Virolaiset keksivät: Minikopteri tuo tilaamasi juoman kylmänä rannalle – Video

Minikoptereille keksitään nyt kovaa vauhtia muutakin hyötykäyttöä kuin kameran apurina. Viljandissa kokeillaan, voisiko minikopteri toimia myös juomatarjoilijana.

Ulkomaat
Virolaiset kokeilevat: Minikopteri tuo tilaamasi juoman rannalle
Virolaiset kokeilevat: Minikopteri tuo tilaamasi juoman rannalle

Virolaisen Cleveronin toimintamalli on yksinkertainen: Janoinen asiakas biitsillä tilaa haluamansa juoman tekstarilla ja pullon perille toimittaa minikopteri. Ei sentään aivan asiakkaan rantapyyhkeelle, mutta liki.

Järjestelmä perustuu verkostoon, johon kuuluu useampi "pesä" eli pieni toimitusalue vaikkapa juuri rannalla.

Pesä on puhelinkoppia hieman korkeampi päältä avoin pömpeli, jonka yläpuolelle kopteri parkkeeraa itsensä ja pudottaa kuljettamansa juoman sisään.

– Kopteri on täysin autonominen, turvallinen ja nopea. Tällaista ei ole vielä missään muualla, kehaisee Cleveronin projektipäällikkö Mihkel Ilp.

Kopterilla halvempaa kuin perinteisellä postilla?

Hän kertoo, että turvallisuuden varmistamiseksi kopterit eivät toimi ainoastaan GPS:n varassa, vaan lähestyessään pesää ne hyödyntävät tekniikkaa, jonka avulla kuljetettavan esineen pudottamisen kerrotaan olevan erittäin tarkkaa.

Järjestelmällä tavoitellaan säästöjä kuljettamisen kustannuksiin.

– Normaalin postin kotiin kuljettamaan pakettiin verrattuna minikopterikuljetus on noin viidesosan halvempi, Ilp väittää.

Kyse on alkuun parin viikon kokeilusta. Jatkossa on tavoitteena pudotella pesiin muutakin kuin limupulloja. Sitä ennen yrityksen on vielä odotettava, miten Euroopan unionin lainsäädäntö suhtautuu miehittämättömiin tavarankuljetuksiin.

Lähde: Reuters