Euroopan helleaalto ei pelota suomalaisturisteja – terveyttä uhkaavan matkan voi perua

Jos armoton helle jatkuu, voi tilanne ensi viikolla olla toinen, arvioidaan matkatoimisto Tjäreborgissa.

helle
Nainen makaa kumipatjalla vedessä.
Nainen vilvoitteli joessa Italian Arezzossa lauantaina.Marizio Degl'Innocenti / EPA

Eurooppaa piinaava lämpöaalto ei ole saanut suomalaisia perumaan matkojaan.

Tjäreborgin ja Aurinkomatkojen asiakkaat eivät ole ottaneet yhteyttä matkatoimistoihin helteen vuoksi, vaikka Itä- ja Etelä-Euroopassa lämpötilatila on paikoin jopa yli 40 asteen.

Esimerkiksi Italiaa kuumentaa Afrikasta virrannut hyvin kuiva ja kuuma ilma.

Henkensä kaupalla helteiseen ranta- tai kaupunkikohteeseen ei ole pakko matkustaa.

Tällä hetkellä ihmiset näyttävät olevan aika rauhallisia.

Jessica Virtanen

– Jos ihmisellä on sellainen sairaus, että hän saa lääkärintodistuksen siitä, että matkustaminen on uhka terveydelle, niin silloinhan hänellä on normaalit perusteet peruuttaa matka, sanoo tuotepäällikkö Jessica Virtanen Tjäreborgilta.

Suomalaiset osaavat varautua

Virtasen mukaan matkoja ei ole aiemminkaan peruttu helteen vuoksi.

– Kyllä ihmiset yleensä ovat sinne menneet. Sitten on vain muistutettu nesteytyksestä ja siitä, että ei olla suorassa auringonpaisteessa niin paljon.

Finnairin ja Aurinkomatkojen viestinnässä arvioidaan, että suomalaiset varautuvat erilaisiin olosuhteisiin hyvin jo matkoja ostaessaan.

– Aurinkomatkojen asiakkaat ja muutenkin kaikki lomalaiset Suomessa ovat aika valveutuneita. Jo matkaa valitessaan he miettivät esimerkiksi ilmastoinnin hotellissa, onko sitä vai ei, ja saako sitä itse säätää, vai onko se hotellin säädettävä, kertoo Inka Ikonen.

Matkavakuutuksesta voi hakea korvauksia

Matkan perumisesta voi kuitenkin aiheutua kuluja. Tuotepäällikkö Jessica Virtanen sanoo, että jos tilauslennolla tehtävä matka perutaan lääkärintodistuksen perusteella, rahaa saa takaisin matkasääntöjen mukaisesti.

Reittilennolla tehtävästä matkasta peruja voi kuitenkin joutua maksamaan todelliset kulut lipputyypistä riippuen. Kulut voivat olla suuriakin.

Kaikki lomalaiset Suomessa ovat aika valveutuneita.

Inka Ikonen

– Mutta jos asiakkaalla on matkavakuutus, niin yleensä niitä saa matkavakuutuksen kautta takaisin.

Viikonlopun aikana Tjäreborg vie asiakkaita Kreikan Thassokselle, Aurinkomatkat Dubrovnikiin, Veronaan, Riminille ja Kroatiaan.

– Jos helle jatkuu, niin ensi viikon alussa tilanne voi olla toinen, mutta tällä hetkellä ihmiset näyttävät olevan aika rauhallisia, sanoo Virtanen.

Euroopan sääkartta.
Yle