Trumpin kampanjaa tutkii nyt suuri valamiehistö – Tästä on kyse

Suuri valamiehistö voi kutsua todistajia, vaatia asiakirjoja ja päättää tarvittaessa syytteiden nostamisesta.

Trump-Venäjä-yhteyksien tutkinta
Robert Mueller
Robert Mueller Michael Reynolds / EPA

Amerikkalaiset uutisvälineet kertoivat torstaina, että erikoistutkija Robert Mueller aikoo käyttää suurta valamiehistöä presidentti Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä koskevassa tutkinnassa.

Muellerin tutkintaryhmä ei ole itse vahvistanut valamiehistön kokoamista, mutta siitä on kerrottu nimettömästi useille tiedotusvälineille.

Mikä on suuri valamiehistö?

Suuri valamiehistö eli grand jury vastaa syyteharkinnasta. Sillä on valta kutsua todistajia kuultaviksi sekä vaatia asiakirjoja luovutettavaksi. Se päättää, ovatko todisteet riittäviä syytteiden nostamiseksi.

Suuri valamiehistö koostuu 16–23 maallikkojäsenestä ja kokoontuu suljettujen ovien takana. Se on suurempi kuin oikeudenkäynneissä käytettävä valamiehistö, joka on tutumpi televisiosarjoista.

Valamiehistön käyttäminen on hyvin yleistä rikostutkintojen edetessä. Ainoastaan suurilla valamiehistöillä on oikeus nostaa syytteitä epäillyistä liittovaltiotason rikoksista.

Mitä valamiehistön kutsumisesta voi päätellä?

Suuren valamiehistön käyttäminen viittaa siihen, että erikoistutkija Muellerin tutkinta on muuttumassa entistä vakavammaksi.

Mueller näyttää uskovan, että tutkinnan edistyminen vaatii seuraavaksi todistajien kuulemista ja asiakirjojen hankkimista suuren valamiehistön valtuuksien avulla.

Valamiehistön käyttäminen ei tarkoita, että Trumpin kampanjaväkeä vastaan oltaisiin nostamassa syytteitä tai että niitä edes harkittaisiin tässä vaiheessa.

Miksi Mueller nimitettiin erikoistutkijaksi?

Apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein nimitti Robert Muellerin erikoistutkijaksi toukokuussa. Hänen vastuullaan on tutkia Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjään sekä "kaikkia tutkinnasta suoraan nousevia tietoja".

Nimitystä edelsi skandaali. Trump oli viikkoa aiemmin erottanut yllättäen liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn ja myöntänyt televisiohaastattelussa, että erottamisen taustalla oli keskeneräinen Venäjä-tutkinta.

Erikoistutkijan nimittämisen oli tarkoitus hälventää epäluuloja siitä, että presidentti tai oikeusministeriö pyrkisivät puuttumaan Venäjä-tutkintaan.

Mueller oli itse FBI:n johtaja ennen Comey'a. Molempien puolueiden vaikuttajat kehuivat pätevänä ja puolueettomana pidetyn Muellerin nimitystä.

Mitä Mueller tutkii?

Muellerin perustehtävä on selvittää, tekikö Trumpin kampanja tai jotkut kampanjatyöntekijät yhteistyötä Venäjän valtion kanssa.

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen mukaan Venäjä murtautui Hillary Clintonin kampanjan ja demokraattisen puolueen sähköposteihin. Niiden julkaisu presidentinvaalien alla sotki Clintonin kampanjaa.

Samaan aikaan Trumpin kampanjaväellä oli useita tapaamisia Venäjän edustajien kanssa.

Heinäkuussa paljastui, että presidentin poika Donald Trump Jr. oli kiinnostunut Venäjän valtiolta saatavista tiedoista, joita hänelle luvattiin ennen tapaamista venäläisasianajajan kanssa viime vuoden kesäkuussa. Trump Jr:n mukaan tapaaminen ei johtanut mihinkään.

Donald Trump ja Donald Trump Junior
Donald Trump poikansa Donald Trump Juniorin kanssa vaalitilaisuudessa maaliskuussa 2016. Dan Anderson / EPA

Mediatietojen mukaan Muellerin tutkinta on laajentunut ja hän on palkannut lisää tutkijoita. Tutkinnan eri haaroista saatuja tietoja on koonnut muun muassa uutissivusto Vox. (siirryt toiseen palveluun)

Ilmeisesti Mueller tutkii kampanjan ohella, syyllistyikö presidentti Trump oikeudenkäytön estämiseen erottaessaan James Comeyn.

Lisäksi Muellerin ryhmä on ottanut itselleen tutkintoja, jotka liittyvät entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin rahanpesuepäilyihin ja entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin ulkomaisiin yhteyksiin.

Uusimpien tietojen mukaan tutkinnassa on myös Trumpin aikaisemmat liiketoimet venäläisten kanssa.

Miten Trump suhtautuu tutkintaan?

Trumpia Muellerin tutkinta ärsyttää. Torstaina hän kutsui väitettyjä Venäjä-yhteyksiä huijaukseksi. Hänen mukaansa demokraatit puhuvat Venäjän avusta, koska he tarvitsevat tekosyyn vaalitappiolleen.

Trump on palkannut asianajajia tutkinnan takia. Julkisesti Trump ja hänen juristinsa toivovat, että Mueller hoitaa tutkintansa mahdollisimman nopeasti ja perusteellisesti.

Toisaalta Trump on varoittanut, ettei Muellerin tule tutkia hänen henkilökohtaisia raha-asioitaan ja että se voisi olla syy erottaa Mueller.

Trump ei voi itse antaa Muellerille potkuja, mutta hän voi yrittää määrätä apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin erottamaan Muellerin.

Lehtitietojen mukaan Trumpin juristit ovat myös kaivaneet Muellerin tutkintaryhmän jäsenten taustoja jääviysongelmien toivossa.

Miten seuraavaksi tapahtuu?

Mediatietojen mukaan Muellerin suuri valamiehistö olisi jo haastanut todistajia tai vaatinut asiakirjoja viime vuoden kesäkuun tapaamisesta Donald Trumpin pojan ja venäläisasianajajan seurueen välillä.

Tutkinnan odotetaan kestävän yhä vähintään kuukausia. Toistaiseksi on mahdotonta sanoa, johtaako se jossain vaiheessa syytteiden nostamiseen jotakuta vastaan.

Uutissivusto Voxin mukaan (siirryt toiseen palveluun) on epäselvää, salliiko perustuslaki istuvan presidentin haastamista tavalliseen oikeudenkäyntiin.

Mikäli Mueller epäilisi presidentti Trumpin itsensä syyllistyneen rikokseen, hän toimittaisikin luultavasti todisteensa edustajainhuoneelle virkarikosoikeudenkäyntiä varten.

Tässäkin tapauksessa Trumpin viraltapano olisi näillä näkymin epätodennäköistä. Virkasyytteen nostamisesta päättävä edustajainhuone ja viraltapanosta päättävä senaatti ovat molemmat republikaanipuolueen käsissä.

Jos Trump päättäisi erotuttaa Muellerin ennen tutkinnan valmistumista, se nostaisi valtaisan poliittisen myrskyn. Kongressissa on jo tehty aloite laista, jonka myötä Mueller voisi riitauttaa potkunsa tuomioistuimessa.

Lähteet: Reuters, AP