Halaukset yllättivät rautatieasemalla – "Joka päivä pitää saada vähintään neljä"

Facebook -ryhmä jalkautui kaupungille luomaan positiivista asennetta

sosiaalinen media
Ihmisiä halaamassa toisiaan Kouvolan kävelykadulla Positiiviset ihmiset Kouvolassa -ryhmän tapahtumassa
Rautatieasemalle päätynyt halaustapahtuma alkoi Kouvolan kävelykatu Manskilta.Vesa Grekula / Yle

Vettä tulee taivaalta kuin huonosta suihkusta. Kouvolan keskustan maisema on harmaa katutasosta taivaan pilviverhoon saakka.

Parikymmentä Positiiviset ihmiset Kouvolassa -ryhmän jäsentä on valinnut hyvän hetken halausten ja kahvin jakamiseen ohikulkijoille.

Jotain piristystä kuluvalle kesälle tyypillinen elokuun aamu kaipaakin.

Facebookissa perustettu ryhmä on vain muutaman päivän ikäinen ja sillä on meneillään jo kolmas käytännön tempaus. Aiemmin samalla viikolla on jo ehditty jakaa täytekakut ja kukkakimput kiitokseksi hyvästä palvelusta paikallisen jäteaseman ja Matkahuollon henkilökunnalle.

Positiivisten asioiden esiin nostamiselle on ryhmän perustajien mielestä selvä tarve.

– Kouvolalaiset ovat kyllästyneet negatiivisuuteen ja kotikaupunkinsa parjaamiseen, sanoo Juha Huhtala, toinen ryhmän perustajista.

Berninpaimenkoira kävelykadulla Kouvolassa
Vähän päälle yhdeksän vuotias berninpaimenkoira Rasmus oli myös halattavana - märkänä tosin.Vesa Grekula / Yle

Someilmiö joka ihmetyttää ryhmän sisällä ja ulkopuolella

Positiiviset ihmiset Kouvolassa, eli PIK, on hetkessä muodostunut sosiaalisen median ilmiöksi. Ryhmä sai viikossa kuusi ja puoli tuhatta jäsentä.

Kaikkia positiivisuuden leviäminen ei ole varauksetta miellyttänyt. Jäsenten suuri määrä on herättänyt ihmetystä. Esimerkiksi Kouvolan Sanomien keskustelupalstalla (siirryt toiseen palveluun)on kummasteltu kuinka jotkut ovat tietämättään tulleet liitetyksi ryhmään.

Juha Huhtala selittää tapahtunutta Facebookin ominaisuuksilla.

– Jokainen käyttäjä voi määritellä omat asetuksensa. Ryhmään voi liittyä itse tai joku toinen voi siihen kutsua. Omista asetuksista voi säätää sen, hyväksyykö kutsun erikseen vai tarkoittaako kutsu automaattista ryhmään liittymistä.

Myös Juha Huhtalaa itseään on hämmästyttänyt positiivisten lyhyessä ajassa saama suuri suosio. Ryhmän omilla sivuilla Huhtala kertoo odottaneensa jäseniksi muutamaa sataa henkeä.

Kouvolalaiset ovat kyllästyneet kotikaupunkinsa parjaamiseen.

Juha Huhtala

Nyt positiivisuuden henkeä kannattaa Facebookissa vajaat kahdeksan prosenttia Kouvolan väkiluvusta. Kaupungin, jonka yhteyteen on vuosien varrella liitetty muun muassa kutsumanimet tai määritelmät Kouvostoliitto, Suomen suurin ratapiha, Suomen Tsernobyl sekä betonihelvetti.

Positiivisuus noussut esille eri puolilla Suomea

Positiivisuutta nostavia sosiaalisen median, erityisesti Facebookin, ryhmiä on eri puolilla Suomea.

Oman paikkakunnan yleisen positiivisuuden lisäksi ryhmissä liputetaan hyvän asiakaspalvelun ja myönteisen asiakaspalautteen puolesta.

Ajatuksena voi esimerkiksi olla, että asiakas kertoisi huonosta kokemuksesta suoraan palvelun tarjoajalle, hyvästä kokemuksesta muille.

Esimerkiksi Kotkassa toimiva Positiivisen palautteen vallankumous -ryhmä on saanut runsaat tuhat henkilöä jäsenikseen. Suomalaisen palautekulttuurin muuttamiseen tähtäävä sosiaalisen median liike sai alkunsa Oulusta. Viime vuoden helmikuussa perustetulla Oulun ryhmällä on hurja määrä kannattajia, yli 19 000.

Ryhmän puuhamies Juha Ahola kertoo, että vastaanotto on ollut hyvä. Sekä yrittäjät että kuluttajat ovat ottaneen palautekulttuurin muuttamisen omakseen.

– Tärkein sääntö on, että negatiivisia kommentteja ei kirjoiteta. Päivitykset ovat kehuja ihmisille ja yrityksille. Tarkoituksena on saavuttaa positiivisuuden kierre.

Facebook-ryhmän ulkopuolista toimintaa Kouvolan tapaan Oulun ryhmällä ei ainakaan vielä ole.

Halaukset ja kahvi yllättivät myönteisesti

Palataanpa vielä Kouvolan keskustaan halauksilla maustettujen kahvimukillisten äärelle.

Vaikka osa ohikulkijoista kiiruhtaakin ohi, useat jäävät juttelemaan ja halailemaan kahvimuki kädessään.

Termoskannuja, sokeria, kahvimaitoa ja kertakäyttömukeja kahvikärryinä toimivissa lastenrattaissa Kouvolan kävelykatu Manskilla
Halaustapahtuman kahvitarjoilu hoidettiin kekseliäästi.Vesa Grekula / Yle

Kouvolasta kotoisin oleva Leena Martin on ensimmäistä kertaa Kouvolassa sitten 1950-luvun. Vierailu vanhaan kotikaupunkiin alkoi miellyttävällä yllätyksellä.

– Mä kerään muutenkin halauksia. Joka päivä vähintään neljä halausta pitää saada, jotta terveys säilyy, nykyisin Riihimäellä asuva Martin kertoo.

Riihimäeltä Kouvolaan junalla saapui myös Reijo Koivu. Monen muun aamun ohikulkijan tavoin hänkin on menossa seuraamaan alokkaiden valatilaisuutta. Nuorin poika on armeijassa Vekaranjärvellä.

*Miltäs tuntui aloittaa aamu Kouvolassa halauksilla ja kahvilla? *

– Tää on hyvä alku päivälle. Muuten ei tule pahemmin halailtua, mutta tästä jäi hyvä fiilis.

Kun ajattelet vähän positiivisemmin niin oletkin pikkuhiljaa vähän iloisempi. 

Riina Ryöpäs

Ja juuri hyvää fiilistä kotikaupunkiinsa haluaa myös Positiiviset ihmiset Kouvolassa -ryhmän toinen perustajista, Riina Ryöpäs. Hänen mielestään positiivisuus lähtee pienistä asioista, mutta vaatii työtä.

– Ei aina valitettais ihan turhasta. Valittaminen vaikuttaa loppupäivänkin mielialaan ja vähän kaikkeen. Kun ajattelet vähän positiivisemmin, niin oletkin pikkuhiljaa vähän iloisempi. Minusta ainakin on kivempi olla iloinen kuin yrmy, naurahtaa Ryöpäs.