1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pieni ja sympaattinen Pyhä Unplugged-festivaali soi jo 20. kertaa – Aittakuru nöyristää esiintyjän ja hiljentää yleisön

Mies ja kitara keskellä sinfoniaorkesterinkin vetävää lavaa ja satapäinen yleisö tunturin rinteellä yli 50 metrin päässä esiintyjästä. Näkymä hiljentää ja hämmentää.

Kulttuuri
Näkymä Aittakurun katsomosta esiintymislavalle. Pyhä Unplugged 2017
Näkymä Aittakurun katsomosta esiintymislavalle. Pyhä Unplugged 2017Uula Kuvaja / Yle

PelkosenniemiPelkosenniemen ja Kemijärven kuntien alueella sijaitsevan Pyhätunturin kahden huipun, eli keron väliin jäävän Aittakurun pohjalle rakennetulle esiintymislavalle sopisi tarvittaessa kokonainen sinfoniaorkesteri.

Pyhä Unplugged festivaalin avaukseen saapuneen lähes 600 henkisen yleisön odotukset täyttää kuitenkin kaksi sooloartistia, Samuli Putro ja Tuomari Nurmio, molemmat yksinään.

Tuomari Nurmio matkalla Pyhätunturin Aittakuruun. Pyhä Unplugged 2017
Tuomari Nurmio kävelee kitara kädessään satoja metrejä pitkospuita päästäkseen Pyhätunturin Aittakuruun. Uula Kuvaja / Yle

Mato Valtosen luotsaama Pyhä Unplugged -festivaali on pieni kummajainen suomalaisessa festivaalikartassa. Kolmen päivän aikana noin 4000 maksanutta kuulijaa vetävän, lähes joka vuosi loppuunmyydyn tapahtuman kaksi ulkoilmalavaa on rakennettu keskelle jylhää lappilaista maisemaa, kurun pohjalle ja kalliorinteen eteen, joissa molemmissa on merkillinen akustiikka. Ääni tuntuu kantavan kymmeniä metrejä, lähes vahvistamatta.

Mato Valtonen, Pyhä Unplugged -festivaalin taiteellinen johtaja.
Mato Valtonen, Pyhä Unplugged -festivaalin taiteellinen johtaja.Uula Kuvaja / Yle

Aittakuru

Esitykset pakottavat vieraat kävelemään ja hiljentymään keskelle lappilaista luontoa, jossa mittasuhteet tekevät tepposia tottumattomalle. Päälavan, Aittakurun seinämät nousevat harmaan kivirakkaisena kymmeniä metrejä ylospäin, ennen kuin silmä tavoittaa etäältä katsomon harmaantuneet rakenteet, jonne johtaa kymmenien metrien kiemurteleva portaikko.

Yleisö matkalla Aittakuruun Pyhä Unplugged -festivaalissa.
Yleisö matkalla Aittakuruun Pyhä Unplugged -festivaalissa.Uula Kuvaja / Yle

Esiintyjille mittasuhteet tuottavat sulateltavaa, sillä ääni kulkee hitaasti ja suosionosoituksetkin kantautuvat lavalle vasta pitkän viipeen jälkeen. Hätäisempi artisti ehtii jo miettiä selityksiä huonolle menestykselle, ennen kuin valtavat suosionosoitukset täyttävät ilman.

Aittakuru on mieleen jäävä konserttipaikka sekä mittasuhteiltaan että akustiikkansa vuoksi. Kurun seinämät kuljettavat kuiskauksetkin kymmenien metrien päähän ja herkkä akustinen musiikki kantaa rinteeseen rakennetun katsomon takariviin saakka vaivatta. Siksi Aittakurussa on esityksien aikana keskustelukielto.

Pyhä Unplugged-festivaalin Aittakurun konserttipaikalla vaaditaan hiljaisuutta
Pyhä Unplugged-festivaalin Aittakurun konserttipaikalla vaaditaan hiljaisuutta, sillä rakka vahvistaa kaikki äänet.Uula Kuvaja / Yle

– Tämä on jännän näköinen, kuin olisi valtavassa konserttisalissa jossa on vain yksi pieni piippuhylly kaukana ylhäällä, Tuomari Nurmio kommentoi heti konsertinsa jälkeen tyytyväisenä.

Nurmio pohtii myös Pyhätunturin kauniin ja jylhän luonnon vaikutusta yleisön vastaanottokykyyn. Yleisö vaikuttaa olevan paremmin keskittynyt kuuntelemaan ja ottamaan vastaan sellaistakin materiaalia, jota ei ehkä muutoin olisi etsiytynyt kuulemaan.

Pyhä Unplugged, Tuomari Nurmio, Aittakuru
Tuomari Nurmio Pyhä Unplugged -festivaalin Aittakurun lavallaUula Kuvaja / Yle

Pyhä Unplugged festivaalin avauspäivänä torstaina Aittakurun katsomo oli myyty viimeistä paikkaa myöten täyteen. "Dumari" ei voinut tätä omin silmin todeta, sillä lavalta katsottuna katsomossa istuvat kuulijat ovat muurahaisen kokoisia - niin tosin on myös esiintyjä, katsojan silmin.

Hannu "Tuomari" Nurmio on yllättynyt kuullessaan katsomon kuulijamäärän, lähes 600.

– Oho! Niin paljon!

Tajukankaalta hotelliin

Tajukankaaksi nimetyn pienemmän esiintymispaikan avasi perjantaina Maarit ja Sami Hurmerinta, jotka saivat festivaalijohtaja Mato Valtosen mukaan ensimmäistä kertaa yleisön tanssimaan keskellä kävelytietä. Encorena esitetty Jäätelökesä ylitti kynnyksen.

Tajukangas on rakennettu pystysuoran kallioseinämän eteen niin, että ääni kantautuu pitkin aluetta vain vähäisellä vahvistuksella.

Pyhätunturi, Tajukangas, Pyhä Unplugged
Tajukankaan katsomo ja esiintymislava on rakennettu pystysuoran kallioseinämän eteen niin, että ääni kantautuu pitkin aluetta vain vähäisellä vahvistuksella.Tapio Räihä / Yle

Huolimatta mykistävistä ulkoilmalavoista, Pyhä Unplugged-festivaalin sydän sykkii sisätiloissa. Pyhän hotellin ravintolassa järjestettyjen iltajamien housebändin kokoonpano on ollut lähes muuttumaton kaksikymmentä vuotta.

Pyhä Unplugged-festivaalin sydän sykkii sisätiloissa. Lenni-Kalle Taipaleen johtama SVY-orkesteri on urakoinut festivaalissa lähes 20 vuotta.
Pyhä Unplugged-festivaalin sydän sykkii sisätiloissa. Lenni-Kalle Taipaleen johtama SVY-orkesteri on urakoinut festivaalissa lähes 20 vuotta.Uula Kuvaja / Yle

Lenni-Kalle Taipaleen johtama SVY-orkesteri urakoi kolmen päivän aikana lukemattoman määrän konsertteja, sekä vierailevien artistien taustayhtyeenä että omina keikkoina.

Harva tapahtuma voi ylpeillä orkesterilla, jonka vakiojäseniä ovat muun muassa Lenni-Kalle Taipale, Sami Pitkämö ja Marzi Nyman. Tänä vuonna SVY:n uutena jäsenenä esiteltiin Ylen Suomilove-tv ohjelmastakin tutuksi tullut Osmo Ikonen.

Osmo Ikonen, Pyhä Unplugged 2017
Osmo Ikonen, Pyhä Unplugged 2017Uula Kuvaja / Yle

Housebandin koko ajan vaihtuvat sovitukset ja yllättävät kokoonpanot muiden artistien kanssa ovat olleet Pyhän pienen ja sympaattisen tapahtuman vetävintä antia myös taiteellisen johtajan mielestä.

– Kun Juha Tapio ja Paleface laulavat samaan mikkiin, ajattelin, että nyt olen nähnyt kaiken. Mutta tällaista tapahtuu kun antaa artistien itse päättää, Mato Valtonen sanoo.

Tänä vuonna SVY-orkesteri urakoi muun muassa Anna Puun, Einin, Taiskan taustalla, ja ottaen lopulta johtavan roolin aamuyön jameissa, joissa usein nähdään ainakin osa päivän muista esiintyjistä.

Lenni-Kalle Taipale Pyhä Unplugged -festivaalissa.
Lenni-Kalle Taipale Pyhä Unplugged -festivaalissa.Uula Kuvaja / Yle

Muita esiintyjiä festivaalissa olivat muun muassa Mokoma, Sir Elwood duo, Taiska, Eini, Kari Peitsamo, JP Leppäluoto ja Netta Skog sekä Vesterin yhtyeineen. Kolmepäiväinen Pyhä Unplugged-festivaali päättyy sunnuntaina aamuyöllä.