Mielikki, 19 vuotta, on lajinsa harvinaisuus – lehmärouvalla on jälkeläisiä jo viidennessä polvessa

Mielikki ei ole tavallinen tapaus. Se on Suomen neljänneksi vanhin lypsylehmä. Omistajilleen pitkäikäisestä lehmästä on tullut tärkeä.

lehmät
19-vuotias Mielikki lehmä ja isäntä Perttu Taka-Eilola
19-vuotiaalla Mielikki-lehmällä on erityisasema Perttu Taka-Eilolan parikymmenpäisen lypsykarjan joukossa.Wasim Khuzami / Yle

Vuonna 1998 Martti Ahtisaari oli Suomen presidentti. Kansa intoili Mika Häkkisen ensimmäisestä maailmanmestaruudesta ja pop-tähti Robin päästi ensimmäisen parkaisunsa. Samana vuonna syntyi Mielikki-lehmä Alavieskassa Taka-Eilolan tilalla.

Lypsylehmä Mielikki on harvinainen tapaus. Kun normaalisti tuotantoeläimen elämä kestää viitisen vuotta, on Mielikki jo 19-vuotias. Maitoa on vuosien aikana kertynyt tankkeihin lähes 130 000 kiloa, ja se on poikinut toistakymmentä kertaa. Viimeksi Mielikki sai jälkikasvua keväällä 2016.

Orvokki on Mielikin jälkeläinen jo viidennessä polvessa.

Ritva Taka-Eilola

ProAgrian tilastoista ilmenee, että vanhimmat lypsylehmät ovat Mielikin kanssa samaa vuosikertaa eli syntyneet vuonna 1998. Niitä on kaikkiaan kuusi. Näistä Mielikki on neljänneksi vanhin.

Vanha rouva tietää asemansa

Kolme polvea pyörittää tilan arkea. Emäntä Ritva Taka-Eilola huolehtii lehmistä yhdessä poikansa Pertun ja tämän vaimon Tuijan kanssa. Isot eläimet eivät hirvitä kolmevuotiasta Senni-tytärtäkään. Otteet ovat rivakat.

Elokuun ensimmäisenä päivänä tilalla syntyi taas uusi vasikka. Orvokki on Mielikin jälkeläinen jo viidennessä polvessa, Ritva Taka-Eilola kertoo.

Vasikka nuolee Ritva Taka-Eilolan kättä.
Orvokki on Mielikin jälkeläinen jo viidennessä polvessa. Elokuun alussa syntynyttä vasikkaa ulkoiluttavat emäntä Ritva ja Senni Taka-Eilola.Wasim Khuzami / Yle

Tilalla on parikymmentä lypsävää lehmää, ja lisäksi kasvatetaan hiehoja teuraaksi. Mielikki on lehmien joukossa erityisasemassa. Vanha rouva myös tietää asemansa.

– Se on oma persoonansa, rauhallinen ja oman arvonsa tunteva. Mukava lehmä, Perttu Taka-Eilola kuvailee.

– Kyllä sille leipää annetaan useammasti kuin muille ja harjaillaan. Kun sitä puhutellaan, niin kyllä se nimensä tietää, Ritva Taka-Eilola kertoo.

Hyvää tuuriakin tarvitaan

Mielikin pitkän iän salaisuutta ja hyvän terveyden syytä on mahdotonta sanoa tarkasti.

– Kai se on hyvä hoito ja tuuriakin on varmasti ollut. Ei se vain pelkällä hoidolla voi mennä noin pitkälle, Perttu Taka-Eilola pohtii.

Mielikki on satatonnari eli se on elämässään tuottanut yli 100 000 kiloa maitoa. Se on hyvä suoritus. Siitä omistajille annetaan esimerkiksi kunniakirja ja patsas. Seuraava askel on 150 000 kilon kohdalla. Yli 200 000 kiloa lypsäneitä lehmiä on Suomessa tähän mennessä vain kaksi.

– Se on ollut aika vähällä maidolla. Sitä ei ole lypsätetty hirveästi. Sekin voi olla osasyy, että se on vielä meillä. On se hintansa tienannut kovastikin, Perttu Taka-Eilola sanoo.

Mielikki lehmä kotitilansa pihamaalla
Mielikki on lypsänyt lähes 130 000 litraa maitoa ja se on poikinut toistakymmentä kertaa.Wasim Khuzami / Yle

Lemmikkinä loppuun asti

Teurasautoon Mielikkiä ei aiota laittaa, vaikka maidontuotanto loppuisikin.

– Jos se ei enää lypsä, niin pidetään se lemmikkinä. Ei sitä pois laiteta. Kyllä se meillä pidetään, niin kauan kuin pystyy, Perttu Taka-Eilola sanoo.

Ritva Taka-Eilolakin myöntää, että sitten kun aika jättää Mielikistä, on tunne varmasti haikea. Mutta toisaalta, tilan arki jatkuu siitä huolimatta.

– Kyllähän siinä ikävä tulee, kun sitä on niin kauan hoitanut, mutta kyllä se sitten unohtuu ajan myötä. Ja parteen tulee heti kuitenkin uusi lehmä.

Perttu Taka-Eilola ja Mielikki-Lehmä pihamaalla.
Wasim Khuzami / Yle