Huippuruuna pääsi vihdoin Kuninkuusraveihin – Yllättävä lajikokeilu tuonut jo kaksi ykkössijaa

Suomenhevosten ykköskaartiin vuosia lukeutunut Diktaattori kamppailee Vermon kuninkuuraveissa Monten SM-mitaleista.

hevosurheilu
Diktaattori on Suomen toiseksi menestynein kylmäveriruuna.
Diktaattori on Monten SM-finaalin suosikkeja.Petri Vironen / Yle

Juvalaisen Päivi Salmeniuksen ja kangasniemeläisen Seppo Väisäsen omistama Diktaattori on lähes 350 000 euron ansioilla Suomen kaikkien aikojen toiseksi menestynein ruuna. Sen edellä on vain Plantom, joka tienasi vuonna 2009 päättyneellä urallaan lähes 420 000 euroa.

Diktaattori on juossut uransa aikana melko tasaisesti lähes 40 000 euroa vuodessa, joten Plantomin ennätys on mahdollisuuksien rajoissa.

– Tavoite on, että jonakin päivänä olemme tuossa tilastossa ykkönen, ruunan valmentaja, Salmeniuksen puoliso Kari Seilonen aprikoi.

Seuraava tienestin paikka on Monten eli raviratsastuksen SM-finaali (siirryt toiseen palveluun) Vermon kuninkuusravien avauspäivänä lauantaina. Voittaja kuittaa 5 000 euroa.

– Kyllä tämän pitäisi ihan kohtuullisesti pärjätä, takamatkasta huolimatta, Seilonen laskeskelee.

Diktaattorilla on ikänsä vielä kolme kilpailuvuotta kuluvan kauden jälkeen. Ravurina kauransa hankkinut ruuna sai ensikosketuksen Monteen toukokuussa. Menestys yllätti monet radan varrella.

– Oli sillä kotipihassa hieman ratsastettu, Kari Seilonen muistelee.

Diktaattori jyräsi toukokuussa Jyväskylässä ja heinäkuussa Härmässä ylivoimaisiin voittoihin. Suonenjokelainen Karoliina Sinkkilä ja Diktaattori löysivät yhteisen sävelen välittömästi.

– Tällä ei ole kesällä yleensä ajettu, joten tämä on vähän kuin kesälomaharrastus. Ei menestys oikeastaan yllättänyt.

Diktaattori on säyseä ruuna, mutta luonnetta ja omapäisyyttä on omiksi tarpeiksi. Sen saa kotiväkiä silloin tällöin kokea matkalla tarhaan tai hevoskuljetusajoneuvoon.

– Etenkin naisväen saattamana se saattaakin haluta tarhaan menon sijasta syödä heinää. Ja kyllä se minultakin välillä lipsahtaa heinän syöntiin. Mutta hyvin pieniä miinuksia nämä ovat huippuhevoselle.

Diktaattori ruunattiin jo varsana. Ratkaisu tarkoitti samalla sitä, ettei hevonen jäi vaille mahdollisuutta taistella isorahaisista kuninkuusseppeleistä. Se ei ruunan taustajoukkoja harmita.

– Se oli täysin tietoinen ratkaisu. Turha sillä on päätään vaivata.