1. yle.fi
  2. Uutiset

Huijari esiintyi Danske Bankin turvallisuusjohtajana – sai vietyä yhdistykseltä huomattavan summan rahaa

Suomalaisen yhdistyksen talousvastaava uskoi vedätyksen ja antoi rikollisille avainlukulistan loppuosan. Sen jälkeen tili tyhjennettiin.

talousrikokset
Danske bankin valomainos.
Ismo Pekkarinen / AOP

Heinä- ja elokuun vaihteessa Danske Bankin turvallisuusjohtajan nimissä on tehty törkeä maksuvälinepetos ja identiteettivarkaus.

Poliisin mukaan suomalaisen yhdistyksen tililtä katosi huijauksessa "huomattava summa rahaa". Poliisi kertoi Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että kadonneet rahasummat olivat kymmeniä tuhansia euroja.

Poliisi kertoo pidättäneensä yhden henkilön, jonka epäillään olleen mukana huijauksessa.

Viestintäjohtaja Anu Ilvonen Danske Bankista vahvistaa tapauksen ja kertoo, että yhtiö ei kommentoi tapausta siksi, koska siitä on poliisitutkinta kesken.

Ilvonen korostaa, että pankki varoittelee ja muistuttelee asiakkaitaan jatkuvasti eri viestintäkanavissa huijauksista.

– Pankki ei pyydä ikinä luottamuksellisia pankkitietoja sähköpostilla, tekstiviestillä tai puhelimitse, eikä pyydä kirjautumaan, viestintäjohtaja Anu Ilvonen painottaa.

– Erilaisia huijausyrityksiä liikkuu kyllä valitettavasti Suomessakin, Ilvonen myöntää.

Talousvastaavaa huijattiin turvallisuusuhkaan vedoten

Poliisin mukaan suomalaisen yhdistyksen talousvastaavaa lähestyttiin tekstiviestitse Danske Bankin turvallisuusjohtajan nimissä. Huijari väitti uhrille, että yhdistyksen tilin käyttäjätunnuksen ja salasanan turvallisuus olivat uhattuina.

Tekstiviestin lähettäjä tiesi yhdistyksen taloudesta vastaavan kotiosoitteen ja syntymäajan, mikä lisäsi hänen uskottavuutta huijatun silmissä.

Huijari kertoi talousvastaavalle tarvitsevansa yhdistyksen avainlukulistan tietoja voidakseen "tehdä tarvittavat toimenpiteet yhdistyksen käyttäjätunnuksen ja salasanan turvallisuuden palauttamiseksi".

Poliisin mukaan yhdistyksen talousvastaava uskoi yhdistyksen käyttäjätunnuksen ja salasanan turvallisuuden olevan uhattuina, ja kertoi viestien lähettäjälle yhdistyksen avainlukulistan loppuosan. Sen jälkeen yhdistyksen tililtä katosi huomattava määrä rahaa.

Poliisi kertoi Ilta-Sanomille, että huijattu yhdistyksen talousvastaava oli iäkkäämpi ihminen, joka ei ollut seurannut toistuvaa uutisointia pankkitunnuksia huijaavista tahoista.

Poliisi: Älä koskaan kerro tunnuksia

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa törkeänä maksuvälinepetoksena ja identiteettivarkautena.

Poliisi ja Danske Bank painottavat, että mitkään tahot eivät lähesty asiakasta puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestitse kyselläkseen asiakkaan henkilötietoja tai verkkopankkiin liittyviä tunnuksia, kuten käyttäjätunnuksia, salasanoja tai avainlukulistan numeroita.

– Älä anna pankkitunnuksia sähköpostitse tai tekstiviestitse saapuneisiin kyselyihin tai avaa verkkopankkikirjautumista sähköpostissa tulevasta linkistä, Danske Bank neuvoo verkkosivuillaan.

Poliisi muistuttaa, että pankit eivät koskaan lähetä sähköpostitse tai tekstiviestitse linkkiä, jolla pyytävät asiakkaitaan kirjautumaan sivuilleen.

– Kenenkään ei kannata kirjautua "pankin sivuille" sähköpostitse tai tekstiviestitse tulleen viestin kautta, Poliisi toteaa tiedotteessaan.

Lue seuraavaksi