1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask: Kantasataman maankäyttösopimus avattava uudelleen

Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf uskoo, että Kantasataman kehitysyhtiö aloittaa purkutyöt syksyllä. Maanvuokrasopimus on tarkoitus allekirjoittaa ensi viikolla.

Kotkan Kantasataman kehityssuunnitelmat tuovat merikeskus Vellamon lähelle muun muassa outlet-keskuksen ja hotellin. Kuva: Minna Heikura/Yle

Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.) on viime aikoina perehtynyt entistä tiiviimmin Kantasataman tilanteeseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin.

Nyt hän haluaa nostaa maankäyttösopimuksen uuteen tarkasteluun.

– Siellä on vanhentuneita aikatauluja, jotka eivät enää pidä eivätkä päde. Toivoisin, että tämä maankäyttösopimus avattaisiin ja katsottaisiin uudelleen kokonaisuutena. Sen pohjalta sitten mietittäisiin, että onko tämä Kotkan kaupungille merkittävä sekä tärkeä hanke ja jatketaanko sitä.

Brask kaipaa muun muassa lisätietoa, millainen rakennus vuokratontille on oikeasti tulossa.

– Minulle on kerrottu, että kaupunkisuunnittelussa on outletin ykkösvaiheen moniosainen kokonaisuus. Haluaisin tietää, onko tämä toteuttamiskelpoinen kokonaisuus.

Kaupunginjohtajakin myöntää, että hänen uskonsa hankkeeseen on ollut koetuksella parin viime vuoden aikana. Tällä hetkellä hänen luottonsa Kantasataman uudistuksiin on vahva.

Kaikki menee niin kuin on suunniteltu, mutta tähän on mennyt vain muutama vuosi liikaa aikaa.

Henry Lindelöf

– Suuri unelma täyttyy. Meillä lähtee outlet-kokonaisuus liikkeelle, meillä syntyy hotelli, kampus ja areena. Meille tulee ensi kesänä yli kymmenen suurta risteilyalusta. Kaikki menee niin kuin on suunniteltu, mutta tähän on mennyt vain muutama vuosi liikaa aikaa, sanoo Henry Lindelöf.

Varallisuuslausunto tekeillä

Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf sanoo, että Kantasataman kehittäminen alkaa näkyä alueen katukuvassa lähiaikoina.

Amerikkalainen hankekehittäjä Cameron Sawyer on luvannut tuoda Kantasatamaan muun muassa outlet-ostoskeskuksen ja hotellin. Näkyvien tulosten odottelu on kestänyt nyt muutaman vuoden.

Kaupunki odottaa tällä hetkellä, että kehitysyhtiö GVA Sawyer vuokraa Kantasatamasta tontin. Vuokrasopimus on tarkoitus allekirjoittaa Kotkassa ensi maanantaina.

Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf Kuva: Minna Heikura/Yle

Kehitysyhtiöltä on haluttu selvitys varallisuudesta.

– Olen nähnyt selvityksen ja pidän yhtiön taustayhteisöjä riittävän vakavaraisina. Kyllähän se näytti siltä, että siellä on useita satoja miljoonia vakuutta takana, Lindelöf kertoo.

Hankkeen ulkopuoliselta taholta on pyydetty vielä lausuntoa yhtiön varallisuudesta. Lausunto valmistuu ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta.

Sopimus tuo Kotkalle 375 000 euroa maanvuokratuloa vuodessa. Lisäksi Kotka saa 1,2 miljoonan euron vakuuden sen varalle, että kehittämisyhtiö ei täytä velvoitteitaan.

Maanvuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Kantasataman kehittämisyhtiö GVA Sawyer voi aloittaa tontilla esimerkiksi isojen varastohallien purkamisen ja maansiirtotyöt.

Valtuustoryhmissä valmiutta odottaa

Kotkan suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajat odottavat ainakin vielä kärsivällisesti, että Kantasataman kehittäminen etenee käytännön töihin.

– Vaikka tämä hanke on viivästynyt alkuperäisestä aikataulusta, niin toistaiseksi kannattaa odottaa ja olla avoimin mielin. Kotkalaisten ei itse kannata heittää kiviä rattaisiin, arvioi SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Sami Virtanen.

– Ymmärtääkseni heillä on ollut vaikeuksia löytää rahoittajaa. Toivon ja uskon, että hanke toteutuu, kertoo kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jari Elomaa

Kymmeniä miljoonia euroja maksavan outlet-keskuksen rahoituksesta tiedetään vielä vähän. Sawyer kertoi keväällä, että mukana on jo useita sijoittajia.

Kaupunginjohtaja Lindelöfin mukaan keskuksen operaattori ja sijoittaja käyvät neuvotteluja elokuussa vielä Espanjassa.

Tapahtuma-areenasta päätöksiä syksyllä

Amerikkalaisen hankekehittäjän ja yksityisen rahan projektit eivät myöskään ole ainoita, joita Kantasatamaan suunnitellaan.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu haluaa rakentaa uuden kampuksen Kotkaan ja pitää Kantasatamaa ykkösvaihtoehtona.

Kotkan kaupungilla on puolestaan kiinnostusta rakentaa tapahtuma-areena.

Areenan ja kampuksen rakentaminen kokonaisuutena Kantasatamaan nousi julkisuuteen aiemmin kesällä.

Noin 20 miljoonan euron areenainvestointi vaatii valtuuston päätöksen vielä syksyn aikana.

– Tarvitsemme lisää tietoa esimerkiksi areenan liiketoimintasuunnitelmasta, summasta ja tavasta, miten kaupunki pääomaa sijoittaisi, sanoo SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Sami Virtanen.

– Valtuutettumme ovat käyneet alustavaa keskustelua. Areena nähdään kehityshankkeena, joka tuo myös verotuloja ja vuokratuloja, arvioi kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jari Elomaa.

Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.) Brask on myös Kymenlaakson soten poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja. Kuva: Minna Heikura/Yle

Kaupunginhallitus keskustelee areena-investoinneista aikaisintaan elokuun lopun kokouksessa.

– Areenaan kannattaa etsiä kaupungin ulkopuolista sijoitusrahaa, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.).

Braskin mielestä kaupungin panostuksen areenaan pitäisi jäädä alle 10 miljoonaan euroon.

Ammattikorkeakoulun kampus odottaa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu odottaa ennen omaa kampusinvestointipäätöstään, että Kotkan Kantasataman maankäytöstä syntyy lopullisia sopimuksia.

Rehtori Heikki Saastamoisen mukaan ammattikorkeakoulu pitää Kantasatamaa uuden Kotkan kampuksensa parhaana mahdollisena sijoituspaikkana, muun muassa merikeskus Vellamon läheisyyden takia.

– Haluamme hyödyntää Vellamon auditoriota, sillä se säästäisi rakentamiskustannuksia vähintään miljoona euroa, Saastamoinen toteaa.

Hänen mukaansa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun investointipäätöksellä ei ole niin kiire, että oppilaitos ei ehtisi odottaa, mitä muut osapuolet päättävät Kantasataman tulevaisuudesta.