Herätys: Hiekka uhkaa loppua, palveluseteleistä povataan soten pelastusta, Jäämeren juna – uhka vai mahdollisuus?

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hiekkaa siirretään kaivinkoneella kuorma-auton lavalle.
AOP

Taistelu hiekasta on alkanut

Unohtakaa öljy, nyt loppuu hiekka. Koskaan ihmiskunnan historian aikana ei maailmassa ole rakennettu niin paljon kuin nyt. Asiantuntija-arvioiden mukaan esimerkiksi betonin, asfaltin ja lasin raaka-aineeksi kelpaava hiekka uhkaa loppua. Köyhillä seuduilla hiekasta on jo tullut niin harvinaista, että sitä salakuljetetaan, siitä kamppaillaan – ja sen takia jopa tapetaan.

Palvelusetelit korjaisivat soten valuvikoja

Sote-uudistuksen valinnanvapaus pitäisi rakentaa palvelusetelien varaan, evästävät Aalto-yliopiston taloustieteen professorit. Lääkäri päättäisi siis jatkossa vain hoidon tarpeesta. Valinnan hoidon järjestäjästä asiakas voisi tehdä itse. Valinnanvapautta ei pitäisi rakentaa laajojen sosiaali- ja terveyskeskusten varaan lainkaan, koska talousprofessoreiden mukaan niitä ei tule syntymään tarpeeksi, jotta kilpailu toimisi kunnolla.

Mies kävelee terveysaseman käytävällä.
Mikko Stig / Lehtikuva

Jäämeren junalla halki poromaiden ja tuntureiden

Liikennevirasto alkaa selvittää yhdessä Norjan kanssa Jäämeren radan mahdollisuuksia Rovaniemeltä Norjan Kirkkoniemeen. Työ käynnistyy elokuussa. Toimittaja Pasi Peiponen matkasi suunniteltua Jäämeren rataa pitkin Suomessa ja Norjassa. Hän keräsi kuusi tarinaa radan puolesta ja vastaan. Onko Jäämeren rata arktisen alueen tulevaisuus vai tuho?

Petri Hänninen
Jäämeren radan tiellä? Inarin Paatsjoen poroisäntä paliskunnan maisemissa. Radan selvitystyö alkaa elokuussa.Pasi Peiponen / Yle

Kuntapäättäjät eripuraisia maakuntien rahoituksesta

Uusilla kaupungin- ja kunnanvaltuutetuilla ei ole selvää kantaa, miten uusien maakuntien rahoitus tulisi hoitaa. Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tekemässä kyselyssä 41 prosenttia vastaajista kannatti maakuntien rahoittamista suoraan valtion kassasta. Reilu kolmannes kannatti mallia, jossa maakunnat keräisivät osan tuloistaan maakuntaverolla ja toinen osa rahoitusta tulisi valtiolta.

Kuntien vaakunoita vuonna 2010.
Mauri Ratilainen / AOP

Usain Bolt pettyi jäähyväissatasella

Kahdeksan maailmanennätystä urallaan tehnyt, kahdeksankertainen olympiavoittaja ja 11 maailmanmestaruutta voittanut Usain Bolt koki jättipettymyksen Lontoon MM-kisojen jäähyväissatasella. Yleisön suureksi yllätykseksi Bolt jäi jäähyväissatasessaan vasta kolmanneksi. Bolt juoksee Lontoon MM-kisoissa vielä maansa pikaviestikvartetissa. Tämän jälkeen Boltin ura kansainvälisissä kisoissa on hänen sanojensa mukaan ohi.

Usain Bolt onnittelee maailmanmestari Justin Gatlinia.
Usain Bolt onnittelee maailmanmestari Justin Gatlinia. EPA

Luvassa kovaa tuulta

Sunnuntaina etelässä puhaltaa puuskainen, navakka tuuli. Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan sade- ja ukkoskuuroja tulee monin paikoin maan etelä- ja keskiosissa. Viikonlopun jälkeen sää kuitenkin poutaantuu lännestä alkaen. Lämpötilat ovat sunnuntaina pääosin 15–20 asteen välillä. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Sunnuntain sääkartta.
Yle