Kotimaan matkailumarkkinointi sakkaa eteläisellä Saimaalla – hotellihuoneen saa halvalla

Eteläisen Saimaan vähäinen kotimaan matkailumarkkinointi hämmentää alueen yrittäjiä. Hotellit ovat joutuneet myymään keskikesän parhaaseen sesonkiaikaan huoneita tuntuvilla alennuksilla.

Saimaa
Saksalaispariskunta melomassa Saimaalla.
Saksalaispariskunta melomassa Saimaalla.Kari Kosonen/Yle

Saimaan aluetta on mainostettu näyttävästi kesällä valtakunnallisissa päivälehdissä, mutta mainonta on painottunut Etelä-Savon alueelle. Lappeenranta ja Imatra eivät ole mukana markkinoinnissa.

– Mikkeli on voinut käyttää maakuntaliiton myöntämää EU-rahaa kotimaan markkinointiin, mutta Etelä-Karjalan alue ei, harmittelee Lappeenrannan matkailupäällikkö Mirka Rahman.

Lappeenrannassa toivotaan silti sosiaalisessa mediassa tapahtuvan markkinoinnin tuottavan tulosta.

– Meillä ei ole varaa kalliiseen lehtimainontaan eli mainonta tapahtuu lähinnä netissä. Markkinoinnin tulisi ohjata asiakkaan myyntipaikkaan ja digitaalisissa kanavissa se käy nopeammin, jatkaa Rahman.

Ennakkotietojen mukaan matkailijoiden yöpymisvuorokaudet lisääntyivät kuitenkin kesäkuussa Etelä-Karjalassa kymmenillä prosenteilla, mikä tarkoittaa tuhansien yöpymisvuorokausia. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt täyttämään hotelleja, sillä maakunnan majoitusliikkeissä on lähes kaksi tuhatta vuodepaikkaa.

Hotellit ovat joutuneet myymään keskikesän huippusesongin aikaan huoneita tuntuvalla alennuksena.

Tomi Saarelainen hotellinjohtaja Scandic Patria.
Scandic Patrian hotellinjohtaja Tomi SaarelainenKari Kosonen / Yle

– Hotelliyön keskihinta on parikymmentä euroa alhaisempi kuin Suomessa keskimäärin, sanoo Scandic Patrian hotellinjohtaja Tomi Saarelainen.

Keski-Euroopasta tulee nuoria aikuisia Saimaalle

Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakunnat ovat aloittaneet yhteismarkkinoinnin Keski-Euroopassa, minkä tuloksena eteläisellä Saimaalla on nähty aiempaa enemmän erityisesti saksalaisia nuoria pariskuntia.

– Etsimme matkakohdetta netistä ja päätimme tulla tänne. Olemme vuokranneet kajakkeja ja kanootteja. Olemme myös SUP-lautailleet, kertoo Svenja Zeiher lomastaan Lappeenrannassa.

Saimaa Margareta risteilyllä Lappeenrannan edustalla.
Kari Kosonen/Yle

Uusien matkailijaryhmien tulo on lisännyt esimerkiksi Lappeenrannan hiekkalinnan kävijämäärää. Matkailuneuvonnassa suosituin vuokralaite on ollut SUP-lauta, jolla pääsee melomaan Saimaalle. Matkailijat kysyvät myös venekuljetuksia Saimaalla sijaitseville Etelä-Karjalan virkistyasluesäätiön saarille.

– Tätä on kysytty erityisesti tänä vuonna, että miten veneetön turisti pääsee Saimaan saarille, sanoo Lappeenrannan kaupungin matkailuneuvontakoordinaattori Tuula Paakkonen.

Keskieurooppalaisten turistien määrän odotetaan lisääntyvän kesällä 2018, kun Pietarissa pelataan jalkapallon MM-kisoja. Lappeenrannassa ja Imatralla järjestään kisojen oheistapahtumia, ja monien kisaturistien odotetaan majoittuvat Etelä-Karjalaan.

Kesäinen näkymä Saimaalta Lappeenran satamaan.
Kari Kosonen/Yle

Suorat lennot Keski-Eurooppaan kesällä 2018

Lappeenrannan Lentoasema Oy neuvottelee useiden lentoyhtiöiden kanssa suorista lennoista Keski-Euroopasta Lappeenrantaan. Joukossa on sekä halpalentoyhtiöitä että perinteisiä verkostolentoyhtiöitä.

Lentoyhtiöiden kiinnostuksen taustalla on niiden vaikeus saada lentolupia Pietariin, ja Lappeenranta on Pietaria lähinnä oleva kenttä EU:n alueella.

– Venäjän ja EU-maiden välillä on lentoliikenteessä voimassa edelleen vanha sopimusjärjestelmä, mikä rajoittaa lupien saamista. Meille yhtiöt voivat lentää pelkällä ilmoituksella, sanoo toimitusjohtaja Eija Joro.

Uusien lentojen Joro arvioi varmistuvan syyskuussa, kun yhtiöt päättävät kesän 2018 reiteistä. Vahvimmalla neuvotteluissa ovat lennot saksankielisistä Euroopan maista Lappeenrantaan. Lennoilla kuljetettaisiin Pietariin menevien turistien lisäksi Saimaalle tulevia matkailijoita sekä paikallisia.

Lappeenranta reittilentojen matkustajajakauma
Suorilla lennoilla kuljetettaisiin Saimaalle ja Pietariin tulevia turisteja. Yle Kuvatoimitus

– Me kehitämme kiertomatkatuotetta, joka alkaa Lappeenrannasta ja täältä matkailija lähtee kiertämään Saimaata, sanoo matkailupäällikkö Mirka Rahman.

Kiinalaisturisteja kiinnostavat laivaristeilyt

Saimaalla on tänä kesänä huomattu myös aasialaisten omatoimimatkailijoiden määrän lisääntyminen. Pietarista Helsinkiin tulevat ryhmät puolestaan jatkavat usein laivalla Tallinnaan tai Tukholmaan. Ryhmien kiinnostusta tulla Saimaalle lisäisi, jos Pietarista olisi suora laivayhteys Saimaan kanavan kautta Lappeenrantaan.

– Me tavoittelemme premium-tason matkailijoita ja he olisivat kyllä valmiita maksamaan yön yli kestävästä laivamatkasta, sanoo matkailupäällikkö Mirka Rahman.