Kiina ja Venäjä vaativat asevarustelun hillitsemistä Korean niemimaalla

Yhdysvaltoja vaaditaan keskeyttämään THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmänsä kehittäminen.

Turvallisuusneuvosto
Ohjus laukaisualustallaan.
Pohjois-Korea teki heinäkuussa ohjuskokeen mannertenvälisellä ohjuksella.KCNA / EPA

YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaat Kiina ja Venäjä kehottavat kaikkia osapuolia hillitsemään asevarustelua Korean niemimaalla.

Kiinan mukaan Yhdysvaltojen on keskeytettävä THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmänsä kehittäminen Etelä-Koreaan.

- Järjestelmän kehittäminen ei tuo ratkaisua Pohjois-Korean ydinkokeille ja ohjusten laukaisuille, totesi Kiinan YK-lähettiläs Liu Jieyi YK:n turvallisuusneuvostolle lauantai-iltana Suomen aikaa.

Samalla Liu kehotti Pohjois-Koreaa pidättäytymään toimista, jotka voivat lisätä jännitteitä alueella.

Myös Venäjän YK-lähettiläs pitää Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmää epävakautta lisäävänä tekijänä. Lisäksi lähettiläs muistutti, että Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteiset sotilasharjoitukset alueella luovat uhkaa Pohjois-Korean näkökulmasta.

- Mikä tahansa sotilaallinen uhkapeli voi muuttua katastrofiksi alueelliselle vakaudelle, YK-diplomaatti Vasili Nebenzia sanoi.

Etelä-Koreaan on sijoitettu jo kaksi Yhdysvaltain THAAD-yksikköä. Kiina ja Venäjä ovat jo aiemmin syyttäneet ohjuspuolustusjärjestelmän horjuttavan alueellista voimatasapainoa.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi lauantai-iltana yksimielisesti Pohjois-Koreaa koskevat uudet pakotteet. Yhdysvaltain laatiman päätöslauselman takana olivat siten myös Kiina ja Venäjä.

Lähteet: Reuters, Tass