloissa asunut ja Atlantin takana tiheään vieraileva kansanedustaja on esitellyt republikaanien oikeaa laitaa lähentyviä ajatuksiaan.

Hänet valittiin kesäkuun puoluekokouksessa perussuomalaisten ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Jussi Halla-ahon vahvalla tuella.

Huhtasaari on ollut yksi kansanedustajista, joihin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä eronnut Uusi vaihtoehto -ryhmittymä on kohdistanut erityisen kovaa arvostelua.

Syyttää presidenttiä hurskastelusta

Hallituskriisin ja perussuomalaisten hallitustien katkeamisen jälkeen kansanedustaja Laura Huhtasaari on ampunut täydeltä laidalta sekä puolueesta irrottautuneita Uuden vaihtoehdon edustajia että tasavallan presidenttiä.

Presidentti Sauli Ninistö sai ryöpyn niskaansa arvosteltuaan perussuomalaisten hallituskelpoisuutta. Huhtasaari sanoi eduskunnan puhujapöntöstä, että kyse on hurskastelusta. Katso video

– Hurskasteluun on osallistunut Uuden vaihtoehdon lisäksi myös muita. Jopa tasavallan presidentti sortui tähän, Huhtasaari moitti.

Kansanedustaja Huhtasaari jatkoi kesän alussa kärkevästi myös entisten puoluetovereidensa löylytystä.

– Toivotan Uudelle vaihtoehdolle mukavaa hallitustaivalta. Sipilän ja Orpon peukalon alla. Muistakaa totella kiltisti, niin kiiltävä musta auto odottaa huomennakin.

Hylkäsi Soinin jo ennen puheenjohtajuuden jättämistä

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ihaileva Huhtasaari on vieraillut Trumpin rukousaamiaisella. Huhtasaari matkasi tuolloin vielä perussuomalaisten entisen puheenjohtaja Timo Soinin seurueessa.

Huhtasaari siirtyi kuitenkin Halla-ahon tukijoukkoihin jo ennen kuin Timo Soini ilmoitti jättävänsä puheenjohtajuuden.

Huhtasaari on näkyvä poliitikko, joka nauttii suosiota omiensa keskuudessa. Hänestä puhutaan ihaillen mm. Suomi-neitona ja Elovena-tyttönä.Huhtasaari on suosittu myös äänestäjien keskuudessa. Hän oli Satakunnan äänikuningatar kuntavaaleissa. Nyt suosiota koetetaan jalkauttaa koko maahan presidentinvaaleissa.

Kreationisti ja kärjekäs maahanmuuton vastustaja

Huhtasaari on esittänyt julkisuudessa voimakkaita maahanmuuton- ja islaminvastaisia mielipiteitä. Huhtasaari vaatinut turvapaikanhakijoiden käännyttämistä keinolla millä hyvänsä, kyseenalaistanut yleismaailmalliset ihmisoikeudet, vaatinut seksirikollisten siirtämistä Viroon kärsimään tuomiotaan ja ilmoittanut vastustavansa evoluutiota.

Suorasukaista retoriikkaa viljelevä Huhtasaari on synnyttänyt some-kohuja. Evoluutio-opin vastaisuudesta nousi kohu osin myös siksi, että Huhtasaari on koulutukseltaan opettaja.

"Se nyt vaan on niin, että ihmiset eivät ole eläimiä, eikä eläimiä koskaan olleet. On ihan mahdoton teoria, että eläimistä tai eläimestä ajan saatossa tulisi ihminen. - - -  Ei näin täydellistä ja järjestelmällisestä maailmaa synny ihan vahingossa luonnonoikkuna, kuten esim ihminen? Vaikka en uskoisi Jumalaan, en kyllä uskoisi Darwiniakaan." (Facebook)

Huhtasaari on kärkevä turvapaikanhakijoiden ja islamin vastustaja. Hän on selittänyt islamin pelkoaan muun muassa islamin opillisella takapajuisuudella.

Presidenttiehdokkaaksi valittu Huhtasaari on myös vieraillut kiistellyllä Suomi Ensin -mielenosoitusteltalla. (siirryt toiseen palveluun) Suomi Ensin on asettunut tukemaan presidentiksi Ilja Janitskinia.

Lue seuraavaksi