Yhdysvaltain oikeusministeri: Valkoisen talon vuotokulttuurista tehdään loppu, neljälle ihmiselle syytteet

Itsekin horjuvalla pallilla istuva Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions uhkaa tehdä vuodoista lopun haastamalla kaikki vuotajat oikeuteen, kertoo Reuters.

tietovuoto
Jeff Sessions
Jeff SessionsBrendan Smialowski / AFP

Oikeusministeri Jeff Sessions tuomitsee jyrkästi tietovuodot, joiden kohteena Valkoinen talo on ollut viime aikoina tasaiseen tahtiin.

Hänen mukaansa salaiseksi luokiteltujen tietojen vuodot ovat nyt räjähtäneet käsiin. Sessions ilmoittikin perjantaina, nimiä mainitsematta, että neljä ihmistä asetetaan syytteeseen salaiseksi luokitellun tiedon laittomasta luovuttamisesta tai ulkomaisten tiedustelupalvelujen kontaktien paljastamisesta.

Sessionsin mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto on kolminkertaistanut aktiivisten vuotojen tutkinnan.

Sessionsin viesti vuotajille on "älä tee sitä". Vuotajat luvataan haastaa oikeuteen.

Toimittajien lähdesuojaa halutaan heikentää?

Oikeusministeriön lehdistötapaamisessa kerrottiin niin ikään, että ministeriö saattaa myös muuttaa käytäntöjä koskien lähdesuojaa. Nykylain mukaan syyttäjän on saatava oikeusministerin hyväksyntä ennen kuin median edustajaa voidaan yrittää pakottaa paljastamaan lähteensä.

– Lehdistöllä on oma tärkeä roolinsa ja sitä kunnioitetaan, mutta rajansa silläkin on, Sessions sanoi.

Reutersin mukaan oikeusministeriön politiikka saattaisi johtaa myös toimittajien tuomioihin, mikäli nämä eivät suostuisi paljastamaan lähteitään. Ministeriö ei ottanut asiaan kantaa, vaan kertoi vain aloittaneensa asian tarkastelemisen.

20:05 lisätty kappale toimittajien lähdesuojaa koskevista mahdollisista muutoksista

Lähde: Reuters, AFP