Unelma sai kumipyörät: Vanha kauppa-auto muuttuu lähiruoan kiertäväksi myymäläksi

Polvijärveläinen Teemu Virrantalo toteuttaa unelmaansa. Hän remontoi vanhasta, Hangosta tuodusta kauppa-autosta pohjoiskarjalaisen lähiruoan myymäläauton.

Polvijärveläinen Teemu Virrantalo kertoo, että hän myymäläautonsa hyllyiltä tulee löytymään muun massa lähellä tuotettua luomulihaa, vihanneksia ja leipomotuotteita. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Teemu Virrantalon perheen kotitalon pihassa Polvijärven Sotkumassa seisoo vanha kauppa-auto, joka on palvellut omassa roolissaan jo vuosikymmeniä. Kiitokorin valmistama myymäläauto on vuosimallia 1986. Viimeksi se toimi kauppapaikkana Hangossa.

Teräksistä ja alumiinista juhtaa korjataan ja tuunataan nyt uusiin tehtäviin: pohjoiskarjalaisen lähiruoan myymäläautoksi. Ammattimiesten ja talkoolaisten käsin on saatu alkukesästä aikaan jo aika paljon.

Korin tukirakenteisiin on uusittu noin 70 metriä terästä.

Teemu Virrantalo

– Teknistä remonttia on tehty konepuolella. Enää ei kuljeta epävarman tekniikan kanssa. Lisäksi korin rakenteet olivat emäksestä kärsineet 30 vuoden aikana. Korin tukirakenteisiin on uusittu noin 70 metriä terästä, Teemu Virrantalo kertoo.

Myös autoradio on pistetty kuntoon.

– Huomattiin se Hangosta ajaessa, kun oli pari päivää ajoa ilman taustaohjelmaa. Se tuossa viimeksi korjattiin.

Teemun Espoossa asuva ystävä Harri Walle on ollut mukana talkoissa muutaman päivän ajan.

– Tämä on palkkatyölle vastapainoa. Pääsen tekemään konkreettisia aisoita ja käyttämään käsiäkin.

Pääsiäiseksi kylille

Yrittäjä Virrantalon tavoitteena on, että lähiruoan myymäläauto lähtee kiertämään Pohjois-Karjalan taajamia ja erilaisia tapahtumia pääsiäiseen mennessä.

– Kesän aikana tehdään nämä ulkohommat eli auton alustan laitto, maalaukset ja teippaukset. Ja sitten kelien kylmettyä keskitytään enempi tuotevalikoiman muodostamiseen, reittien valmisteluun, koeajoon ja sopimusten tekemiseen.

– Ja täytyypä siinä kauppiaan käydä muuan tavarankuljetuksen ammattipätevyyden kurssikin suorittamassa, ennen kuin pääsee tien päälle, Teemu Virrantalo naurahtaa.

Haaveista totta

Kun kevät koittaa ja polvijärveläinen lähiruokavankkuri pääsee tien päälle, sen kyydissä on sellaisia tuotteita, joita ei pääsääntöisesti löydy perinteisistä päivittäistavarakaupoista.

Tuotevalikoima tulee keskittymään hyvin puhtaasti lähiruokaan.

Teemu Virrantalo

– Tuotevalikoima tulee keskittymään hyvin puhtaasti lähiruokaan. Siis hyllyistä tulee löytymään pohjoiskarjalaisten pientuottajien ja miksei suurempienkin tuottajien elintarvike- ja päivittäistuotteita, Teemu Virrantalo sanoo.

Esimerkkeinä hän mainitsee polvijärveläisen luomunaudanlihan ja pienen leipomon valmistamat barbeque-lihakukot.

Myymäläauto on Teemu Virrantalon pitkäaikainen haave.

Itse asiassa hän haaveili aikoinaan perinteisestä kauppa-autosta, mutta kun soppaan hämmennettiin mukaan miehen intohimo lähellä tuotettuun, puhtaaseen ruokaan maustettuna luomufilosofialla, niin nyt hän on siis rakentamassa omaa lähiruokamyymäläautoa.

Vastaavalla periaatteella ja filosofialla toimiva lähiruokakauppa-auto on vielä harvinaisuus Suomessa. Virrantalon tietojen mukaan yksi auto liikkuisi Hämeessä ja toinen Etelä-Savossa.

Perinteiset kauppa-autot ovat puolestaan katoavaa kansanperinnettä. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa palvelee asiakkaita enää kolme kauppa-autoa: yksi Outokummun ympäristössä, toinen Kiteen seutuvilla ja kolmas Kontiolahden, Joensuun ja Rääkkylän maisemissa.

_Korjaus: lisätty kolmas kauppa-auto 8.8.2017 kello 12.31.   _