Herätys: Bolt juoksee viimeisen satasensa, huippuruuna kamppailee Vermossa, vain pohjoisessa poutaista

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Usain Bolt poseeraa valokuvaajille
Usain Bolt poseerasi valokuvaajille Monacossa heinäkuussa.Valery Hache / AFP

Usain Boltin viimeinen satanen

Kaiken voittanut jamaikalaisjuoksija Usain Bolt nähdään todennäköisesti viimeisen kerran satasella Lontoon MM-kisoissa, sillä Bolt on ilmoittanut lopettavansa juoksu-uransa näihin kisoihin. Monet ovat yrittäneet ylipuhua häntä jatkamaan, mutta Bolt sanoo pitävänsä päätöksestään kiinni.

Huippuruuna kamppailee SM-mitaleista

Suomenhevosten ykköskaartiin vuosia lukeutunut Diktaattori kamppailee Vermon kuninkuuraveissa Monten SM-mitaleista puolilta päivin. Juvalaisen Päivi Salmeniuksen ja kangasniemeläisen Seppo Väisäsen omistama Diktaattori on lähes 350 000 euron ansioilla Suomen kaikkien aikojen toiseksi menestynein ruuna.

Diktaattori on Suomen toiseksi menestynein kylmäveriruuna.
Diktaattori on Monten SM-finaalin suosikkeja.Petri Vironen / Yle

Nollatoleranssi muovasi graffititaidetta

Graffititaiteen kulku museoihin on ollut kivikkoinen. Esimerkiksi Helsingissä oli pitkään nollatoleranssi kaikenlaiselle katutaiteelle. Se on muovannut kotimaisen graffititaiteen luonnetta. Kävimme Suomen ensimmäisessä pelkästään graffititaiteeseen keskittyvässä näyttelyssä Keravan taidemuseossa Sinkassa.

Trama, Wind, Sinkka
Trama: WindJussi Mankkinen / Yle

Yhdysvallat haluaa jatkossakin ilmastoneuvotteluihin

Yhdysvallat haluaa osallistua YK:n ilmastoneuvotteluihin myöhemmin tänä vuonna. Maan ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat on edelleen sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjään ja taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan. Ilmoitus neuvotteluhaluista annettiin yhtä aikaa, kun USA:n ulkoministeriö ilmoitti YK:lle vetäytyvänsä Pariisin ilmastosopimuksesta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti USA:n vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta Valkoisen talon ruusupuutarhassa 1. kesäkuuta 2017.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti USA:n vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta Valkoisen talon ruusupuutarhassa 1. kesäkuuta 2017. Brendan Smialowski / AFP

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Pohjois-Korean pakotteista

YK:n turvallisuusneuvoston on tarkoitus äänestää tänään uusista Pohjois-Korean pakotteista, kertoo uutistoimisto AFP. Uudet pakotteet keskittyvät vientiin, ja pakotteet koskisivat muun muassa kivihiiltä, rautaa, malmia ja kalaa. Pakotteilla painostetaan Pohjois-Koreaa luopumaan ydinaseohjelmastaan.

Ohjus laukaisualustallaan.
Pohjois-Korea teki heinäkuun alussa kokeen mannertenvälisellä ohjuksella.KCNA / EPA

Poutaa ainoastaan pohjoisessa

Viikonloppuna sade- ja ukkoskuuroja tulee monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa. Poutaista on vain pohjoisessa. Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan myös tuulet ovat voimakkaita: koillistuuli voimistuu lauantaina Pohjois-Pohjanmaalla ja lounaistuuli etelärannikolla. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Lauantain sääkartta.
Yle