1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hotellit

B&B-majoitus elää uutta kukoistustaan – "ihmiset kaipaavat jotain pientä ja intiimiä ilman televisiota ja nettiä"

Vanha kyläkoulu muokkautui huoneistohotelliksi Lappeenrannassa. Se on valittu jopa kaupungin parhaaksi hotelliksi majoitusportaalissa asiakasarvioiden mukaan. Pienet bed & breakfastit elävät uutta kukoistustaan.

Vanha kyläkoulu sai uuden elämän huoneistohotellina. Kuva: Elli Sormunen/Yle

Pääkaupunkilaispariskunta etsi itselleen vanhaa koulua kesäpaikaksi. Lappeenrannan Rutolan vanhan kyläkoulun osuessa kohdalle ihastus oli suuri.

– Tämä oli pakko saada, mutta talo oli ihan liian iso omaan käyttöön. Sitten piti kehittää liikeidea ja siitä syntyi tämä huoneistohotelli, kertoo Anne Sorsa-Vainikka Salpalinjan hovin synnystä.

Pienen majoituspaikan kuusi huoneistoa on sisustettu oppiaineiden kuten äidinkielen, musiikin, historian ja biologian mukaan. Musiikkihuoneistossa seinät ovat romanttisen kultaiset ja seinillä riippuu Beethovenin nuotteja. Historiahuoneessa sängynpäädyksi on päätynyt talon eristeistä löytynyt vuoden 1936 Uusi Suomi -sanomalehti.

– Huoneistojen sisustaminen oli kyllä mielekästä työtä, myöntää Sorsa-Vainikka.

Pieni huoneistohotelli Salpalinjan hovi on ollut auki lähes kolme vuotta. Ensimmäisestä toiseen vuoteen kasvu oli 50 prosenttia ja kuluva kausi on mennyt vielä paremmin.

– "Ei oota" on pitänyt myydä paljon tänä kesänä, kun kuusi huonetta täyttyy niin helposti.

Hotellin emännän mukaan suosion kasvun huomaa. Hänen mukaansa kansainväliset asiakkaat haluavat jotain omaperäisempää ja suomalaisempaa kuin pelkkiä ketjuhotellin huoneita.  Yöpyjistä kolmannes on suomalaisia, kolmannes venäläisiä ja kolmannes muita ulkomaalaisia.

– Lappeeenrannan hotelleista Salpalinjan hovi sai Booking.comin parhaiden asiakasarvioiden palkinnon eli kyllä meillä hyvin menee, naurahtaa Anne Sorsa-Vainikka.

B&B-paikkojen valtti on yksilöllinen palvelu

Matkailuneuvoja Tuula Paakkosen mielestä bed & breakfast-paikat elävät uutta kukoistustaan, koska niiden yksilöllisyys ja uniikkius vetävät matkailijoita puoleensa.

– Nostaisin B&B-paikat ihan ykköseksi. Tällä hetkellä esimerkiksi ruotsalaiset haluavat yksilöllistä palvelua eivätkä halua ketjuhotelleihin, kertoo Tuula Paakkonen Lappeenrannan matkailuneuvonnasta.

Netin lisäksi matkailijat kyselevät yöpymisvaihtoehtoja kaupunkien matkailuneuvonnasta puhelimitse.

– Näin matkailijan ei tarvitse kahlata koko majoitusrepertuaaria läpi netissä. Jos hän etsii määrätyn tyyppistä, niin me osataan osoittaa hänelle toiveiden mukaiset majoituspaikat, kertoo Tuula Paakkonen.

Kuva: Yle/ Ulla Ylönen

"Ei markkinointia, eikä televisioita vaan downsiftausta"

Pulsan vanhassa asemarakennuksessa toimii nykyään kahvila, sisustusmyymälä ja B&B-majoituspaikka. Vanha asemarakennus on vuodelta 1869, ja siinä toimi aikoinaan Lappeenrannan ensimmäinen juna-asema. Yrittäjä Petra Karjalainen on pyörittänyt paikkaa kolmatta kesää.

– Emme markkinoi paikkaa tietoisesti vaan haluamme, että tieto paikasta leviää suusta suuhun. Ja se on toiminut hyvin, naurahtaa iloinen yrittäjä.

Markkinoinnin vähyydestä huolimatta Pulsan asemalla on huomattu B&B-paikkojen suosion kasvu. Kompleksi sisältää neljä mökkiä 1800-luvulta, joissa majoituskapasiteetti on kaikkiaan 15 henkeä.

– Haluamme tarjota jotain pientä, intiimiä, erikoista ja uniikkia, ynnää Petra Karjalainen Pulsan aseman valtteja.

Keskimääräinen yöpyjä on Karjalaisen mukaan suomalainen matkaaja, joka arvostaa erilaisuutta. Mökkien miljöö on tietoisesti pidetty häiriöttömänä ja rauhallisena eli nettiyhteyden saa pyytämällä eikä televisiot pauha mökkien sisällä.

– Vieraina on paljon myös naisporukoita, jotka voivat downsiftata täällä, sanoo yrittäjä Petra Karjalainen.