1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläintiede

Norjasta löytynyt kivikauden rastas on kuin äsken kuollut

Ehjistä sisäelimistä otetuista näytteistä selvitetään, millaisissa luonnonoloissa lintu eli tuhansia vuosia sitten.

Kuvakaappaus Norjan yleisradioyhtiön uutisesta. Kuva: NRK

Keski-Norjasta löytynyt rastas näyttää siltä kuin se olisi vastikään lentänyt päin autoa ja jäänyt pientareelle. Radiohiiliajoitus on kuitenkin osoittanut, että Oppdalissa lumikinoksesta paljastunut lintu oli lennellyt viimeksi kivikaudella.

Löydöstä kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Sen sivulla on myös video rastaan ruumiinavauksesta.

Norjan luonnontieteellisessä yliopistossa NTNU:ssa lintu todettiin punakylkirastaaksi ja ajoitettiin 4 200 vuoden ikäiseksi. Edes jää ei yleensä säilytä orgaanista ainetta näin hyvin näin pitkään.

– Kun löydämme eläinten jäänteitä jäästä, yleensä niistä on jäljellä vain luita ja nahanriekaleita. Emme olleet koskaan ennen päässeet näkemään, miltä yli neljän vuosituhannen ikäisen eläimen sisuskalut näyttävät, sanoo tutkija Jørgen Rosvold.

Nappasiko ahma?

Koska useat sisäelimet – kuten munuaiset ja sydän – ovat edelleen ehjiä, niistä on voitu ottaa näytteitä sen selvittämiseksi, millaisissa olosuhteissa rastas aikoinaan eli.

Ainakin se oli pulskassa kunnossa. Se näyttää siis viettäneen hyvää elämää ennen äkkikuolemaansa.

– Se on luultavasti jäänyt ahman tai ketun hampaisiin. Ahmalla on tapana säilöä ruokaa jäähän. Ehkä tälle rastaalle on käynyt niin, eikä ahma ole tullutkaan noutamaan sitä, sanoo Rosvold.