Vegaanin ei tarvitse olla enää guru keittiössä – valmisruokavalikoima kasvaa kohisten

Tiedot uusista vegaanisista tuotteista ja herkuista leviävät somessa kulovalkean tavoin.

veganismi
Kasvishampurilainen ja ranskalaiset perunat lautasella.
Kasvishampurilainen ei enää kalpene perinteisen hampurilaisen rinnalla.Wasim Khuzam / Yle

OuluKasvisruoka nostaa suosiotaan ja valikoima monipuolistuu nopeasti. Tämä näkyy myös vegaanisten herkkujen tarjonnan lisääntymisenä. Esimerkiksi tänä kesänä kauppojen pakastealtaisiin on ilmestynyt paljon lisää vegaanisia jäätelöitä.

Oululainen Marjo Ahola kertoo, että tuotevalikoimassa on tapahtunut muutaman vuoden aikana suuri muutos.

– Neljä vuotta sitten oli paljon hankalampaa, varsinkin herkkupuolella. Nykyään on hirveän helppo löytää kaikkea, kun vain tietää mistä etsiä.

Kaksi lusikkaa jäätelökupissa.
Vegaaninen jäätelötarjonta on parantunut selvästi viime aikoina.Wasim Khuzam / Yle

Parikymmentä vuotta vegaanina ollut Vegaaniliiton ruokavastaava Petja Viittanen sanoo, että takavuosina ravintoloissa ei tarvinnut paljoa miettiä, mitä tilata.

– Aikanaan ei ollut paljon muuta kuin salaattia. Ja herkuttelin ranskalaisilla, ne kun ovat vegaanisia.

Vegaaninen roiskeläppä

Aiemmin vegaaniset ruoat piti usein valmistaa itse alusta pitäen, reseptikirja kädessä.

Kiireistä arkea on helpottanut, kun kaikkea ei tarvitse valmistaa itse.

Marjo Ahola

– Kiireistä arkea on helpottanut, kun kaikkea ei tarvitse valmistaa itse. Ajatus siitä, että ruoan eteen pitäisi nähdä vaivaa tai olla suhteellisen hyvä kokki, että voi ylipäänsä syödä hyvää ruokaa, ei pidä enää paikkaansa, Marjo Ahola sanoo.

Vegaani ei jää osattomaksi edes suomalaisen perinne-eineksen eli mikropitsan suhteen, sillä niitäkin on saatavilla myös vegaanisina versioina.

Mikropitsa lautasella
Vegaaninen mikropitsa on ihan lihaisan esikuvansa oloinen.Wasim Khuzam / Yle

Bongausketjut saavat väen liikkeelle

Tietoja kauppojen hyllyille ilmaantuneista uusista tuotteista jaetaan ahkerasti somessa.

– Uusi tuote nostaa kauhean kovan kiinnostuksen. Syntyy bongausketjuja, joissa kerrotaan, mistä tuotetta saa, oululainen Minna Shemeikka sanoo.

– Kun sana kiirii, porukka lähtee siltä seisomalta hakemaan tuotetta, Marjo Ahola sanoo.

Juuston kaipuu oli aika kovakin, ennen kuin vegaaniset juustot tulivat kauppoihin.

Minna Shemeikka

Somekanavien kautta kulkevat myös kommentit toiseen suuntaan. Tiedot kehnosta valikoimasta tai alentuvasta suhtautumisesta kasvisruokailijoihin kulkevat eteenpäin omissa ryhmissään, Petja Viittanen kertoo.

Kasvava valikoima ja parantunut laatu nostavat myös vaatimustasoa.

Juustoja ja pehmistä

Jos vegaanisia herkkuja listataan, mitä vielä puuttuu?

– Juuston kaipuu oli aika kovakin, ennen kuin vegaaniset juustot tulivat kauppoihin. Vaihtoehdot ovat kuitenkin aika vähäiset, eikä niistä viini-juusto-viinirypäle -iltaa pysty vielä rakentamaan, Minna Shemeikka pohtii ja keksii toisenkin puutteen.

– Suomesta ei vielä löydy vegaanista pehmistä. Kun käytin vielä maitoa, rakastin mansikka-vaniljapehmiksiä.

Tilanne on kuitenkin nyt varsin hyvä, kaikki naiset kiittelevät.

Vegaani voi herkutella pitsalla tai hampurilaisilla niin halutessaan. Monipuolistuneet raaka-aineet mahdollistavat lähes kaikkien ruokien valmistamisen myös vegaaniversioina, Vegaaniliiton ruokavastaava Petja Viittanen sanoo.

– Itse en ainakaan oikein keksi, mitä en voisi syödä vegaanisena.

Tyhjä lautanen pöydällä.
Wasim Khuzam / Yle

Korjaus 14.8.2017 klo 19.57: Korjattu Minna Shemeikan nimi oikeaksi.