1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopo on pyörävarkaan uusi musta – jopa 700 pyörää varkaille Lapissa

Jopot ja maastopyörät ovat pyörävarkaan toivesaalista. Jopo on helppo pölliä ja se käy kaupaksi pimeillä markkinoilla hyvin - maastopyörien tapaan. Usein varkauksilla rahoitetaan muita rikoksia.

polkupyörät
Pyörävarkaudet lisääntyvät syksyllä.
Pyörävarkaan painajainen. Hyvin lukittu Jopo.Antti Mikkola / Yle Rovaniemi

Iltojen pimetessä alkaa pyörävarkaiden sesonki. Lapin poliisin mukaan syksyllä pyörien käyttö on vilkkaimmillaan, kun myös opiskelijat tulevat pyörineen mukaan liikenteeseen. Lapissa pyöriä anastetaan jopa yli 700 kappaletta vuosittain. Varkaat vievät nykyään mielellään erityisesti Jopo-pyöriä.

– Pyörävarkaudet ovat suoraan verrannollisia liikenteessä olevien pyörien määrään. Kun pyöriä liikkuu paljon, niitä myös pöllitään enemmän, vanhempi konstaapeli Juhana Numminen Lapin poliisista kertoo.

Pelkkä vaijerilukko tai pyörän oma lukko eivät riitä estämään vähänkään kokeneempaa voroa. Niin sanottu U-lukko on tutkitusti tehokkain esto varkaalle.

– U-lukko on hyvä suoja varkautta vastaan. Siinä on tukeva teräsputki ja pyörän voi sen avulla kytkeä vaikkapa valopylvääseen. Pitää olla melkoiset pihdit ennen kuin pyörä lähteen varkaan matkaan. Tässä pitää vain muistaa, ettei kytke pyörää liikennemerkkiin. Se ei ole sallittua, Numminen opastaa.

Varkaat vievät satoja pyöriä Lapissa

Poliisille ja varkauden uhreille pyörävarkaudet ovat varsinainen riesa. Moni pyörän kanssa liikkuva uskoo, ettei juuri hänen menopeliään viedä. Se on väärä luulo, toteaa poliisi. Toisaalta mikä tahansa pyörä ei enää nykyään käy vorollekaan, sillä varkaat ovat valveutuneita. Kysyntää pimeillä markkinolla on erityisesti Jopoilla ja maastopyörillä.

– Lapissa varastetaan vuosittain 500-700 pyörää. Useat niistä on lukitsemattomia. Syrjäinen paikka ja huono lukko huokuttelevat varkaita, mutta jos pyörä on oikein lukittu ja näkösällä, se yleensä jää kähveltämättä, vanhempi konstaapeli Pekka Alamommo Lapin poliisista kertoo.

Varkauden tapahtuessa on heti syytä ottaa yhteys poliisiin ja kertoa mitä tapahtui sekä antaa myös pyörän valmistenumero ja muut erityistuntomerkit. Niillä keinoin voi jopa saada kulkurinsa takaisin.

Lue seuraavaksi