Savonlinnan Oopperajuhlat tappiolle presidenteistä huolimatta – "Ooppera on huono bisnes"

Talouskurssi paikataan kuntoon kahden seuraavan vuoden aikana. Ensi kesän lipunmyynti on jo tätä vuotta paremmassa vauhdissa.

Savonlinnan oopperajuhlat
Putin ja Niinistö
Президенты России и Финляндии на встрече в Савонлинна.EPA

SavonlinnaSavonlinnan Oopperajuhlat jäävät tämän vuoden osalta historiaan juhlien juhlana. Olavinlinnassa juhlittiin 100-vuotiasta Suomea, nykymuotoisen festivaalin 50-vuotisjuhlaa ja ulkomaisten oopperatalovierailujen 30-vuotisjuhlaa.

Silti juhlien kohokohdasta ei ole epäselvyyttä. Se tapahtui heinäkuussa ja kesti yhden esityksen ajan. Kyseessä oli presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen Savonlinnassa. Ensin presidentit keskustelivat Punkaharjulla, minkä jälkeen siirtyivät höyrylaivalla Olavinlinnaan kuuntelamaan ja katsomaan oopperaa. Ei ihan tavallinen ilta, pohtii festivaalijohtaja Jan Strandholm.

– Valehtelisin, jos väittäisin jotain muuta. Presidentit katsomossa ja Bolshoi-teatterin Jolanta-ooppera, se oli fantastinen ilta.

Strandholmin mukaan juhlat eivät olleet taloudellinen menestys, mutta lopputuloksen kanssa voidaan toki elää.

– Juhlakesä on tappiollinen, mutta me etenemme kolmen vuoden jaksoissa. Nyt on kaksi vuotta aikaa kääntää luvut plussalle.

Paluu arkeen

Jolanta, Savonlinnan Oopperajuhlat, Bolshoi
Jolanta-oopperassa on sekä pimeyttä että valoa.Jussi Mankkinen / Yle

Savonlinnassa oli juhlakesänä edellisvuosia enemmän tapahtumia, mutta ensi kesänä kaikki on taas toisin, sanoo Strandholm.

– Me keskitymme jälleen enemmän oopperaan ja järjestämme vähemmän tapahtumia. Talousvinkkelistä ulkomaiset kovat nimet, kuten esimerkiksi Verdi vetävät katsomoon väkeä. Kotimaisetkin teokset toimivat onneksi takavuosia paremmin, joten pystymme pitämään sitä ohjelmistossa.

Lipunmyynti ensi kesälle on käynnistynyt vilkkaampana kuin tälle kesälle.

Jan Strandholm

Festivaalijohtaja korostaa, että kotimaista tarjotaan jatkossakin, mutta määrä ei ole aina yhtä suuri.

– Ooppera on huono bisnes, talous ja taide eivät aina kulje käsikynkässä. Uskon kuitenkin, että tämä juhla pysyy voimissaan jatkossakin.

Ensi kesä näyttää hyvältä

Lipunmyynti ensi kesän Oopperajuhlille on käynnistynyt hyvin, iloitsee Strandholm.

– Lipunmyynti ensi kesälle on käynnistynyt vilkkaampana kuin tälle kesälle. Se on siksikin huojentava tieto, että en usko Putinin vierailun tuoman julkisuuden ehtineen vaikuttaa vielä ensi kesän myyntiin.

Ooppera on huono bisnes, talous ja taide eivät aina kulje käsikynkässä.

Jan Strandholm

Mutta onko vierailun tuoma julkisuus sitten sellaista, että se voisi poikia Savonlinnan Oopperajuhlille vastaavia tapahtumia jatkossakin. Strandholmin hymystä voisi päätellä, että kyllä ja samanlaisen johtopäätöksen voi tehdä miehen sanoistakin.

– Kenties, ei sitä koskaan tiedä. Ei se mahdotonta ole.