Hyppää sisältöön

Maatila lypsää omalla sähköllä – aurinkosähkön varastointi takaa kesällä energiaomavaraisuuden

Aurinkopaneeleilla tuotetun energian varastoimista oman tilan akkuihin aletaan pian testata joutsenolaisella lypsykarjatilalla. Aurinkosähköä varastoimalla maatila pärjää kesäaikana kokonaan itse tuotetulla sähköllä

Parvisten lehmälaumassa syntyy vasikoita ympäri vuoden. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

LAPPEENRANTA Satu ja Pasi Parvisen lypsykarjatilalla Joutsenossa tehtiin keväällä noin 30 000 euron arvoinen investointi aurinkopaneeleihin. Paneelit, yhteensä noin 186 neliötä asennettiin navettarakennuksen eteläiselle katolle. Investointitukea maatila saa aurinkosähköjärjestelmän hankintaan 40 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Parvisten tilan navetan etelän puoleiselle katolle asennettiin maaliskuussa yhteensä 114 kappaletta aurinkopaneeleita. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Parvisten luotsaama Mäkitalon tila kuluttaa sähköä noin 80 megawattituntia vuodessa. Tilalla on kuutisenkymmentä lypsävää lehmää, joiden ylläpitoon iso osa sähköstä kuluu.

Lypsykarjatilalla sähköä kuluu taukoamatta navetan valaistukseen, ilmanvaihtoon, rehunjakeluun ja maidon jäähdytykseen. Isot kulutuspiikit syntyvät rehuviljan jauhatuksesta ja lypsystä kahdesti päivässä.

Sähkölasku pieneni heti alkuun

Keväällä asennettu aurinkovoimala kattaa vuositasolla noin neljänneksen tilan sähköstä.

– Vaikka meillä ei ole kuin vasta muutaman kuukauden kokemus, uskallan sanoa, että sähköyhtiölle maksettava lasku on pienentynyt huomattavasti, Pasi Parvinen kertoo.

Pariskunta odottaa tulevaa talvea ja ensi kevättä jännityksellä, sillä vasta ensimmäisen käyttövuoden jälkeen selviää, millainen aurinkovoimalan kokonaishyöty tulee olemaan.

Sähköntuotannon seurantajärjestelmä näyttää, kuinka paljon navetan katon aurinkovoimala kullakin hetkellä tuottaa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Kesäkuukausina Mäkitalon tila olisi sähköenergian suhteen kokonaan omavarainen, jos keskipäivän aurinkoisimpien tuntien energian voisi saada varastoon. Ja ehkä pian voikin, kun tilalla kokeillaan energian varastointia akkuihin.

– Olemme kehittäneet litium-pohjaisen akkuenergiavaraston, joka on tarkoitus ottaa koekäyttöön vielä tämän vuoden puolella, kertoo GreenEnergy Finland Oy:n tuotekehitysinsinööri Pasi Nuutinen.

Maitotankissa maito jäähdytetään nopeasti alle kolmeasteiseksi. Jäähdytys syö sähköä ympäri vuorokauden. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

– Sähkön varastointi olisi tosi hyvä eli voisimme käyttää sitten akuston virtaa iltalypsyllä ja seuraavana aamuna. Ja sitten päivän aikana taas akut latautuisivat aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä seuraavaa lypsyä varten, isäntä Pasi Parvinen pohtii.

– Se olisi kuin piste i:n päälle tähän hommaan. Silloin verkosta ei tarvitsisi kesäaikaan ostaa lainkaan sähköä.

Lypsyaikaan lehmät astelevat itsenäisesti lypsyasemalle. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Jo nyt Parvisten tilalla on kiinnitetty huomiota paljon sähköä kuluttavien koneiden käyttöajankohtaan. Tänä kesänä heinäkuivurin moottoria on pyöritetty nimenomaan keskipäivän aikaan, kun aurinkosähköä oli tarjolla eniten.

– Ennen meillä pestiin työvaatteet pyykkikoneessa aina halvemman yösähkön aikaan mutta nykyään pesukone pyörii silloin, kun aurinkosähköä syntyy paljon, kertoo Satu Parvinen yhdestä yksityiskohdasta.

Järjestelmä tarkkailee sähkön hintaa

Tuotekehitysinsinööri Pasi Nuutinen GreenEnergy Finland Oy:stä kertoo, että kunhan sähkön varastoinnissa päästään vauhtiin älykästä sähköntuotannon seuranta- ja ohjausjärjestelmää pystyy käyttämään sähkölaskun pienentämiseen monella tapaa.

– Silloin kun sähkön hinta on matalalla, järjestelmän voi ohjata keräämään aurinkovoimalan tuoton talteen akkuihin ja kun sähkön hinta vastaavasti nousee, otetaan oma varasto käyttöön, Nuutinen selittää.

Satu ja Pasi Parvinen pyörittävät noin kuudenkymmenen lysylehmän tilaa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Kun sähkön varastointi tiloilla yleistyy, mahdollistuu maatalouden polttomoottoreiden vaihtaminen sähkökäyttöisiksi. Esimerkiksi monipuolisessa käytössä olevat pienkuormaajat saisivat voimansa aurinkoenergialla ladatuista akuista.

Mutta yksi on ja pysyy: Talvikuukausina aurinkovoimalla ei pärjää.

– Ei auta vielä tuota sähköliittymää irtisanoa, Pasi Parvinen nauraa.